Στο 1 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό μεταξύ κυβέρνησης-Τρόικας - Μπλόκο των δανειστών στο σχέδιο των βουλευτών για τον φόρο ακινήτων - Δεν πείθουν τους ελεγκτές τα μέτρα του υπ. Εργασίας
«Στα σχοινιά» στρίμωξε η Τρόικα την κυβέρνηση η οποία, στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων, «μετράει πληγές» ενώ βλέπει και την ομάδα Τόμσεν, μετά τα πλήγματα που της κατάφερε, να κρατά μυστικό ακόμα και το πρόγραμμα των συναντήσεων που θα ζητήσουν να έχουν σήμερα με υπουργούς της κυβέρνησης, για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις από εκεί που διεκόπησαν χθες.Κύκλοι του Μαξίμου εξέφραζαν την άποψη πως οι ελεγκτές ξέρουν καλά τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η κυβέρνηση: να μην υπάρξει περικοπή μισθών και συντάξεων, ούτε να κινδυνεύσουν με κατασχέσεις σπίτια φτωχών δανειοληπτών.
Ενώ όμως μέχρι πριν μία εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών είχε έρθει σε συμφωνία με την Τρόικα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, σήμερα δεν έχει καμία συμφωνία για τον νέο φόρο που θα πρέπει να ετοιμάσει για να επιβληθεί στα ακίνητα σε 42 ημέρες από σήμερα.
Αντιθέτως το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και ελεγκτών για το ύψος το δημοσιονομικού αυξήθηκε στα 400 εκατ. ευρώ. Όπως δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Γιάννης Στουρνάρας, αφού ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, «οι αλλαγές στον φόρο ακινήτων αύξησαν το δημοσιονομικό κενό» κατά την Τρόικα στα 1,8 δισ. ευρώ.
Δεν ήταν όμως ο Φόρος Ακινήτων το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης. Στο θέμα αυτό η ελληνική πλευρά ήξερε εξ αρχής ότι οι φοροελαφρύνσεις των αγορών κοστίζουν 250 εκατ. ευρώ, για αυτό πρότεινε να περικοπεί ισόποσα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η Τρόικα το συζητά, αν και δεν έχει ακόμη αποδεχτεί. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον υποστήριζαν ότι «και αν περικοπεί το ΠΔΕ το 2014 από τα 7 στα 6,75 δισ. ευρώ, θα είναι και πάλι υψηλότερο κατά 250 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια 6,5 δισ. που θα διατεθούν φέτος». Και για τα επιπλέον 150 εκατ. ευρώ όμως (συνολικά δηλαδή 400 εκατ. ευρώ) που η Τρόικα θεωρεί πως δεν εισπραχτούν λόγω χαμηλής εισπραξιμότητος του μέτρου, πηγές του Μαξίμου υποστήριζαν πως η Τρόικα θα συγκλίνει κατά πολύ στην θέση της ελληνικής πλευράς.
Εκεί όπου πραγματικά χάθηκε πολύ έδαφος και το χάσμα μεγαλώνει είναι σε όλα τα υπόλοιπα μείζονα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης:
- Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για το 2014 δεν πείθουν τους δανειστές και η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε ανέτοιμη να παρουσιάσει πειστικά νούμερα απόδοσης των μέτρων που προτείνει, ειδικά στις παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας. Η εκτίμηση στην οποία συγκλίνουν τα δύο μέρη είναι ότι το δημοσιονομικό κενό φτάνει στο 1 δισ. ευρώ, αλλά οι ελεγκτές αμφισβητούν ως αναποτελεσματικά πολλά μέτρα της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό η ομάδα Τόμσεν έφτασε να ομιλεί κάποια στιγμή και για πάνω από 1,8 δισ. ευρώ καθώς, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τι συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες, ανέβαζε τις αξιώσεις της στα 2 ή και τα 2,5 δισ. ευρώ! Στον απογευματινό γύρο των συναντήσεων πάντως χθες φάνηκε μια προσέγγιση στα θέματα αυτά, αλλά κανείς δεν γνωρίζει ποια στάση θα τηρήσουν από σήμερα και πάλι οι ελεγκτές.
- Μεγάλο «θύμα» των υπαναχωρήσεων και των πιέσεων που δέχεται η κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με την Τρόικα έως τις 9 Δεκεμβρίου, που είναι το χρονικό όριο που έθεσε το Eurogroup στον Γιάννη Στουρνάρα, φαίνεται πως θα είναι η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα-ΕΑΣ, για τα οποία πλέον πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση κλίνει προς απόφαση για να μπει «λουκέτο».
- Οι αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς ακινήτων καρκινοβατούν επειδή η Τρόικα δέχεται εξαιρέσεις μόνο για τους οικονομικά «νεκρούς», δηλαδή για όσους ζουν κάτω και από τα όρια της φτώχειας. και όχι για όσους δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με ένα μέσο εισόδημα.
- Πανικός επικράτησε προς στιγμήν και για το αν η Τρόικα απαιτεί να εφαρμοστεί πλήρως και η επόμενη φάση μειώσεων των συντάξεων των αποστράτων. «Το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί και εκεί όπου δεν εφαρμόζεται» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας μετά την βραδινή σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό, αλλά αργότερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών καθησύχαζαν πως οι ελεγκτές δεν επέμειναν στο θέμα μείωσης των συντάξεων των ενστόλων (για να συμβαδίσουν με τις μειώσεις στους μισθούς των εν ενεργεία στρατιωτικών).
Ημερομηνία-κλειδί για τη λήψη των τελικών αποφάσεων πάντως θεωρείται η 9η Δεκεμβρίου, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup όπου η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει συμφωνία με την Τρόικα για την υλοποίηση των τεσσάρων προαπαιτούμενων δράσεων: σχέδιο αναδιάρθρωσης αμυντικών βιομηχανιών και ΛΑΡΚΟ, πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, Κώδικας Δικηγόρων και αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ.
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου