Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Λόγω υπερβάσεων Μαχαίρι στους προϋπολογισμούς 500 ΝΠΙΔ


Μαχαίρι στους προϋπολογισμούς 500 ΝΠΙΔ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε περικοπές ύψους 40-50 εκατ. ευρώ από 500 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) θα προχωρήσει το 2014 το υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαπίστωσε ότι έχουν υπάρξει υπερβάσεις στον προϋπολογισμό τους το τρέχον έτος, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομιών.

Επισήμανε ότι από το σύνολο αυτών των ΝΠΙΔ τα περίπου 250 εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας και τα περίπου 120 από το υπουργείο Πολιτισμού.

Εξάλλου, το υπουργείο διαπίστωσε ότι σε τέσσερις φορείς του Δημοσίου εφαρμόζεται ελλιπώς η διάταξη που προβλέπει την περικοπή στο 75% του μισθού των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τον παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα επιπλέον ποσά που έλαβαν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι πρέπει να επιστραφούν έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στην πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από την κίνηση αυτή μπορεί να προκύψει δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 5 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τους φορείς του Δημοσίου που υποστηρίζουν ότι δεν εντάσσονται στην Γενική Κυβέρνηση και έχουν ζητήσει γνωμοδοτήσεις από το ΣτΕ, οι παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι και σε αυτούς τους φορείς θα γίνουν μειώσεις, εφόσον παραμένουν καταγεγραμμένοι στην Γενική Κυβέρνηση.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πραγματοποίησε τέσσερις κατασχέσεις χρηματικών ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων, που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: