Τέλη Γενάρη αρχές Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί μια μεγάλη συνδιάσκεψη της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα για να καθορίσει τον τρόπο που θα συμμετάσχουν στις εκλογές για την Τοπική αυτοδιοίκηση και τις ευρωεκλογές αλλά και για το αν θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να μπει στην ομπρέλα ευρύτερα ενός άλλου σχήματος που θα ονομάζεται ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα. Σε αυτη τη συνδιάσκεψη θα προκύψουν και οι επικεφαλείς οπως αναφέρουν στη χαριλαου τρικουπη απο κάθε κινηση που θα μετέχουν σε ένα νεο κομμα τύπου ελιάς.
Στην εκδήλωση έχει κληθεί να μιλήσει ο υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν ο αντίπαλος του Αλ. Τσιπρα στην Ελλάδα Μάρτιν Σουλτς. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο θα έχει μικρότερη φθορά και θα καταφέρει να κερδίσει σημαντικούς πόντους σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση, με το εσωτερικό της χώρας στη βάση μνημόνιο και αντί μνημόνιο που επιχειρεί στο επίπεδο της αντιπαράθεσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Με τα ίδια χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη και στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα αποφύγει τα κομματικά χρίσματα όπως έκανε στις τελευταίες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, θα αποφύγει να υποστηρίξει αμιγώς κομματικά του στελέχη παρά μόνο σε εκείνες τις περιοχές που ήδη βρίσκονται στελέχη προερχόμενα από το χώρο είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των πέντε υποψηφίων δημάρχων Αθήνα,Θεσσαλονίκης, Πάτρα, Βόλου και Ιωαννίνων που αποτελούν και την κίνηση την οποία δημιούργησαν με φόντο φυσικά την Κεντροαριστερά.
Έτσι η Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζεται για να δώσει δυο σκληρές μάχες έχοντας στο οπλοστάσιο της δυνάμεις δεξιά και αριστερά της που την πλαγιοκοπούν. Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη στελέχη που είτε απομακρύνονται από το ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας αδιάφορα και απογοητευμένα, είτε πηγαίνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Και φυσικα μια μεγάλη δεξαμενή εκείνων που αποστρέφονται την σημερινή ηγεσια, διαφωνούν μαζι της και προσανατολίζονται προς άλλες επιλογές.
Σε αυτούς ανήκουν οι παπανδρεϊκοί που ιδίως μετά την εκδήλωση για την κεντροαριστερά βγάζουν σπυριά θέλοντας να δείξουν πως δεν συμφωνούν καθόλου με την επιλογή της ηγεσίας τους να ταυτιστεί με εκείνα τα στελέχη που ήταν παρόντα στο παρελθόν μέσα από διάφορους ρόλους και επιχειρούν τώρα να επιστρέψουν από την πίσω πόρτα. Η παρουσία αλλωστε του κ. Σημίτη στην εκδήλωση για την Κεντροαριστερά υποδηλώνει και τα πραγματικά τους συναισθήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 160 στελέχη απο τον πάλαι ποτέ χώρο του ΠΑΣΟΚ δεν προσήλθαν στην εκδήλωση των 58 στελέχη όπως Λαλιώτης, Ρέππας, Χρυσοχοΐδης, Φώφη Γεννηματά, Θ. Μωραϊτης , Φλωριδης, Διαμαντοπούλου, βουλευτες και πρωην υπουργοί έλειπαν γεγονός που σημαίνει οτι για αλλη μια φορα η δημοκρατικη παραταξη χωρίστηκε στα δυο οπως χωρισμένο ηταν το ΠΑΣΟΚ τόσα χρονια. Ανάμεσα σε προεδρικούς και εκσυγχρονιστές. Περίπου το ίδιο εγινε και τωρα. Στην εκδηλωση ηταν μεγάλη μερίδα του ΠΑΣΟΚ που ασπάζονται τις επιλογές του κ. Βενιζέλου και δεν ηταν οι διαχρονικοί εσωκομματικοί του αντίπαλοι.
Επομένως το εγχείρημα της ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς χρειάζεται πρώτα από όλα ενότητα στη βάση και στην κορυφή και μετά όλα τα άλλα. Και το ερώτημα είναι η ενότητα αυτή θα μπορεί να υπάρξει και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου