Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι βάσει των συμφωνηθέντων πρέπει να αποχωρήσουν από το δημόσιο 15.000 άνθρωποι μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μίλησε για ...
την πολιτική βούληση στην κατάργηση των φορέων και πλεοναζόντων οργανισμών.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα συρρικνωμένο δημόσιο.
Αποκρούουμε τη λογική ότι η μόνη συζήτηση που γίνεται για το δημόσιο είναι η απολύσεις, τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το ουσιαστικότερο πρόβλημα είναι η αποτελεσματικότητα του κράτους, και όχι το μέγεθός του και αυτό το έχουν εξηγήσει στην τρόικα, ότι η εξυγίανση δεν μπορεί να γίνει μόνο μέσω περικοπών. Έχει τελειώσει η εποχή των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αυτό το λέμε με απόλυτη σαφήνεια, σημείωσε χαρακτηριστικά. Παρατήρησε δε, ότι η κινητικότητα είναι διαρκής διαδικασία που θα πάρει χρόνια. Ο υπουργός τόνισε ότι βάσει των συμφωνηθέντων πρέπει να αποχωρήσουν από το δημόσιο 15.000 άνθρωποι μέχρι το τέλος του έτους, ενώ σημείωσε ότι ο στόχος των απολύσεων θα επιτευχθεί, αλλά πρόσθεσε πως θα συνοδεύονται από ισοδύναμες προσλήψεις.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι όταν ολοκληρωθεί η έρευνα ελέγχου των πλαστών πιστοποιητικών και των παράτυπων μετατροπών των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, θα εκπλαγούμε όλοι από το βαθμό της ασυδοσίας.
«Το δημόσιο δεν γίνεται καλύτερο μόνο υπό το πρίσμα του πόσοι θα φύγουν είναι πιο σύνθετο το θέμα (…) Βάζουμε στην ατζέντα ουσιαστικά ζητήματα για την αναδιάρθρωση του δημοσίου που δεν έχει θίξει η τρόικα, όχι να περιορίζουμε τη συζήτηση στο πόσοι θα φύγουν» τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η διαθεσιμότητα πραγματοποιείται πάντα σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο. Ο τρόπος με τον οποίοι απορροφώνται αυτοί οι άνθρωποι καθορίζεται από το αρμόδιο υπουργείο εξήγησε.
Είπε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση στους συγκοινωνιακούς φορείς και τα αποτελέσματα θα τα έχουμε σε δυο μήνες ανέφερε. «Λίστες για καταργούμενους φορείς υπήρχαν, βούληση δεν υπήρχε». «Η συζήτηση για τους καταργούμενους φορείς πηγαίνει πίσω πολλά χρόνια υπήρχαν οι λίστες, δεν υπήρχε πολιτική βούληση. Όταν λεμε κατάργηση εννοούμε το κλείσιμο, μιλάμε πάντα για ΝΠΙΔ. (…) Τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε ας κλείσουμε πλεονάζοντες οργανισμούς που είναι πολυτέλεια για σήμερα» επισήμανε ο υπουργός.
Ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος από τους 21 φορείς που καταργούνται ως μη απαραίτητοι είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας με 140 εργαζομένους και η ευθύνη των διοδίων στα Μάλγαρα μεταφέρεται στην Εγνατία.
Ανακοίνωσε επίσης ότι η διαδικασία κινητικότητας για του σχολικούς φύλακες θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα από τους τρίτεκνους με προοπτική απορρόφησης τους το σύστημα υγείας.
«Η έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποκάλυψε πρακτικές εικονικών πληρωμών υπερωριών στην ΥΠΑ και οφείλουμε να αναζητήσουμε ευθύνες. Θα πρέπει να καταλάβουμε πια ότι οι φορείς στην περιφέρεια του δημοσίου πρέπει να δουλεύουν με σκληρούς προϋπολογισμούς (…) Για τα ΝΠΙΔ πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική εφαρμογή των προϋπολογισμών τους, αν δεν μπορούν να επιτευχθούν με αύξηση εσόδων θα πρέπει να γίνονται περικοπές» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Όσον αφορά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία κηρύσσονται αντισυνταγματικές οι περικοπές για όλους τους ένστολους, ανέφερε ότι υπάρχει διαρροή δεν υπάρχει ακόμη απόφαση, και ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν σχολιάζουμε αυτές τις αποφάσεις. «Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές, όπως και αποφάσεις για προσφυγές που οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαιωθεί» παρατήρησε.
Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα δεν έχουν τελειώσει οι μεταρρυθμίσεις, αλλά έχει τελειώσει η πολιτική των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. «Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε» δήλωσε.
Ένα συρρικνωμένο δημόσιο σχεδιάζει η κυβέρνηση
Σε συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα εμφανίζεται τώρα αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015, για το οποίο η τρόικα ζητά από τώρα δεσμεύσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, η συρρίκνωση θα γίνει είτε μέσω συγχωνεύσεων ομοειδών επιχειρήσεων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα είτε μέσω μείωσης των δραστηριοτήτων υφιστάμενων επιχειρήσεων. «Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο των ΕΑΣ», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αναφερόμενο στο κλείσιμο εργοστασίων και στον περιορισμό δραστηριοτήτων της αμυντικής βιομηχανίας που συμφωνήθηκε με την τρόικα στα τέλη του χρόνου.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προχωρήσει, έπειτα από αξιολόγηση, στις αποφάσεις για τους φορείς που θα καταργηθούν. Το προσωπικό των φορέων αυτών του ευρύτερου δημόσιου τομέα μπορεί να απολυθεί άμεσα, κάτι που θα συμβάλει στη συμπλήρωση του αριθμού των 11.000 απολύσεων που απαιτεί το Μνημόνιο για το 2014.
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου