Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

«Μνημόνιο»… το μεγαλύτερο σκάνδαλο της νεοελληνικής ιστορίας


Η είδηση πέρασε στα ψιλά αλλά είναι πολύ σημαντική και δείχνει πόσο άδικη και αναποτελεσματική ήταν η δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόστηκε την τετραετία 2010-2013 και θα συνεχιστεί και φέτος: για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 27 δισ. ευρώ από το 2010 έως το 2014 απαιτήθηκε να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 63 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με 31,1% του ΑΕΠ της χώρα μας!

Το συμπέρασμα αυτό δεν προέκυψε από έρευνα κάποιου «αντιμνημονιακού» κόμματος ή φορέα αλλά από στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας στους δημοσιογράφους των ξένων μέσων, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας.
Βεβαίως, ο κ. Στουρνάρας δίδοντας τα στοιχεία αυτά ήθελε να δείξει στους ξένους πόσο … μεγάλη ήταν η «δημοσιονομική προσαρμογή» που έγινε στην Ελλάδα, ήθελε δηλαδή να επιδείξει τα … κατορθώματα της «μνημονιακής» πολιτικής που κι ο ίδιος πιστά υπηρετεί κατ’ εντολή των Γερμανών και των λοιπών δανειστών!
Στην πραγματικότητα όμως ο υπουργός δεν έκανε τίποτε άλλο από το να επιβεβαιώσει πόσο καταστροφικό είναι το «μνημονιακό» πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η χώρα από το 2010 και το οποίο περιλαμβάνει νέα μέτρα ακόμα και για το 2014.
Το γεγονός δηλαδή ότι για να «μειωθεί» το έλλειμμα κατά 27 δισ. ευρώ χρειάστηκε να επιβληθούν αυξήσεις φόρων, απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και λοιπών κοινωνικών παροχών, καθώς και μειώσεις σε δαπάνες αναγκαίες για τη λειτουργία αναντικατάστατων κρατικών υποδομών, συνολικής… αποδοτικότητας 63 δισ. ευρώ δείχνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών θυσιών που υπέστησαν οι Έλληνες πολίτες δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως προκάλεσε αποτελέσματα αντίθετα από αυτά που επιδιώκονταν.
Η εισοδηματική αφαίμαξη που επιβλήθηκε με τα «μνημονιακά» μέτρα ήταν τόσο μεγάλη, ώστε οδήγησε την οικονομία σε βαθύτατη ύφεση, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που προέβλεπαν οι «μνημονιακοί»… φωστήρες, και σε απρόβλεπτη απώλεια εθνικού εισοδήματος και φορολογικών εσόδων, με συνέπεια να χρειάζονται διαρκώς ολοένα και περισσότερα μέτρα για να καλύπτουν τις αποτυχίες, τα «κενά», των προηγουμένων.
Ένας ολόκληρος λαός καταστρέφεται ανεπανόρθωτα με το Μνημόνιο! Κι όμως ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος, ο Στουρνάρας και οι λοιποί… εγχώριοι συνεργάτες των Γερμανών και των λοιπών δανειστών… πανηγυρίζουν γιατί κατάφεραν, όπως ισχυρίζονται, να μειώσουν το έλλειμμα.
Αλλά ακόμη κι αυτή η «μείωση» δεν είναι πραγματική, αλλά εικονική. Βασίζεται σε «τεχνικές» δημιουργικής λογιστικής, παρόμοιες με αυτές που εφαρμόστηκαν την αλήστου μνήμης περίοδο 1996-2000 των κ.κ. Σημίτη, Παπαντωνίου και Στουρνάρα (ναι ήταν και τότε πρωταγωνιστής), μόνο και μόνο για να εμφανιστεί το έλλειμμα – προσωρινά για ένα χρόνο – μειωμένο κάτω από το 3% του ΑΕΠ και να μπει η χώρα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ)!
Είναι βέβαιο ότι η υπόθεση «Μνημόνιο» θα εξελιχθεί στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της νεοελληνικής ιστορίας. Το θέμα είναι να βρεθούν πραγματικοί Έλληνες πατριώτες πολιτικοί που θα φωτίσουν κάθε πτυχή αυτού του μεγάλου σκανδάλου και θα τιμωρήσουν όπως πρέπει τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: