Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Αυξημένα τα κρούσματα του AIDS στην Ελλάδα. Απρόσεκτοι οι νέοι, σνομπάρουν το προφυλακτικό



Προβληματισμός από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ για την εξάπλωση του AIDS τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα. Δωρεάν τεστ στη Σόλωνος κάθε Πέμπτη
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως στην Ελλάδα τα περιστατικά με HIV λοίμωξη έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το 2010.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 δηλώθηκαν 792 περιστατικά, εκ των οποίων 709 άνδρες και οι 83 γυναίκες.
Από το 1984, οπότε ξεκίνησε να λειτουργεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης των περιστατικών HIV λοίμωξης, μέχρι και τον Οκτώβριο του 2013, έχουν καταγραφεί 13.496 περιστατικά. Από το σύνολο των ατόμων αυτών, 3.504 έχουν εμφανίσει AIDS και περίπου 6.150 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.380.
Μεγάλη άνοδος στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών
Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια μεγάλη επιδημική έκρηξη του HIV στους Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ). Οι ΧΕΝ που δηλώθηκαν ως HIV οροθετικοί το 2013 ήταν στην πλειοψηφία τους άνδρες (210 άτομα) και ηλικίας μικρότερης των 35 ετών.
Τα παραπάνω στοιχεία επισημαίνονται με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού, που είναι αύριο 13 Φεβρουαρίου.
Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Πρόληψης για τον HIV (Ath Checkpoint) από αύριο, και κάθε Πέμπτη, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα εξειδικευμένο προσωπικό του Ath Checkpoint θα παρέχει στον χώρο του 1oυ Δημοτικού Ιατρείου- Καλφοπούλειου Υγειονομικού Κέντρου (Σόλωνος 78, Αθήνα) δωρεάν, ανώνυμο, γρήγορο και ανώδυνο τεστ για τον ιό του HIV και συμβουλευτική. Επιπλέον, θα γίνεται και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και προφυλακτικών αύριο 13 και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου σε χώρους όπου συχνάζει η νεολαία, όπως στην πλατεία Μοναστηρακίου και στο Γκάζι.
Ταυτόχρονα, την Πέμπτη, οργανώσεις θα διανείμουν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου, των Ιωαννίνων, της Ξάνθης, της Λάρισας και της Αθήνας.
Σνομπάρουν το προφυλακτικό οι νεότεροι
Ο Κωνσταντίνος Κουλαξής από το Σύλλογο Οροθετικών «Θετική Φωνή» αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η γενιά των σημερινών 35άριδων, λόγω της εκτενής καμπάνιας των προηγούμενων δεκαετιών ενημερώθηκε εγκαίρως και έβαλε στη σεξουαλική ζωή του το προφυλακτικό.
«Μείωση στη χρήση προφυλακτικού παρατηρείται στα νεότερα παιδιά, αφενός λόγω της απουσίας πληροφόρησης από την Πολιτεία και αφετέρου λόγω ενός επικίνδυνου εφησυχασμού, που ίσως προέκυψε από το γεγονός πως τα νέα φάρμακα έδωσαν καλύτερη ποιότητα ζωής και οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν τόσο εύκολα», τονίζει ο κ. Κουλαξής και επισημαίνει την ανάγκη χρήσης προφυλακτικών για την προστασία και από τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τα οποία μπορεί να τα κολλήσει κανείς πιο εύκολα από το HIV.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: