Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Τα μέτρα για τους πληγέντες στην Κεφαλλονιά



Ποια τα μέτρα ανακούφισης που έλαβε η κυβέρνηση για τους πληγέντες από τον σεισμό της Κεφαλλονιάς
Σε τριών ειδών χωρίζονται τα μέτρα της κυβέρνησης για τους πληγέντες από τον σεισμό που έπληξε την Κεφαλλονιά.
"Πρέπει να σας πούμε ότι από την πρώτη στιγμή που χτύπησε ο σεισμός στην Κεφαλονιά, η Κυβέρνηση ενεργοποίησε όλες τις δυνατές δυνάμεις για να ξαναγυρίσει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς στο νησί το συντομότερο δυνατόν. Οι Κεφαλονίτες έχουν επιδείξει μεγάλο σθένος και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι όλη η Ελλάδα είναι στο πλευρό τους για να ξεπεράσουν γρήγορα το χτύπημα.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους συνδράμουν ενεργά αυτήν την προσπάθεια του επιστήμονες, τους στρατιωτικούς, ιδιαίτερα τους εθελοντές, καθώς και την Εκκλησία.
Τώρα, είναι τριών ειδών τα μέτρα σε γενικές γραμμές. Είναι για την ανακούφιση των πληγέντων, για την αποκατάσταση των υποδομών και για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Για την αποτελεσματικότερη εποπτεία όλης αυτής της προσπάθειας και τον καλύτερο συντονισμό, δημιουργείται μία κάθετη δομή σε κάθε υπουργείο, με επικεφαλής τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα. Συντονίζει από πλευράς Γραφείου Πρωθυπουργού ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
Στην Κεφαλλονιά παραμένει για όσο χρειαστεί ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, επικεφαλής διυπουργικού κλιμακίου. Τον γενικό συντονισμό από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου έχει ο υπουργός, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Βέβαια, το Συμβούλιο συνεχίζεται, βγήκα λίγο για να σας ενημερώσω, να σας πω τα πρώτα μέτρα. Αύριο θα έχετε αναλυτική ανακοίνωση με όλα τα μέτρα.
Πρώτη προτεραιότητα είναι η στέγαση. Έχουμε επιδότηση ενοικίου για όσους τα σπίτια τους έχουν πληγεί. Η επιδότηση αυτή μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.
Επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών. Η επιδότηση θα φτάνει το 80% του κόστους και το υπόλοιπο 20% θα είναι με άτοκο δάνειο.
Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί.
Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία. Λεπτομέρειες περισσότερες αύριο.
Και επίσης θα εξαιρεθεί η Κεφαλλονιά από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων για το 2014.
Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος που είναι μέχρι 600 ευρώ. Θα διατεθούν συνολικά 500.000 ευρώ.
Στις υποδομές να σας πω ότι αποκαθίσταται η λειτουργία των σχολείων. Μέσα στις επόμενες ημέρες φθάνουν 45 προκατασκευασμένες αίθουσες στο νησί. Το λιμάνι του Ληξουρίου το οποίο έχει σημειώσει τις περισσότερες ζημιές, αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και μέσα σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό. Επίσης γίνονται κατεπειγόντως εργασίες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του δρόμου που συνδέει Ληξούρι με Αργοστόλι, για να γίνει η αποκατάσταση με ασφάλεια.
Κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ φθάνει αύριο, για να συνδράμει τον δήμο στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Για τη διοικητική υποστήριξη τω ν υπηρεσιών του δήμου θα ενισχυθεί με 20 επιπλέον άτομα και μέσα σε δύο μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί τα άμεσα σωστικά μέτρα για την πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς.
Όπως σας είπα η σύσκεψη συνεχίζεται. Ο συντονισμός όλων των υπουργείων είναι πλήρης. Ο κάθε ένας έχει το ρόλο του. Είδατε ότι έχουμε εφαρμόσει μια νέα δομή και το μόνο που θέλω να σας πω είναι ότι η Κεφαλονιά αντέχει, η Κεφαλονιά θα είναι σύντομα καλύτερα και όλη η Ελλάδα είναι στο πλευρό της.
Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, υπάρχει μια αίσθηση ότι καταρχήν υπάρχει ένα έλλειμμα συντονισμού πρώτα.
Σ. Κεδίκογλου: Κάθε άλλο.
Δημοσιογράφος: Και υπάρχει και μια δεύτερη αίσθηση ότι οι πολίτες στην Κεφαλονιά πέφτουν πάνω στη γραφειοκρατία. Ας πούμε για παράδειγμα εδώ τώρα για τα σπίτια θα χρειάζονται και σχέδια, θα χρειάζονται και όλα αυτά τα πράγματα;
Σ. Κεδίκογλου: Όχι, όχι. Είναι διαδικασίες express. Λεπτομέρειες θα μάθετε περισσότερες αύριο αλλά η βασική εντολή του Πρωθυπουργού είναι παρακάμψτε τη γραφειοκρατία, βγάλτε όλα τα εμπόδια, η ανακούφιση να είναι άμεση, η αποκατάσταση ταχύτατη.
Δημοσιογράφος: Άρα πώς θα γίνεται; Με μια απλή δήλωση;
Σ. Κεδίκογλου: Θα μάθετε λεπτομέρειες περισσότερες αύριο. Θα είναι πολύ απλός ο τρόπος. Θα είναι άμεση η αντίδραση.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: