Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

«Δεν έρχονται νέα μέτρα» Στουρνάρας: Κανένας νέος φόρος, κανένα νέο μνημόνιο



Στουρνάρας: Κανένας νέος φόρος, κανένα νέο μνημόνιο
«Τα περισσότερο επώδυνα είναι πλέον πίσω μας» δήλωσε ο Γ.Στουρνάρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Τη διαβεβαίωση πως δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι επανέλαβε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απορρίπτοντας επίσης τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο μνημόνιο μετά τις Ευρωεκλογές.

«Νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτα» δήλωσε στον Σκάι, ερωτηθείς για την πορεία και την προοπτική της δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώνοντας πως «τα περισσότερο επώδυνα είναι πλέον πίσω μας».

Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί επιβολής νέου μνημονίου, ο κ. Στουρνάρας είπε πως «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα. «Η τρόικα ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ περίπου για το 2014» τόνισε, σημειώνοντας πως μετά από διαπραγμάτευση οκτώ μηνών οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχτηκαν «όχι μόνον ότι δεν χρειάζονταν νέα μέτρα αλλά συμφώνησαν πως υπάρχουν περιθώρια για μία ελαφρά παροχή», μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος.

«Ήμασταν πιο σωστοί από την τρόικα στις προβλέψεις μας, και αυτό το είδαν οι δανειστές» προσέθεσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα επετεύχθη χάρη σε λογιστικές αλχημείες ή με «πάγωμα» παραχώρησης συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως τα 2/3 του πλεονάσματος επετεύχθησαν μέσω περικοπής δαπανών και το υπόλοιπο 1/3 από υπερβάσεις στα έσοδα.

Εξήγησε μάλιστα πως στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος συνυπολογίστηκαν οφειλές του Δημοσίου, με το επιπλέον 1 δισ. που θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών να επιταχύνει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων.

Όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση πως η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσει από «το μεθεπόμενο Eurogroup», που είναι προγραμματισμένο για τις 19 Ιουνίου. Προσέθεσε πως οι δανειστές θα επιστρέψουν το καλοκαίρι, με την έμφαση των επαφών να είναι πλέον στην ανάπτυξη.

Τέλος, όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε πως υπάρχει ακόμα πρόβλημα αποφυγής και διαφυγής στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, διευκρινίζοντας όμως ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές αλλαγές στη φορολογική διοίκηση.


Newsroom ΔΟ
Λ

Δεν υπάρχουν σχόλια: