Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Το "Ποτάμι" ανακοίνωσε τις θέσεις του για την εξωτερική πολιτική...


 
...αλλά αποφεύγει να ξεκαθαρίσει σε ποια πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθεί...
«Ανήκομεν εις την Ευρώπη» θα μπορούσε να είναι η σύνοψη των θέσεων του κόμματος Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη για την εξωτερική πολιτική που αναρτήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην ιστοσελίδα του.

Ταυτόχρονα όμως ...
Το Ποτάμι αποφεύγει να ξεκαθαρίσει σε ποια πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα ενταχθούν οι υποψήφιοί του, αν εκλεγούν ευρωβουλευτές.

Γίνεται απλώς λόγος για ανθρώπους που «θα γίνουν μέρος της ομάδας που σχεδιάζει τη νέα Ευρώπη» και θα προσθέσουν «αξία στις ευρωπαϊκές διεργασίες».

Το Ποτάμι απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, μιας και «δεν θα έλυνε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα πολλαπλασίαζε την ύφεση και θα εκτόξευε τραγικά τις ανισότητες» καθώς και τις σκέψεις περί Ευρώπης δύο ταχυτήτων.

Ζητά να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και να μεταβιβασθούν σταδιακά εξουσίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «μέσα από μια νέα συνθήκη».

Παράλληλα, προτείνει η Ελλάδα να «τοποθετηθεί υπέρ του ουσιαστικού ελέγχου του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είτε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είτε από ειδικό Κοινοβουλευτικό Σώμα της ευρωζώνης, που θα αποτελείται από βουλευτές εθνικών Κοινοβουλίων».

Οσον αφορά το Σκοπιανό, τάσσονται υπέρ «μιας σύνθετης ονομασίας που να διακρίνει σαφώς τη γειτονική χώρα από την ελληνική Μακεδονία». Αλλά τονίζουν ότι η Ελλάδα οφείλει να επιδιώξει λύσεις «χωρίς μαξιμαλισμούς», μιας και η στασιμότητα δεν έχει εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας.

Τέλος, στην περίπτωση του Κυπριακού, Το Ποτάμι δηλώνει ότι «στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια των ηγετών της Κύπρου, τονίζει ότι το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να τεθεί στην κρίση των κατοίκων της» και προσθέτει ότι είναι αντίθετο «σε οποιαδήποτε “διευθέτηση” θα επιχειρούσαν να υπαγορεύσουν τρίτα κράτη ή οργανισμοί».

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: