Τρίτη 20 Μαΐου 2014

«Δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω» Σαμαράς: Σταθερότητα για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας


Σαμαράς: Σταθερότητα για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας
O κ. Σαμαράς κατά την παρουσίαση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
«Υιοθετούμε για πρώτη φορά εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την παρουσίαση του σχεδίου «Ελλάδα 2021» που αποσκοπεί να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας και να δημιουργήσει 550.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για κοσμογονικές αλλαγές στην Ελλάδα και αποκατάσταση της εικόνας στο εξωτερικό. Αναγνωρίζουν την πρόοδο ακόμη και οι διεθνείς αγορές, οι πιο αυστηροί κριτές, τόνισε ο πρωθυπουργός, από την ομιλία του οποίου δεν έλειψαν οι αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον βγαίνουμε από τα μνημόνια και προχωράμε στο επόμενο βήμα, την ανάπτυξη, είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα βάζαμε τα θεμέλια για αυτήν την ανάπτυξη κλείνοντας λογαριασμούς και αποκαθιστώντας λάθη του παρελθόντος.

«Προχωράμε στην ανάπτυξη», «χτίζουμε μία νέα Ελλάδα, της εξωστρέφειας και όχι του κρατισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Θα επανέλθουμε -συμπλήρωσε- στα προ κρίσης επίπεδα ευημερίας χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Το νέο αναπτυξιακό πρότυπο δεν θα στηρίζεται σε έναν σοβιετικού τύπου σχεδιασμό, όπου το κράτος καθόριζε τα πάντα και στο τέλος έπεφτε σε όλα έξω, είπε χαρακτηριστικά.

Η πρωτοβουλία της παραγωγής θα βρίσκεται στον ιδιωτικό τομέα, υπογράμμισε, ενώ το κράτος θα διορθώνει τις στρεβλώσεις. Παράδειγμα για την Ελλάδα είναι, όπως είπε, χώρες σαν τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και το Ισραήλ.

Εξηγώντας τον ρυθμιστικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει με αποτελεσματικότητα το κράτος, ο κ. Σαμαράς έφερε το παράδειγμα του κόστους ενέργειας. Πρέπει να δούμε από τώρα πώς θα αποκτήσουμε ανταγωνιστική ενέργεια τα επόμενα χρόνια, καθώς σχετικές επενδύσεις χρειάζονται αν μη τι άλλο χρόνο για να αποδώσουν. Ακόμη αναφέρθηκε στις αναγκαίες υποδομές, ώστε να γίνεται - σε αντίθεση με σήμερα- σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά και στην υλοποίηση των απαραίτητων δικτύων μεταφορών. «Τι νόημα έχει να μιλάμε για υψηλής ποιότητας αλιεία, κτηνοτροφία κτλ όταν δεν υπάρχει δρόμος για να μεταφερθούν τα προϊόντα και να γίνουν εξαγωγές, όταν δεν έχει εξασφαλισθεί φθηνή ενέργεια για τις βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων;» είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι τώρα οι σχετικές αποφάσεις παίρνονταν στην τύχη και με βάση τις ιδεοληψίες του εκάστοτε υπουργού και κυβέρνησης. Όλα αυτά θα σταματήσουν. Δεν θα αφήσουμε περιθώριο να ξαναγλιστρήσουμε σε μια τέτοια κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Από εδώ και πέρα έχει μόνο προς τα πάνω, δεν έχει προς τα κάτω και σίγουρα δεν έχει προς τα πίσω» τόνισε.

«Να βγούμε από τη μιζέρια της Ψωροκώσταινας»

Στις επικρίσεις ότι όλα αυτά απαιτούν χρόνο για να γίνουν και μέχρι τότε οι ελληνες θα υποφέρουν απάντησε εμμέσως ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι όλα αυτά είναι εφικτό να γίνουν, αρκεί να το πιστέψουμε.

Δεν μας λείπει κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, τόνισε ο πρωθυπουργός φέρνοντας ως παραδείγματα τη Σουηδία, τη Φιλανδία, την Ιρλανδία και το Ισραήλ, που όπως εξήγησε ενώ είναι συγκρίσιμες σε πληθυσμό και μορφωτικό επίπεδο με την Ελλάδα, εντούτοις την έχουν ξεπεράσει κατά πολύ.

Δεν θα μπορούσαμε εμείς να έχουμε μια ΝΟΚΙΑ, να έχουμε αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η Δανία, να έχουμε ποιοτική κτηνοτροφία όπως η Ολλανδία, βιομηχανικούς κλάδους αντίστοιχους με αυτούς στη Σουηδία και τομέα υπηρεσιών ανάλογο με αυτόν της Ιρλανδίας; αναρωτήθηκε ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει:

«Δεν μας λείπει κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Φτάνει να βγούμε από τη μιζέρια της Ψωροκώσταινας, να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας», κάτι που είναι μέσα στην νοοτροπία του Έλληνα.

«Μέρα με τη μέρα η κατάσταση θα βελτιώνεται»

Το 2020 η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει την ευημερία που είχαμε πριν την κρίση, είπε ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι αυτό το αποδέχονται όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

Και μέχρι το 2020; «Μέρα με τη μέρα η κατάσταση θα βελτιώνεται για όλους τους Ελληνες» με όλο και περισσότερους να βρίσκουν δουλειά, να αυξάνουν τα εισοδήματά τους, να αισθάνονται λιγότερο ανασφαλείς, με τις επιχειρήσεις να βρίσκουν χρηματοδότηση, είπε ο πρωθυπουργός.

«Και αυτό χωρίς νέο μνημόνιο και χωρίς νέα μέτρα λιτότητας» τόνισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι δανειστές ζήτησαν νέα μέτρα «αλλά τα αρνηθήκαμε. Πήγαμε καλύτερα από τους στόχους, δεν χρειαζόμαστε νέο δάνειο».

Φέτος μπαίνει τέρμα στην ύφεση, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

«Έως το 2021 θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος
»

Το διάστημα 2009-2013 χάθηκαν 50 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ, τα οποία πρέπει να ανακτηθούν είπε ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει ότι έως το 2020 με 2021 το πολύ, θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Και σε αυτό συνηγορούν όλες οι μελέτες, είπε ο κ. Σαμαράς επικαλούμενος τις τρεις ανεξάρτητες μελέτες του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της McKinsey.

Οι δέκα κλάδοι «οδηγοί» της ανάπτυξης

Στους 10 κλάδους που μπορούν να παράξουν άμεσα εισόδημα, θέσεις εργασίας και κατ' επέκταση κρατικά έσοδα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Οι κλάδοι αυτοί μέσα στην επόμενη επταετία σύμφωνα με τις μελέτες θα παράξουν πάνω από 50 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσουν περισσότερες από 770.000 θέσεις εργασίας.

Τουρισμός, πρωτογενής τομέας, ενέργεια-περιβάλλον, έρευνα-τεχνολογία, logistics, φαρμακοβιομηχανία, ναυτιλία, βρίσκονται εντός της λίστας αυτής.

Και φυσικά υπάρχουν και άλλοι κλάδοι που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση της ευημερίας των Ελλήνων, όπως είναι η βιομηχανία ορυκτού πλούτου και μετάλλων, ο πολιτισμός, είπε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας λόγο για συντηρητικές εκτιμήσεις αφού σε αυτές δεν υπολογίζονται οι αναμενόμενοι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, τονίζοντας ότι ο ένας μετά τον άλλον ενεργειακοί κολοσσοί εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, με διεθνείς οργανισμούς να υπολογίζουν ότι τα ελληνικά ενεργειακά αποθέματα μπορούν να αποδώσουν στα επόμενα 30 έτη, 300 δισ. ευρώ.

Στις παραπάνω εκτιμήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε συγκρατημένες, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά τομείς που δεν περιλαμβάνονται και μπορούν να δώσουν περαιτέρω και ισχυρή ώθηση στην οικονομία. Ως τέτοιους ανέφερε τoν αγωγό TAP, τις νεοφυείς επιχειρήσεις -στις οποίες έδωσε ιδιαίτερη σημασία- τα ναυπηγία («σε 7 χρόνια η χώρα θα έχει 200 μαρίνες»), η προώθηση του πολιτισμού με πώληση π.χ. πιστοποιημένων ομοιωμάτων αγαλμάτων, καθώς και επέκταση μουσείων.

«Πιστεύω πραγματικά ότι αν μείνουμε στο σωστό δρόμο, και δεν επιστρέψουμε στα παλαιά λάθη, η Ελλάδα σε 6-7 χρόνια δεν θα θυμίζει σε τίποτα η κρίση. Η κρίση θα είναι μία θλιβερή ανάμνηση, ενώ στην Αργεντινή, το υπενθυμίζω, τα πράγματα χειροτερεύουν», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επανέλαβε συχνά ότι η σταθερότητα, ή η μη διατάραξη του ευνοϊκού κλίματος, είναι η προϋπόθεση της ανάπτυξης.

Πέντε προτεραιότητες

Ο πρωθυπουργός έθεσε πέντε προτεραιότητες:

1. Μείωση ανεργίας. Ήδη, όπως είπε, έχουν γίνει μειώσεις στο ποσοστό της ανεργίας και σε τέσσερα χρόνια θα έχουν δημιουργηθεί 550.000 θέσεις εργασίας. Όπως εκτίμησε ο κ. Σαμαράς, έως το 2020 η ανεργία στην Ελλάδα θα έχει πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παράλληλα, με την ανάπτυξη, θα ανέβει με υγιή τρόπο ο κατώτατος μισθός. «Το μοιράζεις λεφτά που δεν έχεις, είναι ο προθάλαμος για μία καινούργια κρίση και η Ελλάδα δεν αντέχει μία νέα κρίση» δήλωσε.

2. Μείωση φορολογίας. «Θα μειώσουμε παντού τους φορολογικούς συντελεστές με σχέδιο» είπε ο πρωθυπουργός. Η μείωση αυτή «θα προχωρήσει βήμα-βήμα παντού, θα γίνει όμως σταδιακά για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα και να μην ξαναμπούμε σε μνημόνια». Στόχος είναι ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη να φτάσει το 15%, ο ανώτατος συντελεστής στα εισοδήματα να μην ξεπεράσει το 33%, το ΦΠΑ να μην ξεπερνά πουθενά το 12%. Παράλληλα, ο φορολογικός μηχανισμός θα ξεχωρίσει αυτόν που δεν έχει να πληρώσει από εκείνον που συστηματικά κλέβει. «Το χτύπημα αυτό στη φοροδιαφυγή ήδη ξεκίνησε» τόνισε.

3. Μείωση του κόστους, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα. «Όλοι οι συντελεστές πρέπει να αντιμετωπιστούν ένας-ένας» και ανέφερε ως παράδειγμα την κάρτα πετρελαίου στους αγρότες που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη της τυποποίησης κορυφαίων ελληνικών προϊόντων. «Δεν μπορεί το καλύτερο ελαιόλαδο να πωλείται χύμα στο εξωτερικό» είπε.

4. Εξασφάλιση ρευστότητας. Το τραπεζικό σύστημα -δήλωσε- είναι πλέον αξιόπιστο και οι καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς. Ο κ. Σαμαράς μίλησε επίσης για μέτρα που θα ενθαρρύνουν την ταχύτερη επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς και για την ενεργοποίηση εργαλείων ρευστότητας όπως αυτά που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

5. Συνεχής προώθηση μεταρρυθμίσεων: Μείωσης γραφειοκρατίας («τον επενδυτή τον διευκολύνουμε δεν τον διώχνουμε»), πάταξη φοροδιαφυγής, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, συνταγματική αλλαγή («περιορισμένη θητεία ακόμη και για τον ίδιο τον πρωθυπουργός της χώρας»).
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: