Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών

Αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών
Tις πρώτες στρατιωτικές επιθέσεις -από κοινού με τις πέντε αραβικές χώρες συμμάχους- εναντίον των ισλαμιστών μαχητών ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ οι οποίες λαμβάνουν πλέον χώρα στο έδαφος της Συρίας.
Συγκεκριμένα, το Πεντάγωνο έκανε λόγο για "πολεμικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους Τόμαχοκ που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές, ανάμεσα σε αυτές και το προπύργιο των τζιχαντιστών, Ράκκα, όπου "τουλάχιστον 70 μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν".
Εν τω μεταξύ, κατά χιλιάδες οι κάτοικοι της Ράκα έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν την πόλη, μετά τα περισσότερα από 60 αεροπορικά "κτυπήματα" που έγιναν σήμερα εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών.
«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική έξοδος από τη Ράκα. Ξεκίνησε τα ξημερώματα, μετά τις αεροπορικές επιδρομές. Ο κόσμος φεύγει προς την επαρχία» είπε κάτοικος της πόλης, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters.
Και ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 70 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών στη βόρεια και ανατολική Συρία, σε προηγούμενη ανακοίνωσή του είχε κάνει λόγο για 30 νεκρούς μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα οι οποίοι σκοτώθηκαν σε επιδρομές δυτικά του Χαλεπιού, ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε 50.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντουραμάν αναφέρθηκε σε νεκρούς στη Ράκα, το Ντέιρ αλ-Ζορ και την Χασάκα στη βόρεια και ανατολική Συρία και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 300, όσον αφορά δε τον αριθμό των στόχων που επλήγησαν κατά την πρώτη μέρα των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, φτάνει τους είκοσι.
Μαζί με τις σημερινές επιδρομές, στις οποίες δεν έλαβαν μέρος η Βρετανία και η Γαλλία, ο συνολικός τους αριθμός από τις αρχές Αυγούστου, πλησίασε τις 200, οι 140 εκ των οποίων στο έδαφος του Ιράκ και οι περίπου 60 της Τρίτης στο έδαφος της Συρίας.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ναύαρχος John Kirby επιβεβαίωσε τις ενέργειες, λέγοντας "οι Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους, ανέλαβαν στρατιωτική δράση στη Συρία".
Ταυτόχρονα, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom) δήλωσε ότι "οι σουνιτικές Αραβικές χώρες, Μπαχρέιν, Ιορδανία, Κατάρ,Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετείχαν ή υποστήριξαν τις επιδρομές".
egiakoumis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: