Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Τι κρύβουν οι Καρυάτιδες της Αμφίπολης;...


 
ΦΩΤΟ...

Σημαντικές ομοιότητες φαίνεται ότι παρουσιάζουν οι Καρυάτιδες που έφερε στο φως η ανασκαφή της Αμφίπολης, με τις Καρυάτιδες του...
Ερεχθείου στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις Κόρες της Αμφίπολης, βρέθηκαν ίχνη από κόκκινο και κίτρινο χρώμα ενώ είναι γνωστό ότι και οι Καρυάτιδες στο Ερέχθειο ήταν ζωγραφισμένες. Επιπρόσθετα, και στις δύο περιπτώσεις, οι Κόρες λειτουργούν ως κίονες, και πιο συγκεκριμένα ως «φύλακες» ταφικών μνημείων, καθώς κάτω από το Ερέχθειο βρίσκεται, σύμφωνα με αναφορές, ο τάφος του μυθικού βασιλιά της Αθήνας, του Κέκροπα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Μουσείο της Ακρόπολης, «για τις Καρυάτιδες έχουν δοθεί πολλές ερμηνείες. Η πειστικότερη υποστηρίζει ότι αποτελούσαν το υπέργειο μνημείο του τάφου του Κέκροπα και ότι ήταν οι χοηφόροι που απέδιδαν τιμές στον ένδοξο νεκρό».
Σε ό,τι αφορά την ονομασία των γυναικείων αγαλμάτων, το Μουσείο της Ακρόπολης σημειώνει ότι «τα αγάλματα, σε οικοδομική επιγραφή του Ερεχθείου ονομάζονται απλώς Κόρες, ενώ η ονομασία Καρυάτιδες δόθηκε σε μεταγενέστερα χρόνια».



Τα δάχτυλα των ποδιών των Καρυάτιδων της Αμφίπολης
Σε «πεδίο μάχης» σχετικά με το μυστικό της καταγωγής των Καρυάτιδων της Αμφίπολης, έχουν μετατραπεί τα δάχτυλα των ποδιών τους. Η μορφολογία των κάτω άκρων τους –με το δεύτερο δάχτυλο να είναι μακρύτερο του μεγάλου δαχτύλου- δηλώνει, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πασιφανώς την ελληνική τους ταυτότητα. Ωστόσο, άλλοι συνάδελφοί τους όμως εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι, ακριβώς αυτό που ονομάζεται «ελληνικό πόδι» στη γλυπτική πιθανόν να ενισχύει την άποψη περί της ρωμαϊκής προέλευσης των Καρυάτιδων.
Σύμφωνα και με τους επιστήμονες, υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ποδιού:  το «αιγυπτιακό πόδι», στο οποίο το μεγάλο δάχτυλο είναι το μακρύτερο και τα υπόλοιπα σταδιακά μικραίνουν, το «ρωμαϊκό πόδι», όπου τα δάχτυλα έχουν περίπου το ίδιο μήκος, και το «ελληνικό πόδι», στο οποίο το δεύτερο δάκτυλο είναι μακρύτερο από το μεγάλο.

Σε αναλογία ο τύμβος Καστά με την Αλεξάνδρεια
Ένα ακόμη συγκλονιστικό στοιχείο ήρθε στο φως με την ανασκαφή της Αμφίπολης που «συνδέει» τον τύμβο Καστά με την πόλη της Αλεξάνδρειας, μέσω μιας εντυπωσιακής συμμετρίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ο Λέων της Αμφίπολης στην κορυφή του τύμβου έφτανε μαζί με τη βάση τα 15,84 μέτρα, ενώ η διάμετρος του τύμβου φαίνεται να είναι σε άμεση αρμονία με το Λιοντάρι, καθώς είναι το ύψος του ακριβώς επί δέκα, δηλαδή 158,40 μέτρα.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες η διάμετρος των τειχών της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, που έφτιαξε ο αρχιτέκτονας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δεινοκράτης, είναι 15.840 μέτρα. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, ο τύμβος του λόφου Καστά είναι μια μικρογραφία της αγαπημένης πόλης του Μακεδόνα βασιλιά σε κλίμακα 1/100.
 enikos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: