Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Τράπεζες Ρευστότητα: Ναι μεν, αλλά...


Καθησυχαστικά εμφανίζονται στελέχη τραπεζών για την κατάσταση ρευστότητας προειδοποιώντας ωστόσο για τον κίνδυνο ατυχήματος.
reustotita
Απολύτως επαρκή χαρακτηρίζουν στελέχη τραπεζών τη ρευστότητα στις τράπεζες υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια άντλησης ρευστότητας μέσω του ELA. Ωστόσο οι τράπεζες προειδοποιούν ότι μια ρήξη με τους εταίρους θα προκαλούσε άμεσα δραματικές επιπτώσεις στις τράπεζες και την οικονομία, στην περίπτωση που η ΕΚΤ σταματούσε ή έβαζε περιορισμούς στη χορήγηση ρευστότητας.
Προς το παρών ωστόσο, διευκρινίζουν οι τράπεζες, δεν υπάρχει θέμα ρευστότητας: όσο οι τράπεζες έχουν εγγυήσεις και δεδομένης της ισχυρής κεφαλαιακής τους βάσεις δεν υπάρχει θέμα αποκοπής της ρευστότητας από το ELA. Σημειώνουν ότι η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τη ρευστότητα του ευρωσυστήματος, που σήμερα φτάνει τα 80 δισ. ευρώ, παραμένει πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα του Ιουνίου 2012 (142 δισ. ευρώ). Δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, όπως έχει πιστοποιηθεί και από το πρόσφατο stress test της ΕΚΤ, δεν υπάρχει ζήτημα σε ότι αφορά την πρόσβαση στη ρευστότητα υπογραμμίζουν οι τράπεζες. Ωστόσο μεγάλοι είναι οι κίνδυνοι, στην περίπτωση που επέλθει ρήξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης - εταίρων, να διαταραχθεί η πρόσβαση των τραπεζών στους μηχανισμούς ρευστότητας του ευρωσυστήματος, με άμεσες και δραματικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.
Σύμφωνα με τις τράπεζες οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο, αν και με μειωμένη ένταση σε σχέση με τον Ιανουάριο, και εκτιμούν ότι η πίεση θα διατηρηθεί όσο διατηρείται η αβεβαιότητα για την έκβαση της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης εταίρων. Σύμφωνα  με εκτιμήσεις τον Ιανουάριο οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά περίπου 12 δισ. ευρώ ενώ είχε προηγηθεί μείωση των καταθέσεων κατά 4 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Όπως σημειώνουν ήδη έχει απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του ELA που πρόσφατα ενέκρινε η ΕΚΤ -ύψους 20 δισ. ευρώ- και είναι πιθανό η ΤτΕ να αιτηθεί στην ΕΚΤ για την αύξηση του ορίου του ELA.
Χθες σε δηλώσεις του ο Πέτερ Πραετ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ,  σε ομιλία του στο Λονδίνο επανέλαβε ότι ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας, το ELA, εγκρίνεται μόνο όταν υπάρχουν αξιόπιστες προοπτικές. Όπως σημείωσε ο μηχανισμός ELA αφορά την κάλυψη βραχυπρόθεσμων αναγκών και είναι σημαντικό να αποτελεί χρηματοδότηση - γέφυρα για την επίτευξη άλλου στόχου. Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, της Bundesbank, κ.  Βάιντμαν σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια αξιόπιστη προσπάθεια να σταθεί και πάλι στα πόδια της μέσω νοικοκυρεμένων δημόσιων οικονομικών και μιας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας. Παράλληλα  ο κ. Βάιντμαν τόνισε πως η ευρωζώνη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργήσει υποψίες ότι συμμετέχει στην νομισματική χρηματοδότηση κρατών.
http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: