Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Πικετί: Κακό και υφεσιακό το σχέδιο των δανειστών...


Το σχέδιο που προτείνουν οι δανειστές στην Ελλάδα, είναι κακό και υφεσιακό και η απάντηση σε αυτό ειναι...
"όχι" επισημαίνει σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα Le Soir o διάσημος Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, σημειώνοντας ωστόσο πως δεδομένης της βιαιότητας της απειλής έξωσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και της πολιτική ασφυξίας από την ΕΚΤ, κατανοεί ότι πολλοί Έλληνες προσελκύονται από το "ναι".

Υπενθυμίζει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι αθέτησαν την υπόσχεσή τους του 2012, για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, από τη στιγμή που η χώρα θα βρισκόταν σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Αναλυτικότερα αναφέρει τα εξής:

Για να βγούμε από την κρίση, χρειάζονται δύο πράγματα. Πρώτον, πρέπει να συγκαλέσουμε μια Διάσκεψη για το Χρέος, που θα επιτρέψει την επεξεργασία αναδιάρθρωσης του συνόλου των χρεών της Ευρωζώνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη οικοδομήθηκε πάνω στη διαγραφή των δημόσιων χρεών του παρελθόντος, προτού επενδύσει στο μέλλον.

Η Γερμανία, χώρα που δεν αποπλήρωσε ποτέ τα χρέη της κατά τη διάρκεια του 20 αιώνα, καλά θα έκανε να το θυμηθεί. Δεύτερον, πρέπει να συγκροτηθεί ένα Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης, με αντιπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων, ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Θα μπορέσει στο μέλλον να ρυθμίζει δημοκρατικά το επίπεδο ελλείμματος και δημόσιων επενδύσεων και να επιβλέπει την Τραπεζική Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η κρίση ανέδειξε την αδιαφάνεια και την αναποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών θεσμών σήμερα.

Εκείνοι που πιστεύουν ότι η έξοδος μιας χώρας θα επέτρεπε να επιβληθεί πειθαρχία και σταθερότητα στην Ευρωζώνη είναι μαθητευόμενοι μάγοι. Στην πραγματικότητα, η έξοδος μιας χώρας θα τράνταζε το σύνολο της ζώνης. Θα ήταν πιθανώς η αρχή του τέλους...»...
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: