Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ
Με το φόβο της Siemens ζουν πλέον στην κυβέρνηση. Η αναφορά του Μ. Χριστοφοράκου σε κορυφαίους πολιτικούς που έχουν χρηματιστεί, προκαλεί κύμα έντονης ανησυχίας στη Ν.Δ., αφού αν οι συκεκριμένες αναφορές γίνουν αποκαλύψεις, τότε οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες, ικανές να ανατρέψουν το σημερινό σκηνικό.
Η παράδοση του πρώην κορυφαίου στελέχους της Siemens στην Ελλάδα, σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, είναι απλώς θέμα χρόνου. Το ίδιο πρόσωπο σημειώνει μάλιστα ότι θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη Γερμανία, αν η χώρα αυτή δεχθεί ότι στην Ελλάδα, κράτος-μέλος της Ε.Ε., κινδυνεύουν κατηγορούμενοι από...
πολιτικούς και, άρα, γι' αυτό το λόγο αρνείται την παράδοσή του.
Από κει και πέρα «είναι θέμα υπερασπιστικής του γραμμής, το αν θα πει ονόματα πολιτικών ή όχι», προσθέτει ο συνομιλητής μας. Αν, ωστόσο, το κάνει, όπως αφήνουν να διαφανεί οι δικηγόροι του, τότε θα μιλάμε για χιονοστιβάδα που θα συμπαρασύρει μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος.
Πολλοί στη Ν.Δ. δείχνουν ήδη να έχουν χάσει τον ύπνο τους. Τα ονόματα δίνουν και παίρνουν και ξεκινούν φυσικά από εκείνους που είχαν καλή σχέση με τη Siemens. Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετούς στο ΠΑΣΟΚ. Αλλοι, τέλος, δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βγουν όλα στη φόρα.
Καμπανάκι για το σύστημα
«Υπάρχει ένα απαξιωμένο πολιτικό σκηνικό. Ας ειπωθούν, λοιπόν, τα πράγματα με το όνομά τους και ας ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι. Δεν είναι δυνατόν να σέρνεται αυτή η κατάσταση και να μας παίρνει όλους η μπάλα», σημειώνει υπουργός. Ο ίδιος αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι η υπόθεση μπορεί να λειτουργήσει όπως λειτούργησε η επιχείρηση «καθαρά χέρια» στην Ιταλία, η οποία οδήγησε σε κατάρρευση το παλιό κομματικό σύστημα.
Ο φόβος αυτός ακριβώς είναι που κάνει και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς να μοιάζουν μετέωροι.
Πρόθεση του Κ. Καραμανλή, όπως σημειώνει πρόσωπο που συζήτησε αναλυτικά τον τελευταίο καιρό μαζί του, είναι να κάνει κάποιες αλλαγές στο κόμμα το επόμενο διάστημα, να προχωρήσει πιθανώς σε ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο με εκλογικό ορίζοντα τον Μάρτιο, αφού το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι θα προκαλέσει εκλογές.
*Κάλπες τον Σεπτέμβριο δεν προβλέπονται, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, στον κυβερνητικό σχεδιασμό: «Θα συνεχίσουμε κι όσο πάει», σημειώνει ο συνομιλητής μας και προσθέτει ότι οι προτεραιότητες αυτή τη στιγμή (αν η Siemens δεν υπαγορεύσει άλλα) είναι να προχωρήσει η υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών (ξεκινώντας από τα πιο δυσάρεστα μέσα στο καλοκαίρι), παρότι όλοι στη Ν.Δ. γνωρίζουν ότι θα υπάρχει πολιτικό κόστος.
*Ετσι, λοιπόν, μετά τη φοροεπιδρομή έρχονται οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, μετά ξεκινά η κουβέντα για τα βαρέα και ανθυγιεινά, ακολουθεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και στο βάθος ξανά εισπρακτικά μέτρα, αφού ο προϋπολογισμός του 2010 προβλέπεται ο πιο δύσκολος των τελευταίων χρόνων.
*Παράλληλα, θα προωθηθούν και μέτρα με θετικό αντίκτυπο, όπως αυτά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κτιρίων.
Ρεβάνς στη Θεσσαλονίκη
Μέχρι τις αρχές φθινοπώρου θα έχει ετοιμαστεί επίσης το σχέδιο αλλαγών για τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ.
Ο Καραμανλής θέλει να εμφανιστεί στη ΔΕΘ με «πολιτικό πακέτο», ώστε να αποφύγει το περυσινό φιάσκο, όταν το ενδιαφέρον μονοπώλησαν τα σκάνδαλα και τα εσωκομματικά της Ν.Δ.
*Για τότε προσδιορίζονται και οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, παρά τη φημολογία που επιμένει, μεταξύ στελεχών της Ν.Δ., για αλλαγές τις επόμενες μέρες, μετά τη σύνοδο του ΟΑΣΕ.
-Υπουργοί πιστεύουν ότι «πρέπει να γίνουν μεγάλες κινήσεις, διαφορετικά δεν θα αντιστραφεί το κλίμα και θα παγιωθεί η ηττοπάθεια».
Για «τομές σε κυβέρνηση και κόμμα» μιλάει η Φάνη Πετραλιά (συνέντευξη σελ. 12), «σημαντικές πρωτοβουλίες» περιμένει από τον πρωθυπουργό και ο Α. Σπηλιωτόπουλος, αλλαγές πιστεύει επίσης ότι πρέπει να γίνουν και ο Δημ. Αβραμόπουλος.
-Από τους βουλευτές η πίεση είναι πολύ πιο έντονη και πρώτη φορα υπάρχει τόσο μεγάλη γκρίνια προσωπικά για τον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγορούν για αδράνεια: «Απλώς παρακολουθεί την πορεία προς την ήττα δίχως να κάνει απολύτως τίποτα», διαπιστώνουν. Οι περισσότεροι, πάντως, κορυφαίοι εμφανίζονται βέβαιοι ότι οι όποιες αλλαγές «δεν έχει νόημα να γίνουν τώρα που ο κόσμος αρχίζει να φεύγει για τις παραλίες».
*Αυτό δεν ισχύει για τη Ρηγίλλης, καθώς ετοιμάζονται αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι: Στη θέση του γραμματέα είναι πολύ πιθανόν να τοποθετηθεί ο Αλ. Λυκουρέντζος, ενώ αναζητείται πρόσωπο και για το πόστο του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, στη θέση της Φεβρωνίας Πατριανάκου.
*Ολα αυτά, βέβαια, υπό την αίρεση ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens δεν θα είναι τέτοιες ώστε να ανατρέψουν όχι μόνο τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αλλά ολόκληρο το σημερινό κομματικό σύστημα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
nonews-news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου