Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Η ΒΡ ΦΕΥΓΕΙ, Η ΕΚΟ ΕΡΧΕΤΑΙ...


Γράφει ο Μιχάλης Καϊταντζίδης
(από την Ελευθεροτυπία)

Ενώ όλοι περίμεναν ότι η Shell θα αποχωρούσε από την Ελλάδα, τελικά την πόρτα άνοιξε η ΒΡ, που έναντι 359 εκατομμυρίων ευρώ παραχώρησε τα 1.200 πρατήριά της στα Ελληνικά Πετρέλαια. Η συμφωνία ανακοινώθηκε χθες αργά το απόγευμα. Όλο δε το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. άφηνε...
να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται να εξαγοράσει τα πρατήρια της Shell. Μετά την εξαγορά αυτή η ΕΚΟ, που είναι η εμπορική εταιρεία των ΕΛ.ΠΕ., γίνεται μακράν η πρώτη εταιρεία εμπορίας στην Ελλάδα, με περίπου 2.500 πρατήρια πανελλαδικά και περίπου 2.800 μαζί με τα πρατήρια του εξωτερικού. Επιπλέον, το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά θα ανέρχεται πλέον σε 27,7%, με βάση τις πωλήσεις καυσίμων το πρώτο τρίμηνο του 2009.
Το ατού της συμφωνίας είναι εξασφάλιση μέσω της συμφωνίας αποθηκευτικών χώρων 170.000 κυβικών μέτρων στην Αττική, κοντά στα διυλιστήρια του Ασπρόπυργου, που προσφέρουν επιπλέον πλεονεκτήματα στα ΕΛ.ΠΕ.
Οι εργαζόμενοι
Με βάση τη συμφωνία, περίπου 240 εργαζόμενοι της ΒΡ θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται στις δραστηριότητες που έχουν μεταβιβαστεί, δηλαδή τις εμπορικές. Το υπόλοιπο προσωπικό θα εξακολουθήσει να απασχολείται στις άλλες δραστηριότητες της ΒΡ στην Ελλάδα, που αφορούν τα καύσιμα αεροπορίας, τα λιπαντικά και τον τομέα ηλιακής ενέργειας.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης η ΕΚΟ θα εγκαταλείψει πρώην πρατήρια της ΒΡ, τα οποία καλύπτονται από την ΕΚΟ. Ετσι δεν αποκλείεται ο τελικός αριθμός των πρατηρίων που θα ελέγχει να είναι πολύ μικρότερος των 2.500, καθώς από τα πρατήρια που βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο θα παραμείνει στην ΕΚΟ μόνο το ένα.
Η αποχώρηση της ΒΡ και η εξαγορά των δικτύων της από τα ΕΛ.ΠΕ. αποτελεί την απαρχή ευρύτερων εξελίξεων στην εγχώρια αγορά, που θα ολοκληρωθούν με τη βέβαιη αποχώρηση και της Shell. Για το δίκτυο της τελευταίας φέρονται να ενδιαφέρονται τουλάχιστον 3 ελληνικές εμπορικές εταιρείες: η Avin του Ομίλου Βαρδινογιάννη, η Aegean Oil του Δημήτρη Μελισσανίδη και η Jet Oil των Νίκου και Κυριάκου Μαμιδάκη. Ωστόσο, από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, υπάρχει μεγάλη απόσταση στην αποτίμηση της αξίας του δικτύου της Shell, με την πωλήτρια να το υπολογίζει γύρω στα 650 εκατομμύρια και τους αγοραστές να προσφέρουν από 350 έως 450 εκατομμύρια.
Ετσι, η συμφωνία ΕΛ.ΠΕ. - ΒΡ προδιαγράφει εν πολλοίς και το τίμημα για τα πρατήρια της Shell.
Η αποχώρηση...
Οσο για τους λόγους της αποχώρησης της ΒΡ, αυτοί μπορούν να συνοψιστούν στη συνεχιζόμενη απώλεια μεριδίων της ΒΡ στην εγχώρια αγορά (λόγω της υψηλής τιμολογιακής πολιτικής), αλλά και στην επιβολή του προστίμου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για εναρμονισμένες πρακτικές στη λιανική μαζί με τη Shell.
Πολλοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η επιβολή προστίμων ύψους 30 εκατομμυρίων για την ΒΡ και 19,6 εκατομμυρίων για τη Shell έδωσε το σύνθημα της αποχώρησης, καθώς αμφότερες θεωρούν ότι δεν υπήρχε θέμα εναρμονισμένης πρακτικής (καρτέλ) και ότι κακώς επιβλήθηκαν τα υπέρογκα πρόστιμα, για την ανατροπή των οποίων ήδη έχουν καταφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. *
pressmme.

Δεν υπάρχουν σχόλια: