Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΑ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ


Γράφει η Ιωάννα Μάνδρου
(από την Καθημερινή)

Στον κυκεώνα των χιλιάδων δηλώσεων για την περιουσιακή κατάστασή τους που υποβάλλουν κάθε χρόνο, τέτοιο καιρό, κρατικοί λειτουργοί, διοικητές ΔΕΚΟ, δικαστικοί, δημοσιογράφοι και πολλοί άλλοι, καλείται να βάλει τάξη η Ευτέρπη Γκουτζαμάνη. Είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που επελέγη πρόσφατα από...
το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο ως αρμόδια για το «πόθεν έσχες» τα επόμενα χρόνια.
Η 60χρονη ανώτατη εισαγγελέας είναι η πρώτη γυναίκα –και η μόνη προς το παρόν– που υπηρετεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Και η πρώτη γυναίκα στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης που αναλαμβάνει το νευραλγικό πόστο να ελέγχει το «πόθεν έσχες» χιλιάδων αξιωματούχων του κράτους που είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν κάθε χρόνο τα περιουσιακά τους στοιχεία, όπως και οι δικαστές και οι δημοσιογράφοι.
Ποια όμως είναι η κυρία Ευτέρπη Γκουτζαμάνη; Είναι η πρώτη γυναίκα μετά τη μεταπολίτευση που έγινε εισαγγελέας, εισερχόμενη σε έναν καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο. Το 1975 ορκίστηκε ως εισαγγελική πάρεδρος, για να υπηρετήσει στη συνέχεια στην πολύχρονη καριέρα της σε σημαντικά πόστα. Χειρίστηκε εκατοντάδες σοβαρές ποινικές υποθέσεις και στις δικαστικές αίθουσες άφησε τη σφραγίδα μιας πολύ αποφασιστικής εισαγγελικής λειτουργού.
Στον Αρειο Πάγο έφθασε πριν από τρία χρόνια, το 2006, όταν προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατακτώντας κι εδώ την πρωτιά για τις γυναίκες.
Η διαδρομή 35 χρόνων στη Δικαιοσύνη κορυφώθηκε όταν, πριν φθάσει στον Αρειο Πάγο, και με τον βαθμό του εισαγγελέα εφετών, ήταν εκείνη που κληρώθηκε να παραστεί ως εισαγγελέας στη δίκη της 17Ν σε δεύτερο βαθμό.
Μια δίκη σημαντική, με εντάσεις, που πέρασε από πολλές φάσεις. Στη δίκη αυτή, κατά κοινή ομολογία η κυρία Γκουτζαμάνη κράτησε σε υψηλό επίπεδο την εισαγγελική παρουσία και επέδειξε αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα.
Η επιλογή της ως αρμόδιας για τα επόμενα χρόνια στον έλεγχο του «πόθεν έσχες» ανάμεσα σε πολλούς άνδρες συναδέλφους της ήταν απότοκος της πολυετούς δικαστικής διαδρομής.
Το έργο, βέβαια, που καλείται να φέρει εις πέρας είναι δύσκολο και περίπλοκο, καθώς είναι χιλιάδες οι δηλώσεις που πρέπει να ελεγχθούν δίχως να διατίθενται και τα απαραίτητα γι’ αυτό μέσα από την πολιτεία.
Πάντως, η κυρία Γκουτζαμάνη αναλαμβάνει τα καθήκοντά της στο τέλος του μήνα, μετά την αποχώρηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Θάνου, που τώρα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες». Και φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει με όσες δυνατότητες έχει σε ουσιαστικό έλεγχο των υποχρέων για δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων και των όποιων περιουσιακών τους μεταβολών.
pressmme

Δεν υπάρχουν σχόλια: