Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΗΡΘΑΝ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ...


Του Θανάση Λυρτσογιάννη
(από την Ημερησία)

Τα μέτρα ήρθαν. Όχι όμως και η έξοδος από την κρίση. Η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της για νέα φοροεισπρακτικά μέτρα μπορεί να καταφέρει να βάλει στον κρατικό κορβανά κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όμως σε καμία περίπτωση δεν έχει...
επιτελέσει το χρέος της. Ούτε έχει λύσει το πρόβλημα το σημερινό, αλλά και το μελλοντικό.
Γιατί το χρέος μιας υπεύθυνης κυβέρνησης δεν είναι να χαρατσώνει τους πολίτες, δεν είναι να στρέφει τη μία ομάδα εναντίον της άλλης προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα παίρνει από εκείνους που έχουν (αυτό είναι σε πολλές περιπτώσεις όπως και στην παρούσα, ένδειξη λαϊκισμού), ούτε να υπολογίζει μόνο πως θα βουλώσει κάποιες τρύπες.
Το χρέος μιας κυβέρνησης και ιδιαίτερα της σημερινής κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πολιτικές, να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, να υλοποιήσει σχέδια που θα εκσυγχρονίσουν την οικονομία και θα της δώσουν τη δυνατότητα να απαντήσει στις προκλήσεις της εποχής με τρόπο αποτελεσματικό και προπαντός με διάρκεια στο χρόνο.
Γιατί το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι τα 3 ή 4 δισεκατομμύρια ευρώ για να μειωθούν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Το μεγάλο ζητούμενο είναι μία άλλη οικονομία που θα παράγει πλούτο για τους πολίτες και ένα άλλο, αποτελεσματικό κράτος που θα εισπράττει τους φόρους και θα διανέμει τον παραγόμενο πλούτο λαμβάνοντας υπόψη το αίσθημα δικαίου.
Αν περιοριστούμε στην εισπρακτική λογική (που κυριαρχεί στις κυβερνητικές αποφάσεις) είναι σίγουρη η αποτυχία. Γιατί μπορεί τώρα (αν και δεν είναι καθόλου σίγουρο) να εισπράξει τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται για να βουλώσει τη ¨μαύρη τρύπα¨ του προϋπολογισμού, όμως στο κοντινό μέλλον το πρόβλημα θα εμφανιστεί και μάλιστα με μεγαλύτερη οξύτητα.
Γι’ αυτό λέμε όχι στα τυφλά φοροεισπρακτικά μέτρα και ναι στις πολιτικές που αποτελούν τομή για την οικονομία. Που βγάζουν την οικονομία και τη χώρα από το τέλμα και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία νέα πορεία.
Όμως, δυστυχώς μία τέτοια πολιτική απουσιάζει γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει όραμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: