Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Ατυπη σύνοδος ΥΠΕΞ ΟΑΣΕ

Στην Κέρκυρα διεξάγεται σήμερα η άτυπη υπουργική σύνοδος του ΟΑΣΕ, στην οποία προεδρεύει η Ελλάδα δια της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη.

Συμμετέχουν περισσότεροι από 50 υπουργοί Εξωτερικών. Στη σύνοδο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Η κ. Μπακογιάννη θα έχει διμερή συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τ. Στάινμπεργκ.

Μετά τις συνομιλίες θα υπογράψουν δύο Πρωτόκολλα Συνεργασίας. Το ένα αφορά την προώθηση της διαδικασίας απαλλαγής από τη βίζα των Ελλήνων ταξιδιωτών στις ΗΠΑ και το δεύτερο τη συνεργασία για το οργανωμένο έγκλημα.

Στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ, ο Στάινμπεργκ δηλώνει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θεωρεί την Ελλάδα ένα πολύ σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ενδιαφέροντα, για συνεργασία στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια.

Ερωτηθείς για την αύξηση της παράνομης μετανάστευσης, είπε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Ελλάδας τόσο για τις επιπτώσεις στα θέματα ασφαλείας που προκύπτουν όσο και για την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος και τόνισε ότι πρέπει να βρούμε τρόπους για την αντιμετώπισή του στην πηγή. Η συνεργασία μας στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, επισήμανε, είναι ένα παράδειγμα πώς μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την άμβλυνση του προβλήματος.

Για τις τουρκικές υπερπτήσεις στα νησιά του Αιγαίου, εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης. Πιστεύω, σημείωσε, ότι είναι σημαντικές οι προσπάθειες που γίνονται από ελληνικής πλευράς να δεσμεύσουν την τουρκική, ώστε να βρεθούν λύσεις από κοινού.

Για την Κύπρο εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα του περάσματος του Λιμνίτη και τη χαρακτήρισε πολύ θετική ένδειξη.

Για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είπε ότι η επίλυση του ονόματος είναι προς όφελος όλων. Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δει την ΠΓΔΜ ενσωματωμένη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να γίνει μια ευημερούσα χώρα.

Για την τρομοκρατία, ανέφερε ότι είναι ένας τομέας που συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα και πρέπει να συνεργαστούμε γιατί αποτελεί απειλή για όλους τους πολίτες.

Στο περιθώριο των εργασιών του ΟΑΣΕ η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί επίσης με τον Ρώσο ομόλογό της Σ. Λαβρόφ , με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου και με τον υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας κ. Γιαντρόκοβιτς.
nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: