Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Συνάντηση Γιώργου Α. Παπανδρέου με τον Αντιπρόεδρο της Σερβίας, Ivica Dacic - Δηλώσεις



Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα στο Βελιγράδι, με τον Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Αντιπρόεδρο της Σερβικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών, Ivica Dacic.

Μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με ιδιαίτερη χαρά συναντήθηκα με τον Αντιπρόεδρο της Σερβικής κυβέρνησης, τον Ivicad Dacic. Πριν από ένα χρόνο, συζητήσαμε για την πιθανότητα συνεργασίας του δικού του κόμματος με το Δημοκρατικό Κόμμα και τον Boris Tadic, για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Είχε έρθει στην Αθήνα για να συζητήσουμε αυτή την προοπτική και είχαμε τονίσει τη σημασία για τη Σερβία της ευρωπαϊκής της πορείας της ευρωπαϊκής της παρουσίας, αλλά και της σημασίας μιας δημοκρατικής και σοσιαλιστικής Σερβίας, η οποία θα είναι και φάρος σταθερότητας για την ευρύτερη βαλκανική περιοχή.

Χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί μετά από ένα χρόνο, έχουμε πράγματι μια σταθερή κυβέρνηση στη Σερβία, μια κυβέρνηση που έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράδειγμα πολύ σημαντικό, ότι γίνονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις για τη φιλελευθεροποίηση των θεμάτων της βίζας των Σέρβων πολιτών, με πολύ θετική ανταπόκριση από πλευράς των κρατών-μελών και της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και την συμμετοχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας στη Σοσιαλιστική Διεθνή. Έχει υποβάλλει αίτηση, θα γίνει μια πρώτη άτυπη συζήτηση στο Μαυροβούνιο, αυτές τις μέρες, στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και αυτό είναι σημαντικό διότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα διασφαλίζει μια δικιά του πορεία και αρχές στο πλαίσιο του Σοσιαλιστικού Κινήματος στον πλανήτη μας.

Είναι επίσης σημαντικό, για να ενδυναμώσουμε τη σοσιαλιστική φωνή στα Βαλκάνια και ευρύτερα στον πλανήτη μας, απέναντι σε ένα άδικο οικονομικό σύστημα, ένα οικονομικό σύστημα ανισότητας, ένα οικονομικό σύστημα που τιμωρεί, δυστυχώς, χώρες όπως η Σερβία, η οποία έχει μια δυναμική οικονομία. Και όμως, λόγω της διεθνούς κρίσης, έχει χτυπηθεί χωρίς η ίδια να φταίει, διότι είχε πράγματι μία θετική οικονομική πορεία τον τελευταίο καιρό.

Είναι, λοιπόν, ανάγκη εμείς, από πλευράς σοσιαλιστών, να ισχυροποιήσουμε τη φωνή μας, για να μπορέσουμε να επιβάλλουμε κανόνες και αρχές και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των οικονομιών, του πιστωτικού συστήματος, της διαφάνειας και βεβαίως και της αντιμετώπισης μεγάλων θεμάτων, όπως της κλιματικής αλλαγής.

Προσβλέπω, λοιπόν, στη στενή μας συνεργασία, μεταξύ των δύο κομμάτων και βεβαίως, πάντα μεταξύ της Σερβίας και της Ελλάδας.

Ευχαριστώ πολύ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: