Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Έξω πέφτει η βενζίνη, μέσα ανεβαίνει!



Πολίτες …ενός κατώτερου Θεού οι Έλληνες, καθώς σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει διεθνώς το τελευταίο διάστημα, πληρώνουν όλο και ακριβότερα τα καύσιμα που αγοράζουν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες δειγματοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, την προηγούμενη εβδομάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 1,077 ευρώ ανά λίτρο, θυμίζοντας πλέον τα νούμερα του περσινού καυτού καλοκαιριού.

Η μέση τιμή είναι αυξημένη κατά 3,16% μέσα σε μία εβδομάδα, όταν η διεθνής τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 339 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 5,83% χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αν υπολογίσουμε ότι η διεθνής τιμή είναι προ φόρων, μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτό το σχεδόν 6% στην μετά φόρων τιμή θα ήταν 3% περίπου…

Αλλά με την κατά 6 λεπτά ανά λίτρο αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η οποία αποφασίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών και «βγήκε» για πρώτη φορά στις δειγματοληψίες της προηγούμενης εβδομάδας, το όφελος πήγε περίπατο και πληρώσαμε ακόμη ακριβότερα την βενζίνη.

Και, προφανώς, στον χώρο των πρατηρίων τα …’όχι και τόσο καλά παιδιά εξακολουθούν να παίζουν το παιχνίδι τους καθώς, ενώ τις τελευταίες 4 εβδομάδες κατά μέσο όρο η τιμή της βενζίνης στην χονδρική ήταν αυξημένη κατά 3,44%, στα πρατήρια η αύξηση ήταν 4,79%...

Αυτές τις ημέρες στην Αθήνα τα φθηνότερα βενζινάδικα πωλούν την αμόλυβδη στα 97,5 λεπτά, ενώ τα ακριβότερα στα 1,15 λεπτά ανά λίτρο.

Στην δε Θεσσαλονίκη, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 97 λεπτών και 1,07 λεπτών ανά λίτρο, με ελάχιστη, όμως, παρουσία των πρατηρίων της BP που παραδοσιακά είναι τα ακριβότερα.

Και, βεβαίως, σε πολλές περιοχές της χώρας η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως, με αποκορύφωμα στο Ρέθυμνο η μέση τιμή της αμόλυβδης να είναι στα 1,20 λεπτά ανά λίτρο, με κάποια πρατήρια να πουλάνε ακόμη και στα 1,30 ευρώ
.protothema.

Δεν υπάρχουν σχόλια: