Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Χάος του Ουρουμτσί, στη δυτική Κίνα

Εκατοντάδες Χαν οπλισμένοι με ρόπαλα, φτυάρια και μπαλτάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ουρουμτσί, της πρωτεύουσας του Σιντζιάνγκ, όπου 156 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των εθνοτικών ταραχών των τελευταίων ημερών.

Οι διαδηλωτές Χαν, εξοργισμένοι από τις βιαιότητες εναντίον τους, προσπάθησαν να φθάσουν στην κεντρική πλατεία του Ουρουμτσί, την Πλατεία του Λαού, αλλά απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

"Οι Ουιγούροι ήλθαν στις συνοικίες μας για να καταστρέψουν τα πάντα. Τώρα εμείς θα πάμε στις δικές τους για να τους χτυπήσουμε", δήλωσε ένας διαδηλωτής Χαν οπλισμένος με σιδηροσωλήνα.

Ωστόσο ορισμένοι δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι θα επιστρέψουν για να εκδικηθούν για τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν εναντίον τους από τους Ουϊγούρους, μουσουλμανική και τουρκόφωνη εθνότητα της περιοχής του Σιντζιάνγκ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Ουρουμτσί

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε από τις τοπικές αρχές στο Ουρουμτσί έπειτα από τις εθνοτικές ταραχές στην πρωτεύουσα του Σιντζιάνγκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ανώτατος αξιωματούχος του κομμουνιστικού κόμματος του Σιντζιάνγκ ανακοίνωσε στην τηλεόραση ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει από τις 21.00 τοπική ώρα σήμερα μέχρι τις 08.00 της Τετάρτης για να αποφευχθεί η επανάληψη των βιαιοτήτων που σημειώθηκαν και σήμερα στην πόλη.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και στις δύο εθνότητες που συγκροτούν τον τοπικό πληθυσμό του Χαν και τους μουσουλμάνους και τουρκόφωνους Ουιγούρους.

Ρεπορτάζ από το Reuters

nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια: