Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Μην Πυροβολείτε τον Ευάγγελο…



Τριαντάφυλλος Καρατράντος

«Κανείς δεν αγαπά τον αγγελιοφόρο που φέρνει άσχημα νέα» έγραφε ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη και ο Ευάγγελος Αντώναρος αυτές τις μέρες κατανοεί τη διαχρονικότητα της ρήσης του μεγάλου τραγικού. Βάλλεται από παντού, λες και ευθύνεται ο Αντώναρος για την ανυπαρξία και τη διάλυση της Κυβερνήσεως, την εγκατάλειψη της άσκησης της διακυβέρνησης και την κατάντια της Ελλάδας.

Στην αρχαιότητα, τα μηνύματα μεταφέρονταν αυτοπροσώπως με ανθρώπινη αποστολή. Μερικές φορές, όπως στην περίπτωση ένοπλων συγκρούσεων, ο αγγελιοφόρος προερχόταν από το αντίπαλο στρατόπεδο, με αποτέλεσμα συχνά να πλήρωνε με τη ζωή του το μήνυμα που έφερνε.

Σήμερα, η έκφραση χρησιμοποιείται κυρίως με ειρωνική χροιά.

Λες και ο αγγελιοφόρος προκαλούσε τον πόλεμο. Έτσι ακριβώς, λες και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ευθύνεται για τα χιλιάδες καμένα στρέμματα, για τις περιουσίες που κάηκαν, για το νεκρό πιλότο. Λες και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ευθύνεται για την ανυπαρξία σχεδιασμού και στρατηγικής. Λες και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ευθύνεται που δεν αποκομίσαμε τίποτε από την τραγική εμπειρία του 2007.

Σίγουρα οι δηλώσεις του Αντώναρου περί πεύκων και άριστου σχεδιασμού ήταν το λιγότερο άστοχες. Αλλά, ακόμη και αυτές τις εμπνεύστηκε μόνος του;

Ας φύγουμε όμως από την επικοινωνία, όσο και αν δεν το θέλει η ΝΔ. Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος, ειδικά στο ζήτημα των πυρκαγιών, τι έκανε σωστά η Κυβέρνηση και δεν το μετέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος;

Η ΝΔ έχει επενδύσει στη διάσταση της επικοινωνίας και στην απουσία της πολιτικής. Όμως η πολιτική, στην πιο απλή της έκφραση, είναι η επίλυση των προβλημάτων, άρα επειδή τα προβλήματα, ειδικά σε αυτή τη χώρα, είναι ξεροκέφαλα, η πολιτική επανέρχεται από το παράθυρο όσο και αν η ΝΔ της κλείνει την πόρτα.

Όσο δεν συνειδητοποιεί η Κυβέρνηση ότι το πρόβλημα είναι η απουσία της πολιτικής της και εμμένει σε επικοινωνιακές συνταγές, τόσο δεν θα σταματά να προσβάλει τη νοημοσύνη μας. Επιτέλους, υπάρχει και η πολιτική και όχι μόνο η διαχείριση της εικόνας!

Ασχοληθείτε λοιπόν, με την πολιτική, αν μπορείτε ακόμη, και αφήστε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Μπορεί να μην είναι ο καλύτερος, αλλά δεν είναι και μάγος να εμφανίζει ως ακμάζουσα μία καταρρέουσα Κυβέρνηση, η ανυπαρξία και η αβελτηρία της οποίας συμπαρασύρει και την Ελλάδα

Μην πυροβολείτε λοιπόν τον Αγγελιοφόρο, όπως έλεγε και ο Shakespeare στον Henry IV. Άλλωστε, ο συγκεκριμένος εκπρόσωπος ξέρει πολύ καλά να πυροβολεί και τα πόδια του, αλλά και τη δική μας ψυχική και νοητική ισορροπία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: