ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ:
- Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Βουλευτής Ν.Δ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ είμαστε με τον κ. Αργύρη Ντινόπουλο από τη Νέα Δημοκρατία. Καλημέρα σας κ. Ντινόπουλε.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τον κ. Σπύρο Κουβέλη από το ΠΑΣΟΚ.
ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλή σας μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα και σε εσάς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς ήρθατε λοιπόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν είναι μόνο βλέπετε τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία συνολικά, είναι και τα θέματα που απασχολούν την πολιτική από μόνη της.
Γιατί σου λέει ο άλλος «ρε παιδιά κάηκε τώρα η μισή Αθήνα, είχαμε αυτά τα προβλήματα κλπ.» Εντάξει, τα συζητήσαμε βέβαια είναι η αλήθεια, κάποια μέτρα ανακοινώθηκαν, ασκήθηκε και κριτική, γίνεται και συζήτηση, κάνουμε και εδώ μια κουβέντα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως, βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά ξαφνικά το σύστημα άρχισε με μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες 2 μέρες. Θα γίνουν εκλογές, θα κάνει ανασχηματισμό; Τι μέτρα θα ανακοινώσει για την οικονομία;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κοίταξε, τώρα είμαστε στους ρυθμούς της ΔΕΘ και στο ρυθμό των πρωτοβουλιών. Γιατί φαίνεται ότι πλησίασε, ήγγικεν η ώρα που λέμε να πάρει τις όποιες πρωτοβουλίες πάρει ο Πρωθυπουργός. Δεν ξέρω τι θα είναι αυτές. Θα είναι μίνι ανασχηματισμός, θα είναι μάξι, θα είναι εκλογές, θα είναι πρωτοβουλίες άλλες; Δεν το ξέρω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε τι λέει πάντως ένας κόσμος κ. Ντινόπουλε; Έγιναν οι Ευρωεκλογές, εστάλη το μήνυμα και ελήφθη όπως ειπώθηκε από κυβερνητικής πλευράς, καταλάβαμε τον κόσμο, τα προβλήματα του, το μήνυμα που μας στέλνει. Αντίδραση δεν υπήρξε. Από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών κοντεύουν να περάσουν 3 μήνες.
Θεωρείτε ότι είναι η ώρα να παρθούν κάποιες πρωτοβουλίες και στο επίπεδο της πολιτικής αλλά και στο επίπεδο της λειτουργίας της κυβέρνησης, προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να κάνει μια καινούρια αρχή, να αλλάξει το κλίμα; Ας το χαρακτηρίσει ο καθένας όπως νομίζει.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, σας άκουγα νωρίς το πρωί που κάνατε κάποια πολιτικά σχόλια και λέγατε ότι καμία φορά εμείς οι πολιτικοί είμαστε κλεισμένοι σε μια γυάλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για κάποιους πολιτικούς.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για κάποιους πολιτικούς, ναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ισχύει για όλους.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς όχι. Και νομίζω ότι ίσως έχει έρθει η ώρα που πρέπει να μιλάνε περισσότερο οι πολίτες και λιγότερο οι πολιτικοί, με την έννοια ότι πρέπει να ακούσουμε την κοινωνία.
Και είναι αλήθεια ότι η κοινωνία και θα σας πω και ειδικότερα το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας που ανήκει στη Νέα Δημοκρατία πράγματι ζητάει επιτακτικά αλλαγές. Και νομίζω ότι πρέπει να είναι αλλαγές και σε πρόσωπα και σε πολιτικές, αλλά και σε συμπεριφορές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή λέτε να μιλήσει η κοινωνία κ. Ντινόπουλε, εσείς είστε πιο κοντά στην άποψη των πρόωρων εκλογών;
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Αυτό που σας έλεγα προηγουμένως η κοινωνία δεν μιλάει μόνο στις εκλογές. Η κοινωνία μιλάει καθημερινά, ειδικά σ’ εμάς που είμαστε σε επαφή μαζί της. Όσον αφορά στις πρόωρες εκλογές ξέρετε ότι είναι κάτι το οποίο έχει προκληθεί κυρίως από την εμμονή του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει τέτοιες πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά πια είμαστε σε προεκλογική περίοδο, όπως και να έχει συμβεί όντως.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά θέλω να σας πω ότι κατά την άποψη μου εμείς στη Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να ασχολούμαστε τόσο με το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ και αν θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Γιατί το ΠΑΣΟΚ των έγχρωμων ψηφοδελτίων στην εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη δεν θα διστάσει να προκαλέσει εκλογές στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Αλλά πρέπει να σκεφτόμαστε και αυτή να είναι η μέριμνα μας, πώς θα τις κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Και νομίζω ότι πράγματι έχουμε τη δυνατότητα να τις κερδίσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε για το ΠΑΣΟΚ και κάνετε κριτική και σωστά και για το παρελθόν και για ό,τι εν πάση περιπτώσει πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε κριτική, όμως εδώ έχουμε και ένα αποτέλεσμα εκλογικό όπως είπε και ο Βασίλης πριν στις Ευρωεκλογές. Ένα αποτέλεσμα αρνητικό για τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα διαφωνούσα μαζί σας και θα σας έλεγα ότι ίσως ορισμένοι από εμάς θα πρέπει έστω και τώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι οι Ευρωεκλογές δεν ήταν μια δημοσκόπηση πολυτελείας, αλλά ήταν μια εκλογική αναμέτρηση την οποία χάσαμε με 4 και περισσότερες μονάδες από το ΠΑΣΟΚ. Και θα πρέπει αυτό το αποτέλεσμα να το αναστρέψουμε. Και για να το αναστρέψουμε νομίζω ότι χρειάζονται αλλαγές …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε, αλλαγές σε πρόσωπα. Κατανοητό.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Σε συμπεριφορές…..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλαγές σε συμπεριφορές, επίσης πολύ κατανοητό. Αλλαγές σε πολιτικές; Εγώ θυμάμαι τον Πρωθυπουργό αμέσως μετά τις εκλογές, τα αποτελέσματα των εκλογών και στα όσα ειπώθηκαν, είναι συγκεκριμένη η πολιτική που ακολουθείται, έχει χαραχτεί και η στόχευση κλπ.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς και είναι συγκεκριμένη η πολιτική και είναι γεγονός ότι ζούμε σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Βεβαίως πρέπει να πούμε ότι η οικονομική αυτή κρίση εν πάση περιπτώσει επέτεινε και άλλες διαρθρωτικές αδυναμίες τις οποίες έχει η ελληνική οικονομία διαχρονικά.
Αδυναμίες που προέκυψαν κυρίως από την 20ετή διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας διότι δεν προχωρήσαμε με την απαιτούμενη αν το θέλετε ένταση σε εκείνες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας.
Αλλά θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ίσως θα πρέπει να ασκήσουμε περισσότερες πολιτικές και πιο έντονες πολιτικές, για την ενίσχυση φερ’ ειπείν της απασχόλησης. Γιατί ακούστε, η ελληνική κοινωνία θέλει και ένα πολιτικό όραμα. Θέλει εν πάση περιπτώσει και κάτι χειροπιαστό.
Δεν μπορούμε να λέμε συνέχεια για τα ελλείμματα, που βεβαίως είναι προϋπόθεση για να υπάρξει αν το θέλετε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αλλά ξέρετε η έννοια του ελλείμματος είναι ένα δημοσιονομικό μέγεθος που δεν είναι απολύτως κατανοητό από τον κόσμο, ενώ αντιθέτως η ανεργία είναι απολύτως κατανοητό, διότι αν σε απολύουν δεν έχεις ανάγκη τη EUROSTAT για να στο πει.
Άρα πιστεύω ότι πρέπει να ασκήσουμε πιο αποτελεσματικές και έντονες πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης και να δώσουμε ένα πολιτικό όραμα στον κόσμο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε όμως κ. Ντινόπουλε; Τώρα το λέτε αυτό κ. Ντινόπουλε 6 μήνες πριν τις εκλογές. Με το τελευταίο όριο που έχει βάλει το ΠΑΣΟΚ σας λέω εγώ, ότι είμαστε μέχρι τον Μάρτιο. Τα λέτε αυτά στον πολιτικό χρόνο που τελειώνει για την κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν θα ανανεωθεί, τι θα γίνει μετά τις εκλογές, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο γεγονός.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ πιστεύω, δεν ξέρω πότε, εν πάση περιπτώσει λέμε τον Μάρτιο θα γίνουν οι εκλογές, δεν μπορεί κανείς να πει πότε ακριβώς, αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύω ότι αυτές τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να τις κερδίσει, διότι, για να τα λέμε και όλα και μια που αναφερθήκατε και πολύ καλά κάνατε στις πρόσφατες, τέλος πάντων στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, μη ξεχνάτε ότι εκεί βεβαίως η Νέα Δημοκρατία έχασε με 4,5 μονάδες διαφορά, αλλά αυτό έγινε επειδή δεν πήγαν οι δικοί μας ψηφοφόροι να ψηφίσουν και έχασε 1.200.000 ψηφοφόρους η Νέα Δημοκρατία. Θέλω λοιπόν να σας πω….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μη ξαναμπούμε σ’ αυτή την κουβέντα του τι έγινε τότε. Το λέω για άλλο λόγο εγώ κ. Ντινόπουλε.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, θέλω να σας πω ότι αν εμείς καταφέρουμε και αυτούς τους ψηφοφόρους μας τους πείσουμε με τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε να έρθουν να ψηφίσουν και να ψηφίσουν και εμάς βεβαίως, τότε μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προσέξτε όμως κ. Ντινόπουλε. Εντάξει, επί της συμπεριφοράς μπορώ να καταλάβω να επιβληθεί, δεν μου αρέσει η έκφραση, αλλά εν πάση περιπτώσει να υπάρξει ένα μοντέλο συμπεριφοράς…..
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να ακούσουμε τη φωνή της κοινωνίας και να είμαστε πιο κοντά στην κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, το καταλαβαίνω. Από την άλλη πλευρά όμως, αλλαγές λέτε προσώπων, αλλαγές πολιτικής. Για τη μεν πολιτική είναι εκπεφρασμένο από τα πιο επίσημα χείλη ότι δεν πρόκειται να αλλάξει και δεύτερον για τα δε πρόσωπα να με συγχωρήσετε να πω, κοντεύει να γίνει όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας Υπουργός. έχουν περάσει σχεδόν οι πάντες. Σχεδόν οι πάντες λέω.
Πολλοί λένε κιόλας ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία είναι ότι δεν έχει άλλο πάγκο. Έχει χρησιμοποιήσει όλα της τα Συμβούλιο της στελέχη, τα κορυφαία ή τα μη κορυφαία και μάλιστα και από τους νεότερους, ίσως όχι όλους, αλλά εν πάση περιπτώσει έχει χρησιμοποιήσει. Ούτε χρόνος δεν έχει κλείσει που έχει γίνει ανασχηματισμός.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Εγώ θα σας έλεγα ότι δεν θα μπω βεβαίως αν το θέλετε εγώ ένας απλός και νέος βουλευτής, 2 χρόνια βουλευτής είμαι, δεν μπορώ να μπω σε μια τέτοια διαδικασία ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτώ αν υπάρχει το περιθώριο. Αυτή είναι η ερώτηση.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για να σας πω κατά την άποψη μου πώς πρέπει να γίνει ο ανασχηματισμός. Καταλαβαίνετε ότι θα ήταν τελείως άδικο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν λέω αυτό για να μου πείτε αυτό. Σας ρωτάω αν έχει το περιθώριο η Νέα Δημοκρατία να κάνει τομές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ανακάμψει κιόλας.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε. Και σας μεταφέρω και τη φωνή της κομματικής βάσης. Διότι όπως σας είπα και προηγουμένως ας ακούσουμε και τους πολίτες όταν μιλάνε και ειδικά τα κομματικά μας στελέχη. Σας λέω λοιπόν.....
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φωνάζουν ε;
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ασφαλώς. Και υπάρχει προβληματισμός και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και έντονος θυμός στην κομματική βάση. Αυτό δεν πρέπει να το αρνούμαστε και πρέπει να λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Σας επισημαίνω ότι βεβαίως οποιοσδήποτε ανασχηματισμός είναι θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού. Αλλά το μήνυμα που μας στέλνει η κοινωνία είναι ότι χρειάζονται αλλαγές και σε πρόσωπα.
Και θα πω και κάτι τελευταίο για να μην μονοπωλώ την κουβέντα, ότι είτε το θέλουμε είτε όχι ξέρετε ζούμε σε μια εποχή που πολλές φορές η πολιτική ασκείται και δια των εντυπώσεων. Αυτό δεν το λέω ότι δεν πρέπει να έχουμε ουσία, αλλά ασκείται και δια των εντυπώσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η επικοινωνία λέτε παίζει ρόλο.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Και η επικοινωνία και εκεί πέρα ασφαλώς χρειάζεται ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα πάει καλά η κυβέρνηση σ’ αυτό το κομμάτι;
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και ασφαλώς χρειάζονται αλλαγές και στην επικοινωνιακή πολιτική μας. Τουλάχιστον αν το θέλετε αυτό είναι που εισπράττω εγώ από την επαφή που έχω με την κοινωνία.
Και πρέπει να πω και κάτι τελευταίο. Ζούμε και σε μια εποχή που εγώ θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν ούτε αλάνθαστοι, ούτε τέλειοι, ούτε βιονικοί πολιτικοί. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στη δεύτερη κυβερνητική 4ετία μας. Είναι πολύ φυσιολογικό και πολύ ανθρώπινο κάποιοι από εμάς να κουραστήκαμε ή να κουράσαμε, που είναι το ίδιο πώς να το πει κανείς …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σημαντικό.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Το ίδιο σημαντικό. Ή, απλώς να χρειάζονται κάποιες αλλαγές. Διότι σας είπα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι έχουμε απέναντι μας τον έντονο και άκρατο λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ, έχουμε μπροστά μας μια πολιτική πραγματικότητα, η οποία λέει ότι το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
Αυτό το οποίο εμείς πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να κοιτάξουμε πώς θα τις κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Διότι καταλαβαίνετε, τουλάχιστον η δική μου άποψη είναι ότι αν τις εκλογές αυτές τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ θα είναι πολύ κακό για τον τόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Κουβέλη, θα απαντήσετε βεβαίως και θα σχολιάσετε αυτά που είπε ο κ. Ντινόπουλος, αλλά υπάρχει και ένα κομμάτι του κόσμου, που ασκεί μια κριτική στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας εντάξει, αντιπολίτευση είναι το ΠΑΣΟΚ, βεβαίως και πρέπει να κάνει κριτική στην κυβέρνηση και πολεμική και να επισημαίνει τα κακώς κείμενα κλπ., αλλά δεν έχει γεννηθεί το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι από παρθενογένεση.
Δηλαδή για παράδειγμα στην περίοδο τώρα των πυρκαγιών που ήμασταν πριν το ίδιο μοντέλο λειτουργίας που υπήρχε και πριν και δεν εξυπηρετούσε στο στόχο, υπάρχει και σήμερα. Δηλαδή το ίδιο χρησιμοποιήσατε και εσείς, το ίδιο συνέβη και τώρα. Πώς θα μας πείσετε ότι θα είστε καλύτεροι και ότι είστε κάτι το διαφορετικό;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα σας θυμίσω το εξής. Κατ' αρχήν το μοντέλο λειτουργίας είναι αυτό που εφαρμόστηκε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Εκείνη τη χρονιά δεν είχαμε πυρκαγιές, γιατί αυτό το μοντέλο λειτούργησε, επειδή αυτό το μοντέλο δεν είναι η βάση του προβλήματος, είναι αν λειτουργεί ή όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είναι, θέμα ικανότητας δηλαδή;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μισό λεπτό να σας πω. Έξω από αυτό υπάρχουν κάποιες δυσλειτουργίες που οφείλονται και σε αποφάσεις κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ας πούμε υπάρχει ένας δασικός νόμος που πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αλλάξει και είναι νόμος του ΠΑΣΟΚ και το έχουμε αναγνωρίσει.
Δεν λέμε ότι τα έχουμε κάνει όλα τέλεια. Όμως τουλάχιστον ο κρατικός μηχανισμός λειτουργούσε. Από εκείνη την περίοδο και ύστερα υπήρξαν πάρα πολύ μεγάλες αλλαγές.
Και σχολιάζω αυτό που είπε ο κ. Ντινόπουλος ότι κληρονόμησε την 20ετία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ η Νέα Δημοκρατία και γι' αυτό έχουμε όλες τις δυσκολίες. Λυπάμαι, αλλά αυτό είναι ένα επιχείρημα το οποίο πάλι δεν στέκει, γιατί θυμίζω την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων μετά τους Ολυμπιακούς η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε μια χώρα που είχε πολύ χαμηλότερα ελλείμματα, που είχε μια πολύ καλή κατάσταση στην οικονομία.
Και σήμερα ερχόμαστε σε μια κατάσταση, για να φτάσω σ’ αυτό που συζητούσατε πριν για το θέμα των εκλογών και του ανασχηματισμού, που όλοι οι δείκτες πηγαίνουν χειρότερα. Αν πάρουμε μόνο το τι έχουμε δει μέσα σ’ αυτά τα 5 χρόνια και με ανασχηματισμούς που έχουν περάσει πολλά νέα άτομα κλπ. από τις προηγούμενες πυρκαγιές μέχρι σήμερα, αν λειτουργούσε αυτό το σύστημα και δεν ήταν μόνο επικοινωνιακό, που μεταξύ άλλων ειπώθηκε εδώ ότι και η επικοινωνία έχει σημασία.
Δυστυχώς γι’ αυτή την κυβέρνηση μόνο η επικοινωνία έχει σημασία. Γιατί είδαμε τις καταστροφές του 2007, βλέπουμε τις φετινές καταστροφές και μάλιστα όχι μακριά από την πρωτεύουσα αλλά εντός των τειχών και τα προβλήματα είναι ακριβώς τα ίδια. Ανασχηματισμός ή όχι τα προβλήματα παραμένουν ίδια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα είναι τι θα αλλάξει με το ΠΑΣΟΚ κ. Κουβέλη. Εμάς τους πολίτες αυτό μας ενδιαφέρει. Προβάλετε το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή ως εναλλακτική λύση και μάλιστα ακούμε τον αρχηγό σας να μιλάει για ανασυγκρότηση του κράτους, ανασυγκρότηση της οικονομίας, που είναι πάρα πολύ σοβαρά πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πράγμα το οποίο έλεγε και η Νέα Δημοκρατία το 2004. «Ερχόμαστε να αλλάξουμε το κράτος».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς. Γιατί να σας πιστέψουμε είναι το θέμα. Γιατί να πιστέψει κανείς το ΠΑΣΟΚ;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ο μόνος λόγος που μπορώ εγώ να πω σε κάποιον να πιστέψει, γιατί στην πολιτική δυστυχώς και το λέω αυτό αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος το αν μπορεί να κάνεις αυτό που λες ή όχι.
Όμως εδώ έχουμε κάνει μια προσπάθεια, σας θυμίζω πάλι τις τελευταίες μέρες. Αντί να βγούμε και να ασκήσουμε μια κριτική, για την οποία μάλιστα έχουμε κατηγορηθεί και άδικα νομίζω και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ρίξαμε το βάρος κυρίως στο να κάνουμε προτάσεις.
Εγώ έχω περάσει μια βδομάδα τώρα νυχθημερόν με την ομάδα περιβάλλοντος και τους υπόλοιπους συναδέλφους μου στο ΠΑΣΟΚ να επεξεργαζόμαστε το ποια είναι αυτά που πρέπει να αλλάξουμε και όπως είπα και λίγο πριν- ακόμα και νομοθετήματα και πρακτικές του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν που πρέπει να αλλάξουν. Μιλήσαμε για μια σειρά από πράγματα.
Το ίδιο γίνεται στο επίπεδο της οικονομίας. Χθες ήδη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε επαφές με κοινωνικούς φορείς, με τον ΣΕΒ, με την ΑΔΕΔΥ κλπ. για να δούμε ακριβώς ποιες είναι οι δομικές αλλαγές που χρειάζονται για να πάψει να υπάρχει αυτό το πρόβλημα.
Γιατί να σας πω κάτι; Αν κάνουμε ένα απλό αναλογισμό η Ελλάδα εν τέλει είναι μια πλούσια χώρα. Είναι μια πλούσια χώρα σε περιβάλλον, σε φυσικούς πόρους, σε δυνατότητες, σε ανθρώπινο δυναμικό και έχουμε φτάσει να είμαστε μια από τις πιο φτωχές χώρες στην Ευρώπη. Είναι αδικαιολόγητο. Κάτι φταίει, έτσι δεν είναι; Πρέπει να δούμε αυτό που φταίει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μας λέτε εσείς που κυβερνάτε τόσα χρόνια τι φταίει;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή περιμένετε ο πολίτης να σας το πει;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να το ανοίξουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι φταίει ας πούμε και ενώ για παράδειγμα ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δουλεύει στη δουλειά του κανονικά, είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του κανονικά, δεν κλέβει το κράτος, δεν καταπατά κτήματα, δεν είναι σε ένα «κομπρεμί» με τους διάφορους προύχοντες για να τακτοποιήσουμε τα πράγματα, δίνει τους φόρους του κανονικά κλπ., δίνει τις εισφορές του στα ταμεία του και τα σχετικά, γιατί λοιπόν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που κινείται και ζει με αυτό τον τρόπο βλέπει την Πολιτεία να του επιστρέφει πίσω προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα, προβλήματα;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Βρισκόμαστε στη δίνη μιας πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης. Πέραν της διεθνούς έχουμε και την εσωτερική οικονομική κρίση. Και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έχουμε μια κυβέρνηση που αποφασίζει αντί να στηρίξει τα μικρομεσαία εισοδήματα, την επιχειρηματικότητα, τον επιχειρηματία που παλεύει να στήσει μια επιχείρηση, να φορολογεί ακριβώς αυτούς. Να επιβάλει καινούριους φόρους.
Έχουμε ήδη τρία πακέτα και πολύ φοβάμαι ότι σε λίγες εβδομάδες μετά τη Θεσσαλονίκη θα έχουμε και τέταρτο πακέτο φορολόγησης, άμεσης ή έμμεσης. Εδώ συζητούσαμε για τα θέματα και των αυτοκινήτων κλπ.
Όταν σε μια κατάσταση κρίσης η αντίδραση μιας κυβέρνησης είναι να φορολογήσει αυτούς που αποτελούν την παραγωγική βάση, που μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και εισόδημα, για τον κόσμο, δεν λέω για τις μεγάλες επιχειρήσεις, προφανώς αυτό λειτουργεί σαν φρένο στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Κάτι τέτοιο φταίει. Γιατί πρέπει να μαζευτούν χρήματα στον κρατικό κορβανά για να εξυπηρετήσει ένα τεράστιο κράτος που δεν κάνει τη δουλειά του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε κ. Ντινόπουλε, είναι ένας κόσμος που λέει: εντάξει, εγώ καταλαβαίνω, διεθνώς είναι τα πράγματα δύσκολα, επηρεάζουν απολύτως τη χώρα, βεβαίως, καμία αντίρρηση, ισχύουν όλα αυτά. Δεν σε επηρεάζει όμως η διεθνής κρίση, λέει ένας κόσμος, να βάζεις ένα στόχο για το πόσα έσοδα πρέπει να έχεις κι αυτό να μη το πετυχαίνεις, να είναι τα έσοδα σου κάτω του προσδοκώμενου και κάτω του στόχου που έχεις θέσει.
Αυτό έχει να κάνει με τη δική μας πολιτική, με τη δική μας οργάνωση, με τον τρόπο που δουλεύουμε ως χώρα κλπ. και ως διοίκηση και όχι βέβαια με τη διεθνή κρίση. Και εξαιτίας -να η κριτική που ασκείται προς την κυβέρνηση από αυτή την πλευρά- και εξαιτίας αυτού, δηλαδή της αδυναμίας να εφαρμόσει ακόμα και την ίδια της την πολιτική, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να βάζει ολοένα και πιο βαρείς φόρους, να παίρνει όλο και πιο πρόσθετα μέτρα μπας και μαζέψει κανένα φράγκο.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και ασφαλώς εγώ θα προσέθετα ότι δεν φταίει η διεθνής οικονομική κρίση αν υπάρχουν διαρθρωτικές αδυναμίες στον κρατικό μηχανισμό και για παράδειγμα ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακόμα περισσότερο.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και για παράδειγμα, υπάρχουν δυσκολίες στην είσπραξη του ενιαίου τέλους ακινήτων. Θα έλεγα όμως ότι δεν μπορώ να δεχτώ την ισοπεδωτική κριτική από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κι έτσι χωρίς να θέλω να κάνω αναφορά στο παρελθόν βλέπω ότι και οι προτάσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι συγκεκριμένες.
Και όταν τους ρωτάμε που θα βρουν τα λεφτά για να μπορέσουν να ασκήσουν μια κοινωνική πολιτική, μας λένε συνεχώς από τη φορολόγηση. Και το ΠΑΣΟΚ για φόρους μιλάει. Και να σας θυμίσω ότι στην 20ετία του ΠΑΣΟΚ ειδικά την τελευταία δεκαετία επεβλήθησαν αν δεν κάνω λάθος 50 καινούριοι φόροι.
Αλλά εν πάση περιπτώσει, το θέμα μας αυτή τη στιγμή όπως σωστά λέτε είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση. Και κατά την άποψη μου πρέπει επιτέλους να ακούσουμε τη φωνή της κοινωνίας.
Να σας πω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, πάρα πολύς κόσμος έχει επιστρέψει από τις διακοπές του, πραγματικά περνάει όχι και τόσο εύκολα, περνάει δύσκολα. Πρέπει λοιπόν αυτή την φωνή της κοινωνίας να μπορέσουμε εμείς να τη μετουσιώσουμε σε μια πολιτική πράξη. Γιατί όπως σας είπα και προηγουμένως έχουμε μπροστά μας μιας δύσκολη πολιτικά περίοδο. Έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο καταφεύγει σε άκρατο λαϊκισμό.
Να σας πω μονάχα τι είπε χθες ο κ. Παπανδρέου για το πώς θα μπορέσουμε τέλος πάντων και ποιες είναι οι προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μας μίλησε για έναν οδικό χάρτη. Να επισημάνω ότι η έννοια του οδικού χάρτη είναι μια αμερικανική ορολογία. Οδικό χάρτη έλεγε και ο Πρόεδρος Μπους ότι θα χρησιμοποιήσει για τη Μέση Ανατολή και κατέληξε στη σφαγή των Παλαιστινίων.
Θέλω λοιπόν να σας πω ότι θα πρέπει κάποια στιγμή το ΠΑΣΟΚ αν όντως θέλει να παρουσιάσει μια εναλλακτική πρόταση, να μας πει τι πράγματι προτείνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το ακούσουμε στη Θεσσαλονίκη.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά σε καμία περίπτωση δεν προτείνει κάτι τέτοιο. Εμείς αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε, όπως σας είπα και προηγουμένως, μέσα σ’ αυτή τη διεθνή οικονομική κρίση, να ασκήσουμε τις πολιτικές εκείνες με υπευθυνότητα και συνέπεια όπως κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη μας τη φωνή της κοινωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι κ. Ντινόπουλε. Κατηγορείτε το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό σε σχέση με τις προτάσεις που καταθέτει. Κατατέθηκε και μια άλλη πρόταση από τον επιχειρηματικό κόσμο χθες.
Αυτή η πρόταση λέει ότι είναι τα πράγματα τόσο δύσκολα που κανονικά για να τα ξεπεράσουμε θα έπρεπε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ να πάνε σε μια κυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων, συνεργασίας -ακούστηκε και από τον κ. Μίχαλο και το ΣΕΒ το έχει πει στο παρελθόν κλπ.- για να αντιμετωπιστούν τα δομικά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία – κοινωνία.
Εσείς πως θα βλέπατε μια τέτοια σκέψη του μεγάλου συνασπισμού;
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εύκολο να τα λέει κανείς αυτά όταν βρίσκεται έξω από το πολιτικό σύστημα, όταν δηλαδή δεν βιώνει την καθημερινότητα της πολιτικής. Και βεβαίως είναι καλό να το λέει κανείς σαν μια ευχή. Αλλά δυστυχώς δεν είναι πραγματοποιήσιμη όταν βλέπει κανείς τι γίνεται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορεί να συμβεί.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Και να σας πω και κάτι τελευταίο. Έγινε ποτέ στην Ελλάδα τίποτα με συναίνεση; Ακόμα και η είσοδος μας στην Ε.Ε. το 1980 έγινε με την αντιπολίτευση να ωρύεται. Τότε θυμάστε, ο Ανδρέας Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε πάει καν στην τελετή της υπογραφής της σύμβασης για την είσοδο της Ελλάδας στην Ε.Ε. Δυστυχώς ό,τι γίνεται σ’ αυτή την κοινωνία γίνεται με ρήξεις. Και ίσως αυτές τις ρήξεις θα έπρεπε να τις έχουμε κάνει και στην πρώτη τετραετία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μας πει και ο κ. Κουβέλης για το ίδιο θέμα. Πώς θα το βλέπατε κ. Κουβέλη;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακούω εδώ και ώρα τον κ. Ντινόπουλο να μιλάει για τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ και για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ στη χώρα. Να θυμίσω στον κ. Ντινόπουλο ότι από το 2004 κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ.
Και επίσης να πω ότι λέει ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι γενικές και δεν έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση και ότι θα επιβάλουμε φορολογία. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Να λέμε τα πράγματα όπως είναι.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Το έχει εκφράσει σε κάθε τομέα σήμερα πια και το έχει εκφράσει γιατί ξέρουμε ότι πηγαίνουμε σε εκλογές ούτως ή άλλως και αύριο θα πρέπει να κυβερνήσουμε τη χώρα.
Για τη φορολόγηση που είπε, το ΠΑΣΟΚ έχει πει ξεκάθαρα ότι θα μεταφέρει πόρους από το Δ' ΚΠΣ σε παραγωγικές δομές, το οποίο να σημειώσω ξεκίνησε το 2007 η υλοποίηση του και η απορρόφηση σήμερα είναι μηδέν. Δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μα είναι αλήθεια κ. Ντινόπουλε.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κουβέλη, το 2004, επειδή αναφερθήκατε, η απορροφητικότητα του Γ΄ ΚΠΣ ύστερα από τόσα χρόνια ήταν στο 23% η δική σας. Δεν εκταμιεύονται πόροι από το Δ' ΚΠΣ διότι πρέπει να εξαντλήσουμε τους πόρους του Γ’ ΚΠΣ. Το ξέρετε αυτό.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα μιλάμε για 2 χρόνια κ. Ντινόπουλε. Παρόλα αυτά να έρθω όμως στο ζήτημα… Δεν σας διέκοψα.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη που σας διέκοψα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν εκταμιεύονται και για ένα άλλο πρόσθετο λόγο. Πρέπει να βάλουμε λεφτά κι εμείς και δεν υπάρχουν.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μα για να εκταμιευτεί το Δ' ΚΠΣ, πρέπει να τελειώσει το Γ' ΚΠΣ.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να έρθω τώρα στο πολιτικό ζήτημα που είπατε. Ότι κατ' αρχήν και για την οικονομία υπάρχουν προτάσεις και για την κοινωνία υπάρχουν προτάσεις και για το περιβάλλον υπάρχουν προτάσεις και εδώ ακριβώς τίθεται αυτό που λέτε, αν πρέπει να υπάρχει μια κυβέρνηση συγκυβέρνησης ή όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αν κανείς δει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και τις προτάσεις και την υλοποίηση και της πολιτικής της Νέα Δημοκρατίας, η απόσταση είναι χαώδης. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς δηλαδή επιδιώκετε την αυτοδυναμία σ’ αυτές τις εκλογές;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Φυσικά. Φυσικά επιδιώκουμε την αυτοδυναμία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα υπάρχει εννοώ σκέψη για συνεργασία ακόμα και αν δεν την πετύχετε; Είναι πολύ πιθανό το σενάριο. Του α’ και του β’ γύρου που λέμε, στις πρώτες εκλογές και τις δεύτερες.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι πολύ δύσκολο να συνεργαστείς με αυτόν τον οποίον θεωρείς….
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα πήγατε και σε δεύτερες εκλογές;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι κ. Ντινόπουλε, είναι πιθανό. Γιατί το αποκλείετε;
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ας δούμε ποιος θα τις κερδίσει και ας αφήσουμε …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν το λέω για τη Νέα Δημοκρατία, μιλάω αν υπάρχει δυνατότητα….
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εδώ υπάρχει μια διαφορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν ακουστεί προτάσεις και προς αυτή την πλευρά.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έχουν ακουστεί προτάσεις. Είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει ανοίγματα συνεργασίας προς την Αριστερά. Έχει κάνει πολλά ανοίγματα συνεργασίας, έχει καλέσει σε συνεργασία τις δυνάμεις της Αριστεράς, δεν έχουμε μέχρι σήμερα δει …..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα όσα συμβαίνουν στην Αριστερά αυτή την περίοδο τα παρακολουθείτε, σας ενδιαφέρουν, χαίρεστε;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Φυσικά τα παρακολουθούμε. Δεν χαιρόμαστε. Σε καμία περίπτωση δεν χαιρόμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς συμπεριφέρεστε;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σε έναν δημοκρατικό χώρο ο οποίος δοκιμάζεται γιατί είχε ένα δύσκολο εκλογικό αποτέλεσμα, δεν μπορείς σε καμία περίπτωση να χαίρεσαι και απεναντίας ελπίζεις ότι επειδή εκφράζει μια δημοκρατική άποψη του ελληνικού λαού έχει σημασία να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του με δύναμη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντιστοίχως κ. Ντινόπουλε, προοπτικές ή μια πολιτική ανοιχτών χεριών απέναντι στο ΛΑΟΣ από τη Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να υπάρξει για τη συσπείρωση της ευρύτερης παράταξης όπως ακούγεται από μια πλευρά;
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως δεν υπάρχει εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, αλλά εγώ θα σας έλεγα ότι αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει και τα πολιτικά περιθώρια και τα πολιτικά αποθέματα να κάνει τις κινήσεις εκείνες οι οποίες είναι απαραίτητες, ώστε τις επόμενες εκλογές να τις κερδίσουμε.
Έχουμε κάθε τέτοια δυνατότητα, αρκεί να προχωρήσουμε σ’ αυτό το χρονικό διάστημα που είναι μπροστά μας, γιατί μιλάτε για 6 μήνες, ξέρετε πόσα μπορεί να γίνουν μέσα σε 6 μήνες; Άλλωστε μη ξεχνάτε ότι ο πολιτικός χρόνος ….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σ’ εμάς το λέτε; Εσείς είστε κυβέρνηση, κάντε τα.
Α. ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι πήραμε πάρα πολύ σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Προχώρησε πάρα πολύ, με πολύ έντονους ρυθμούς το νομοθετικό έργο.
Μη ξεχνάτε, η ενίσχυση η οποία δίνεται στις επιχειρήσεις ακριβώς για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτούς τους πολύ χαμηλούς έως και μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να ξαναβρούμε τους απαραίτητους ρυθμούς ανάπτυξης που είχαμε και πριν από την οικονομική κρίση.
Μπήκαμε λοιπόν και στη διάρκεια του καλοκαιριού και πήραμε σημαντικές πρωτοβουλίες. Αυτές πρέπει να τις εντείνουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών, ύστερα βεβαίως από την μικροπολιτική με την οποία πολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ, να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε την ψήφο του ελληνικού λαού και η δική μου άποψη είναι ότι μπορεί να κερδίσουμε τις εκλογές.
Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές και σε τολμηρές πολιτικές κινήσεις τώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Καλώς. Κύριοι….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ‘στε καλά, καλημέρα και στους δυο που ήσασταν μαζί μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημερίζουμε.
Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗ «ΝΕΤ TV»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου