Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Δέσμευση του ΠαΣοΚ για κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές



Δέσμευση για το γκρέμισμα αυθαίρετων χτισμάτων σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαϊές διατύπωσε χθες το ΠαΣοΚ. Την ίδια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση ανέβασε και άλλο τους τόνους της κριτικής κατά της κυβέρνησης για τις ευθύνες σχετικά με την έκταση της καταστροφής που προκάλεσαν οι πυρκαϊές της προηγούμενης εβδομάδας. Εσπευσαν όμως τα στελέχη του ΠαΣοΚ να υπογραμμίσουν ότι «δεν θα επιχειρήσουμε να θεμελιώσουμε αίτημα εκλογών πάνω στα αποκαΐδια».

Απαντώντας σε ερώτηση αν στις δεσμεύσεις του ΠαΣοΚ για την προστασία των δασών περιλαμβάνεται και το γκρέμισμα αυθαιρέτων, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε: «Περιλαμβάνεται η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας που αφορά τα αυθαίρετα. Αρα, ναι». Νωρίτερα είχε απαντήσει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ευ. Αντώναρο, ο οποίος είχε πει ότι το ΠαΣοΚ έχει τον λαϊκισμό στο DΝΑ του, λέγοντας: «Η ΝΔ στο δικό της DΝΑ έχει την ανικανότητα, τη φαυλότητα, την αναλγησία».

Εν αναμονή της κατάθεσης του σχεδίου του ΠαΣοΚ για τη σωτηρία της Αττικής, η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε κατά της ανάπτυξης επιχειρηματικότητας στα δάση, ενώ παράλληλα διατύπωσε και ήπια αυτοκριτική για το κυβερνητικό παρελθόν της. «Το ΠαΣοΚ και οι κυβερνήσεις του πήραν μια σειρά από μέτρα για να μπορέσουν να κατοχυρώσουν ακριβώς αυτή την προστασία και να μειώσουν τις καταπατήσεις. Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα κάναμε όλα σωστά» σημείωσε σχετικώς ο κ. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε: «Είναι εντελώς διαφορετική η σημερινή κατάσταση, εντελώς διαφορετική η πίεση κάτω από την οποία βρίσκεται η Αττική, εντελώς διαφορετικό το σημερινό περιβάλλον στην Αθήνα και στα περίχωρά της. Σε ένα νέο περιβάλλον χρειάζονται και νέες πολιτικές». Νωρίτερα οι κκ. Χ. Καστανίδης και Σπ. Κουβέλης, πολιτικοί εκπρόσωποι Εσωτερικών και Περιβάλλοντος αντίστοιχα, παρουσίασαν μια σειρά στοιχεία για τις ευθύνες της κεντρικής διοίκησης σε σχέση με τις πυρκαϊές. Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε ότι από τα 60 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στους δήμους το 2009 για όλες τις δράσεις πολιτικής προστασίας και πρόληψης, τα μισά περίπου μοιράστηκαν αδιαφανώς και κάτω από το τραπέζι από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Επιπλέον τονίστηκε ότι από το ίδιο πρόγραμμα ο Δήμος Αθηναίων εξασφάλισε 336.000 ευρώ για πολιτικές πρόληψης και την ίδια στιγμή το σύνολο των 14 δήμων της Βορειοανατολικής Αττικής, εντός των ορίων των οποίων κάηκαν 213.000 στρέμματα, πήρε περίπου 500.000 ευρώ.
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: