Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑ 4 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ "ΔΙΑΘΗΚΗΣ"


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσουπαρόπουλος

Τέσσερα μεγάλα οικονομικά σχέδια, που θα ενσωματώνουν σκληρά, επώδυνα, άμεσης απόδοσης και μόνιμα μέτρα αποκρύπτει ο πρωθυπουργός από τον ελληνικό λαό, με την προκήρυξη και διενέργεια πρόωρων εκλογών. Τα σχέδια και τα μέτρα θα... έπρεπε να καταρτιστούν και να δημοσιοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου ή αρχές του 2010 και δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να υποκατασταθούν με τα (λειψά) μέτρα και κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής που ο Κ. Καραμανλής θα περιλάβει στη σημερινή του ομιλία στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Τα 4 σχέδια σφιξίματος και 10 μεγάλες φορολογικές εκκρεμότητες (καθώς αφορούν την είσπραξη εσόδων) κληροδοτεί εν είδει «διαθήκης» ο κ. Καραμανλής στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν θα προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά των ελλειμμάτων.
Τα τέσσερα αυτά σχέδια είναι:
1. Το προσχέδιο Προϋπολογισμού, το οποίο θα έπρεπε, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 5 του μηνός, ημέρα που συμπίμπτει με την επομένη των εκλογών. Το προσχέδιο αυτό ζήτησε ήδη ο Χ. Αλμούνια, για να μορφώσει, υποτίθεται, άποψη σχετικά με τη χορήγηση ή μη της γνωστής «παράτασης» για μείωση του ελλείμματος, μετά το αίτημα που υπέβαλε ο κ. Παπαθανασίου. Στην ουσία ο κ. Αλμούνια θέλησε να πιέσει την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα μείωσης του ελλείμματος, δηλαδή να επιβάλει φόρους εντός του 2009, διαφορετικά θα είναι ανέφικτο να μειωθεί το έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ ακόμη και στα προσεχή δύο χρόνια. Εάν ο κ. Καραμανλής εξαντλούσε το εξάμηνο (μέχρι την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας) θα έπρεπε να υποβάλει και τον οριστικό Προϋπολογισμό του 2010, όπου θα αναγκαζόταν να περιγράψει γλαφυρά την επιβολή πρόσθετων φόρων τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Στις 24 Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα έπρεπε να διαβουλευθεί με την Ε.Ε. για τη λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα.
2. Το δεύτερο σχέδιο είναι το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο έχει υποχρέωση η Ελλάδα να παρουσιάσει τον Νοέμβριο -αρχές Δεκεμβρίου. Στο επικαιροποιημένο αυτό πρόγραμμα θα έπρεπε να ενσωματωθούν συγκεκριμένα μόνιμα μέτρα περιορισμού του ελλείμματος και διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία.
Πρόκειται για λίαν επώδυνα μέτρα περικοπής των δαπανών (μισθοί-συντάξεις), νέα μέτρα εισπρακτικής υφής (π.χ. κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης), αλλά και για χειρουργικές επεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, στην αγορά εργασίας, αλλά και στον χώρο της φοροδιαφυγής. Οπως είναι γνωστό, η επανεμφάνιση των τεκμηρίων αναγγέλθηκε επί Αλογοσκούφη, τον Μάιο του 2008. Οι αντιδράσεις των ενδιαφερομένων (η παραοικονομία είναι το 40% της επίσημης οικονομίας) έχουν μέχρι σήμερα ως αποτέλεσμα να μην τολμήσει η κυβέρνηση την εκ νέου θεσμοθέτηση των τεκμηρίων. Πριν ληφθεί η απόφαση για προσφυγή στις κάλπες, το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων είχε αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ολόκληρο σχέδιο περικοπής κρατικών δαπανών με «μπούσουλα» τις συνήθεις προτροπές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παράλληλα, επεξεργαζόταν και το νέο σύστημα τεκμηρίων διαβίωσης. Τίποτε απ' αυτά δεν είδε και δεν θα δει το φως της δημοσιότητας κατά την προεκλογική περίοδο.
3. Το τρίτο σχέδιο είναι το Πρόγραμμα Μηδενισμού των ελλειμμάτων μετά το 2011 που ζήτησε από την Ελλάδα και από κάθε χώρα της ευρωζώνης με υψηλά επίπεδα ελλειμμάτων και δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πρόγραμμα αυτό γνωστοποίησε στον κ. Καραμανλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, στην πρόσφατη συνάντησή τους. Πρόκειται ουσιαστικά για σχέδιο περαιτέρω σφιξίματος που θα εφαρμοστεί μετά την επίτευξη ελλείμματος 3% του ΑΕΠ και θα αφορά την πορεία μετά την έξοδο από την οικονομική κρίση. Ούτε την κατάρτιση ενός τέτοιου προγράμματος μπορούσαν να βαστήξουν οι «γέρικοι», πλέον, ώμοι της Νέας Δημοκρατίας.
4. Το τέταρτο σχέδιο καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος και αφορά τη μελέτη των όρων για τη μείωση του ελλείμματος του Ισοζυγίου Πληρωμών. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να αποδειχθεί κατά την εφαρμογή του περισσότερο επώδυνο από τα άλλα τρία. Διότι θα προσδιοριστούν φθίνοντες και παρηκμασμένοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και θα ληφθούν αποφάσεις για στήριξη ή για εγκατάλειψη, με συνέπειες στην παραγωγή και την απασχόληση. Οπως και θα προσδιοριστούν δυναμικοί κλάδοι οι οποίοι χρήζουν ενίσχυσης με χρηματοδοτικά και άλλα εργαλεία (ρευστότητα, ένταξη σε προγράμματα, εθελούσιες έξοδοι, επιδοτήσεις εισφορών, μικρές αμοιβές κ.ο.κ.). *
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: