Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για την έκδοση Χριστοφοράκου φωτίζει μια άλλη πτυχή της «πολιτικής αυτοκτονίας» Καραμανλή με τις πρόωρες εκλογές: ο


Η απόρριψη του ελληνικού αιτήματος για την έκδοση Χριστοφοράκου φωτίζει μια άλλη πτυχή της «πολιτικής αυτοκτονίας» Καραμανλή με τις πρόωρες εκλογές: ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι η απόφαση των Γερμανών δικαστών θα ήταν αρνητική και ότι ο ανακριτής Ζαγοριανός είναι πλήρως εκτεθειμένος. Σχόλιο του Στέλιου Κούλογλου.

Όπως είναι γνωστό, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αφαίρεσε προχθές την δικογραφία για την υπόθεση Siemens από τον κ. Ν.Ζαγοριανό, ενώ ξεκίνησε και αυτεπάγγελτη έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο ειδικός Ανακριτής χειραγωγήθηκε κατά την ανάκριση της υπόθεσης Siemens. Μεταξύ των άλλων, ο κ. Ζαγοριανός ερευνάται και επειδή απέφυγε να εκδώσει εγκαίρως εντάλματα σύλληψης για τους κατηγορούμενους Χριστοφοράκο και Καραβέλα, πράγμα που τους έδωσε την ευκαιρία να το σκάσουν από την Ελλάδα.

Η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας προσθέτει στο όλο παζλ και ένα ακόμα στοιχείο. Προφανώς ο ειδικός ανακριτής είχε φροντίσει ώστε ο Χριστοφοράκος να μην εκδοθεί ποτέ: το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας διαπίστωσε ελλείψεις στις ενέργειες των ελληνικών ανακριτικών αρχών, όπως αποτυπώνονται στο ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο κ. Ζαγοριανός.

Η απόφαση των Γερμανών δικαστών στηρίζεται στο γεγονός ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο κ.Χριστοφοράκος στην Ελλάδα έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Αξίζει εδώ να υπογραμμιστεί ότι στο ένταλμα που έστειλε στη Γερμανία για την υπόθεση Χριστοφοράκου ο κ. Ζαγοριανός δεν περιέλαβε τα αδικήματα της περίοδου 2004 – 2007 αλλά τα προγενέστερα, που σύμφωνα με την γερμανική νομοθεσία έχουν παραγραφεί.

Είτε πρόκειται για τον πιο ανίκανο ανακριτή του κόσμου, είτε η συμπεριφορά και η πρακτική Ζαγοριανού αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της πλήρους χειραγώγησης της Δικαιοσύνης επί ΝΔ. Προφανώς, ο πρωθυπουργός ήξερε ότι η γερμανική απάντηση θα ήταν αρνητική και ότι στην έρευνα που ξεκινούσε εναντίον του ο κ. Ζαγοριανός ίσως άνοιγε το στόμα του για τις εντολές που είχε λάβει άνωθεν για να χειριστεί την υπόθεση με αυτόν τον τρόπο.

Προφανώς, η σημερινή απόφαση των Γερμανών είναι κόλαφος για μια κυβέρνηση που άφησε τον Χριστοφοράκο να φύγει μέσα απ' τα χέρια της. Η ζημιά είναι όμως μικρότερη όταν η ίδια κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι δεν μπορεί πλέον να κυβερνήσει. Η υπόθεση Siemens έχει ακόμη πολύ ζουμί που αγγίζει πολύ υψηλά πρόσωπα στην ΝΔ: εδώ ίσως οφείλεται η τακτική της κυρίας Μπακογιάννη που εμφανίζεται Καραμανλινότερη του Καραμανλή τις τελευταίες μέρες. Με τις εκλογές, υπάρχει η ελπίδα ότι όλα αυτά θα ξεχαστούν. Η κυβέρνηση που κατέρρευσε τα σκάνδαλα δεν τα φοβάται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: