Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ...


Παγωμένοι, απογοητευμένοι, με πεσμένο ηθικό και με ελάχιστες πλέον προσδοκίες, οι οπαδοί αλλά και τα τοπικά στελέχη της ΝΔ παρακολουθούν με αμηχανία το σκηνικό μιας προαναγγελθείσας ήττας, που έχει στηθεί για το κόμμα τους με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο τελευταίος τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, μόλις έναν χρόνο μετά την... εκλογική νίκη που είχε πετύχει η ΝΔ το 2007, με τα αυτογκόλ του και τον αδιέξοδο εγκλωβισμό του στα σκάνδαλα, δημιουργούσε τις συνθήκες ώστε να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία για το κυβερνητικό κόμμα αλλά και τον ίδιο. Και όπως όλα δείχνουν, η φετινή εβδομάδα της ΔΕΘ, που ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό σε ένα πολιτικό ρέκβιεμ.
Ο Κ. Καραμανλής βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη κάτω από τις χειρότερες συνθήκες αφ ότου έγινε πρωθυπουργός, μέσα σε ένα ιδιαίτερα βαρύ τοπίο και με την ηττοπάθεια να κυριαρχεί στις τάξεις της ΝΔ.
Με τη βάση της και πολλά στελέχη της σε αναστάτωση και αναταραχή, τους χειρισμούς του πρωθυπουργού να αμφισβητούνται ευρέως και ένα μεγάλο μέρος να προεξοφλεί μια μεγάλη ήττα του κόμματος, ελπίζοντας μόνο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα κατορθώσει τελικά να πάρει την αυτοδυναμία. Και όλα αυτά δεν μπορούν να τα κρύψουν ούτε ο κομματικός πατριωτισμός ούτε το κομματικό ντοπάρισμα που επιχειρεί απεγνωσμένα η ηγεσία της ΝΔ.
Η αντίθεσηΟι δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες που παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους στη Βόρεια Ελλάδα είναι αποκαλυπτικές. Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει συνωστισμός υποψηφίων, ενώ αντίθετα στη ΝΔ υπάρχει δυστοκία στη συγκρότηση ελκυστικών ψηφοδελτίων. Πολύ περισσότερο αφού οι ανατροπές αναμένεται να είναι μεγάλες σε πολλές περιφέρειες Εκεί όπου σήμερα η ΝΔ έχει 2 ή 3 βουλευτές το πιο πιθανό είναι να εκλέξει μόνο έναν.
Ετσι ένας σημαντικός αριθμός πολιτευτών της επιλέγει να αποσυρθεί, αφού εκτιμούν ότι η έκθεσή τους στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ δεν έχει καμία τύχη.
Οι λανθασμένοι χειρισμοί της ηγεσίας μόνο διχασμό και ηττοπάθεια έχουν δημιουργήσει και βέβαια δεν μπορούν να εμπνεύσουν γνωστά στελέχη από τον κοινωνικό και πολιτικό χώρο της ΝΔ, ώστε να στρατευτούν ως υποψήφιοι και να βοηθήσουν, με δεδομένο ότι δεν θα εκλεγούν.
Το σκηνικό που στήθηκε το τελευταίο διάστημα στη ΝΔ από τα στελέχη της με το θέμα των εκλογών και ήρθε να προστεθεί στις αδιέξοδες επιλογές του πρωθυπουργού, στον οποίο καταλογίζουν ότι δεν πήρε τελικά το μήνυμα των ευρωεκλογών -η διαχείριση του αποτελέσματος ήταν η ΝΔ να εμφανίζεται περίπου ως... νικητής λόγω της αποχής- έχει προκαλέσει βαθιά τραύματα στη ΝΔ.
Στη Θεσσαλονίκη, που είναι η εκλογική περιφέρεια του Κ. Καραμανλή και επί χρόνια θεωρούνταν ως το προπύργιο της ΝΔ και του καραμανλισμού μαζί και με άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, το κυβερνητικό κόμμα είναι πλέον σε δύσκολη θέση.
Ηδη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου η ΝΔ έχασε την πρωτοκαθεδρία, συγκεντρώνοντας ποσοστό 28,6% έναντι 30,6% του ΠΑΣΟΚ, που μαζί με τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη άρχισαν να πλευροκοπούν από παντού τη ΝΔ.
Ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης στις ευρωεκλογές αρνήθηκε να στρατευτεί στην αντιμετώπιση του Γ. Καρατζαφέρη. Αντίθετα τον υποδεχόταν ο ίδιος στη νομαρχία και δήλωνε με νόημα ότι «από κοινού αγωνίζονται για μια μεγάλη λαϊκή κεντροδεξιά παράταξη», δηλώνοντας δημόσια στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ «πως όταν χρειάζεται κι ο Π. Ψωμιάδης είναι χέρι-χέρι δίπλα του».
Ο Π. Ψωμιάδης, όμως, ήταν αυτός που τορπίλισε και το θετικό κλίμα που επιχείρησαν να φτιάξουν τα τοπικά στελέχη και οι παράγοντες της ΝΔ εν όψει της άφιξης του πρωθυπουργού για τη ΔΕΘ, ενώ έβαλε στο κάδρο και τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή.
Οι αναφορές του ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να βγει και να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό και ότι μόνο ένα 2%-3% των όσων έχουν εξαγγελθεί τα προηγούμενα χρόνια από την κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη έχουν υλοποιηθεί έκαναν έξαλλους τους τοπικούς παράγοντες της ΝΔ, ενώ το θέμα έφτασε μέχρι το Μαξίμου.
«Είναι προφανές ότι ο Ψωμιάδης δίνει εξετάσεις στον Καρατζαφέρη», έλεγε βουλευτής της ΝΔ στην Α Θεσσαλονίκης. Η διαχείριση του θέματος Ψωμιάδη στο επίπεδο ότι «πρόκειται για μια γραφική πολιτική φιγούρα που λέει και ξελέει», όπως κάνουν κάποια τοπικά στελέχη της ΝΔ, βρίσκει αντίθετους βουλευτές, οι οποίοι λένε ότι «επιτέλους πρέπει να τελειώνει αυτό το παραμύθι με τον Ψωμιάδη».
Ομως οι ίδιοι αυτοί βουλευτές της ΝΔ ήταν που έστρεφαν και τα βέλη τους στον ίδιο τον πρωθυπουργό ακόμη και στις δημόσιες εκδηλώσεις, κατηγορώντας τον για απραξία που οδηγεί το κόμμα στην πολιτική αυτοκτονία και τάσσονταν κατά των εκλογών.
Οι δημόσιες δηλώσεις κομματικού πατριωτισμού και η προσπάθεια να δώσουν μια άλλη εικόνα για τη ΝΔ, μετά την προκήρυξη των εκλογών, μάλλον μικρή αξία έχουν, αφού έχουν ήδη εκθέσει τις πραγματικές τους σκέψεις σε ένα ευρύτερο περιβάλλον ανθρώπων.
Και πολύ περισσότερο η ομολογία τους ότι οι ίδιοι πλέον δίνουν μόνο την προσωπική τους μάχη, ώστε να επανεκλεγούν μέσα σε ένα πολύ δυσμενές πολιτικό περιβάλλον.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: