Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΜΠΟΔΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ...


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή
(από την Ελευθεροτυπία)

Κρας τεστ για τον Κώστα Καραμανλή, το οποίο θα παίξει καταλυτικό ρόλο για το μέγεθος της αναμενόμενης ήττας στις 4 Οκτωβρίου, θεωρείται η συνέντευξη Τύπου που θα δώσει αύριο στη μία το μεσημέρι στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ενα χρόνο μετά τη μοιραία εμφάνισή του στο ίδιο βήμα, όταν κάλυψε «Βατοπεδινούς» και Παυλίδη υπογράφοντας ο ίδιος το βατερλό του και ένα μήνα πριν από τις... πρόωρες εκλογές, που προκήρυξε ο ίδιος την περασμένη Τετάρτη, είναι φυσικό ο πήχης να είναι πολύ ψηλά.
Η έκπληξη θα είναι να αποδείξει ότι όντως είχε ένα σχέδιο και για μετά την προκήρυξη των εκλογών και το οποίο θα εξελισσόταν μέχρι την ώρα της κάλπης. Πολλοί «γαλάζιοι» όμως αμφιβάλλουν ιδιαίτερα μετά τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει την απόφασή του για εκλογές (πάταξη της φοροδιαφυγής, μείωση κρατικών δαπανών, διαρθρωτικές αλλαγές) και τα οποία δεν αντέχουν σε καμιά σοβαρή πολιτική λογική για μια τόσο μεγάλη απόφαση.
Δέκα θα είναι τα μεγάλα εμπόδια που θα πρέπει να προσπεράσει ο Κώστας Καραμανλής στη συνέντευξη Τύπου:
1. Να δώσει πειστικές απαντήσεις, όχι τόσο στα στελέχη (που έχουν και ίδιον όφελος γιατί το κόμμα τους χάνει την εξουσία), αλλά και στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Ο στενός παραδοσιακός πυρήνας που ακόμη και τις στιγμές της κατάρρευσης ψηφίζει Ν.Δ. και δεν μπορεί με τίποτα να δεχτεί πως ο Καραμανλής πήρε απόφαση για εκλογές τώρα που είναι αρνητικό το κλίμα και ισοδυναμεί με παράδοση της εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε έξι μήνες μπροστά του μέχρι τον Μάρτιο να το παλέψει.
2. Ψηφοδέλτια. Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που του ασκούν στελέχη και βάση επί μήνες να διώξει τους «Βατοπεδινούς», τον Παυλίδη και όλους όσοι έβλαψαν το κόμμα και την κυβέρνηση. Οι υπόγειες διεργασίες έχουν αρχίσει με το πιεστικό αίτημα στον Γιάννη Αγγέλου να είναι ξανά υποψήφιοι και να κρίνει ο λαός. Η απόφαση όμως είναι του Καραμανλή. Και μέχρι στιγμής ως «κομμένοι» εμφανίζονται οι Βουλγαράκης και Παυλίδης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα ανοίξει εντελώς τα χαρτιά του ο Καραμανλής στη ΔΕΘ. Θα στείλει το μήνυμα ότι θα διώξει περισσότερους από έναν - δύο, αλλά ούτε στην ονοματολογία θα μπει ούτε θα γίνει σαφής πόσο μακρύς θα είναι ο κατάλογος, όπως είπε στην «Ε» στενός συνεργάτης του.
3. Λιάπης. Ενα μεγάλο (και) οικογενειακό αγκάθι. Ο πρωθυπουργικός εξάδελφος με δήλωσή του ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. «Δεν μπορώ να συμπράξω με αποφάσεις που κατά τη γνώμη μου αποτελούν ιστορικό λάθος για τη χώρα και ατόπημα για την παράταξη» δήλωσε και προέβλεψε δύσκολες μέρες. Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στο στόχαστρο για την υπόθεση «Siemens», έχει μια απήχηση στο καραμανλικό μπλοκ.
4. Φωτιές. Εκαψαν εκτός από την Αττική και την κυβέρνηση από την ανεπάρκεια και τον κακό συντονισμό που επιδείχτηκε, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και η πύρινη λαίλαπα να γίνει ανεξέλεγκτη. Ο πρωθυπουργός θα αναγνωρίσει πολιτικές ευθύνες; Ή θα ρίξει τις ευθύνες στα πεύκα, όπως έκανε ο Β. Αντώναρος;
5. Η παταγώδης αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης θα βρεθεί στο επίκεντρο πολλών ερωτήσεων, πολύ περισσότερο που η οικονομία είναι το εθνικό θέμα που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
6. Σχέσεις Ν.Δ. - ΛΑΟΣ. Σε προηγούμενες τοποθετήσεις του ο Κώστας Καραμανλής είχε δηλώσει ότι δεν συνεργάζεται με τα «άκρα». Το ενδεχόμενο όμως να μην πάρει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτωβρίου, αν και φαίνεται να συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, δεν θα πρέπει να αποκλείεται. Αν συμβεί, η Ν.Δ. τι θέση θα πάρει στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ όταν ο Πρόεδρος Δημοκρατίας τής δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης; Πολλά στελέχη ήδη το έχουν θέσει (Ψωμιάδης, Παπακώστα κ.ά.).
7. Siemens. Το σκάνδαλο άγγιξε και τη Ν.Δ. με τις «διαρροές» που έγιναν από τις καταθέσεις Χριστοφοράκου στις γερμανικές εισαγγελικές αρχές και οι οποίες έδειξαν τον πρώην γενικό διευθυντή του κόμματος Γιάννη Βαρθολομαίο, που δεν βρίσκεται στη ζωή. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι «δεν μπήκε ούτε ένα ευρώ της Siemens στα ταμεία της Ν.Δ.». Τα σκάνδαλα, που ταλάνισαν πεντέμισι χρόνια την κυβέρνηση, αποτελούν ένα πεδίο για το οποίο θα κληθεί να απολογηθεί ο Κώστας Καραμανλής.
8. Αποχώρηση (φυγή) δύο φορές της Ν.Δ. από ψηφοφορίες της Βουλής (προκαταρκτική για Βατοπέδι και παραπομπή Παυλίδη). Θα κάνει αυτοκριτική ο Καραμανλής ή θα επιμείνει στην τακτική να κατηγορεί μόνο το ΠΑΣΟΚ για θεσμικά ατοπήματα;
9. Το ερώτημα γιατί οι πολίτες να ξαναψηφίσουν τη Ν.Δ. όταν και τις δύο νίκες που κέρδισε δεν τις αξιοποίησε για να βελτιώσει την καθημερινότητά τους και να μειώσει τις παθογένειες, θα μπει με πολλές μορφές. Αν δεν απαντηθεί ικανοποιητικά, κανένα σενάριο συσπείρωσης δεν θα προχωρήσει.
10. Επόμενη μέρα της ήττας. Θα φύγει ο Κώστας Καραμανλής, όπως έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί, ή θα κάνει και δεύτερες σκέψεις, αν συνεχίζει να έχει στο κόμμα του μια δυναμική;

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: