Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Ρεπορτάζ : Ελευθερία Αρλαπάνου
(από την Ημερησία)

Μέτρα για τη μείωση ελλειμμάτων και χρέους, περικοπή δαπανών και εκτενείς μεταρρυθμίσεις με αιχμή το ασφαλιστικό ζητά από τη νέα κυβέρνηση η S&P απειλώντας με νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας. Σαφή προειδοποίηση για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της οικονομίας, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης επιδείνωσης των δημοσίων οικονομικών, απηύθυνε χθες η Standard & Poor’s. Συνδέει δε... την πιθανότητα αναβάθμισης με τη λήψη "σκληρών" διαρθρωτικών μέτρων για τη μείωση του χρέους και για το ασφαλιστικό.
Μία ημέρα μετά το αυστηρό «μή-νυμα» της Κομισιόν ότι δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3%, χθες ήλθε και νέα προειδοποίηση, αυτή τη φορά από την αγορά.
«Η συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις για πτωτική αναθεώρηση της αξιολόγησης», δήλωσε χθες στο Reuters ο κ. Marko Mrsnik, επικεφαλής για την Ελλάδα στην S&P, θέτοντας παράλληλα αυστηρότατα κριτήρια για ενδεχόμενη αναβάθμιση.
Σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν μακροπρόθεσμες προκλήσεις, όπως η επίδραση στον προϋπολογισμό από τη γήρανση του πληθυσμού εξαιτίας των συνταξιοδοτικών δαπανών, που εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στα δημόσια οικονομικά.«Πάνω από όλα θα εξετάσουμε τη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, όποια κυβέρνηση και εάν εκλεγεί.
ΒελτιώσειςΕάν υπάρξουν βελτιώσεις σε διαρθρωτικό επίπεδο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του χρέους και μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, η αξιολόγηση μπορεί να αυξηθεί», σχολιάζει ο κ. Mrsnik. «Ομως η συνεχιζόμενη επιδείνωση στα δημόσια οικονομικά θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις για πτωτική αναθεώρηση της αξιολόγησης», προειδοποιεί.
Σπεύδει να χαρακτηρίσει κυρίαρχη πρόκληση τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, για όποια κυβέρνηση εκλεγεί την 4η Οκτωβρίου. «Η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών είναι η σημαντικότερη πρόκληση, καθώς η αδυναμία συγκράτησης των πρωτογενών δαπανών διαιώνισε την κατάσταση με το έλλειμμα», επισημαίνει.
Ειδική αναφορά κάνει και στην ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας που «έχει διαβρωθεί εξαιτίας του πληθωρισμού που παραμένει υψηλότερος σε σχέση με την Ευρωζώνη και της απόκλισης στο κόστος ανά μονάδα εργασίας».
Οπως σχολιάζει το Reuters, οι Ελληνες οδεύουν προς τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου με την οικονομία στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών και με τον νικητή των εκλογών να βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλους δημοσιονομικούς «πονοκεφάλους».
Η θέσηΗ Ελλάδα αξιολογείται με Α- από την S&P, δηλαδή κατέχει τη χαμηλότερη αξιολόγηση στην Ευρωζώνη, με σταθερή προοπτική. Νέα υποβάθμιση σημαίνει αυτόματη επιδείνωση στους όρους δανεισμού του Δημοσίου.
Παράμετρος που λαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα με δεδομένη την εύθραυστη ισορροπία στην ελληνική αγορά ομολόγων: Το Δημόσιο έχει ήδη δανειστεί φέτος περί τα 56 δισ. ευρώ, ποσό που ίσως αυξηθεί στα 60 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους και το οποίο επαρκεί για την εξαγορά περίπου του 70% των ελληνικών εισηγμένων!
Προετοιμάζεται δε να υλοποιήσει δανειακό πρόγραμμα της τάξης των 50 δισ. ευρώ το 2010, από το οποίο περίπου τα 25 δισ. ευρώ θα αντληθούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2010.
Υπό αυτά τα δεδομένα η όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές καλείται άμεσα να παρουσιάσει σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης -περικόπτοντας δαπάνες- και εκτενών μεταρρυθμίσεων, με αιχμή το ασφαλιστικό, ώστε οι αγορές να πειστούν πως δεν απειλείται η μακροοικονομική σταθερότητα της οικονομίας από το υπερβολικό χρέος.
ΚίνδυνοςΕάν δεν πετύχει σε αυτό, δυνητικός κίνδυνος είναι να επιδεινωθούν περαιτέρω οι όροι με τους οποίους το Δημόσιο δανείζεται από το εξωτερικό, όχι μόνο σε επίπεδο κόστους αλλά και σε επίπεδο διασφάλισης δανειστών. Το τελευταίο μάλιστα παραμένει για τη χώρα, όπως εκτιμούν αναλυτές της αγοράς ομολόγων, κίνδυνος τον οποίο ο νικητής της 4ης Οκτωβρίου καλείται να αδρανοποιήσει.
Τα δεδομένα αυτά ερμηνεύουν και τις έντονες πιέσεις από την Κομισιόν, που ασκεί στενή εποπτεία και διαμηνύει στην επόμενη κυβέρνηση να λάβει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και να προβεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως «αντάλλαγμα» για τη χορήγηση πίστωσης χρόνου, πέραν του 2010, για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.
Το spread της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε κατά περίπου 25 μονάδες από την ημέρα ανακοίνωσης της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, με τις αγορές να δίνουν μεγάλη έμφαση κυρίως στη διασφάλιση αυτοδυναμίας από την πρώτη αναμέτρηση. Χθες, πάντως, υποχώρησε στις 124 μονάδες, από 129 προχθές, ενώ στις αρχές του έτους είχε εκτιναχθεί στις 300.
Αυτόματη επιδείνωσηΗ Ελλάδα αξιολογείται με Α- από την S&P, δηλαδή κατέχει τη χαμηλότερη αξιολόγηση στην Ευρωζώνη, με σταθερή προοπτική. Νέα υπο- βάθμιση σημαίνει αυτόματη επιδείνωση στους όρους δανεισμού του Δημοσίου.
Τα δεδομένα αυτά ερμηνεύουν και τις έντονες πιέσεις από την Κομισιόν, που διαμηνύει στην επόμενη κυβέρνηση να λάβει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και να προβεί σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Μία ημέρα μετά το αυστηρό «μήνυμα» της Κομισιόν ότι δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερή- σεων στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3%, χθες ήλθε και νέα προειδοποίηση, αυτή τη φορά από την αγορά.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: