Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Δήλωση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας


Οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας κινδυνεύουν να μείνουν κυριολεκτικά απροστάτευτες από τις αρχές του 2010, καθώς λήγει το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, και μαζί με αυτό λήγουν και οι συμβάσεις των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης των περιοχών αυτών. Παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις της Πολιτείας, δεν έχει γίνει ως σήμερα κανένα βήμα για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων. Αυτό πρακτικά θα έχει ως αποτέλεσμα την παύση λειτουργίας των φορέων. Παράλληλα, θα χαθεί και όλη η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από τους εργαζόμενους στη διαχείριση των περιοχών, αλλά και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με συνέπεια κάθε προσπάθεια προστασίας των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών της χώρας να πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.

Μετά από τρεις δεκαετίες θεσμικής προστασίας, η έλλειψη των απαραίτητων δομών για την προστασία των σημαντικών για τη φύση και τη βιοποικιλότητα περιοχών είναι σήμερα -περισσότερο από κάθε άλλη φορά- εμφανής. Οι δομές που έχουν δημιουργηθεί για τη διαχείρισή τους θα παύσουν σε λίγο να λειτουργούν, ενώ οι προστατευόμενες περιοχές υποβαθμίζονται από ασύμβατες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Επιπλέον, όπως έχουμε ήδη επανειλημμένα τονίσει, τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες περιοχές Natura έχουν περιέλθει σε παρακμή, με σαφή πολιτική ευθύνη και αδράνεια της κυβέρνησης. Προσφάτως δε –επισφραγίζοντας την καταστροφή τους- ανακοινώθηκε η συγχώνευση των 29 Φορέων Διαχείρισής τους σε 13, με άλλοθι την εξοικονόμηση πόρων.
Πρέπει να παραταθούν άμεσα οι συμβάσεις των εργαζομένων, ώστε να μην παραλύσουν οι φορείς διαχείρισης, καταλυθεί κάθε έννοια προστασίας των προστατευόμενων περιοχών και υπάρξουν απώλειες σε τεχνογνωσία, εμπειρία και πόρους.
Το ΠΑΣΟΚ έχει συμπεριλάβει στις θέσεις του:
· Την ενεργοποίηση και πάλι στην πράξη τού ρόλου των φορέων διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές.
· Την υποστήριξη των συμβατών ανθρώπινων δραστηριοτήτων με ανταποδοτικό αποτέλεσμα, ως μέσο διαχείρισης και προστασίας των περιοχών οικοανάπτυξης.
· Την προώθηση της έρευνας και παρακολούθησης των αυστηρά προστατευόμενων περιοχών, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.
· Τη λειτουργία της Επιτροπής «ΦΥΣΗ 2000».
· Την κινητοποίηση και αξιοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη διαχείριση και την ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: