Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Κουρασμένος και απογοητευμένος


Αν και ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επανέλαβε την Τρίτη στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Στρατή Λιαρέλη ότι θα παραμείνει στην ηγεσία ακόμη και αν χάσει, στο εσωτερικό του κόμματος συζητείται ήδη τί θα γίνει την επόμενη ημέρα.

Οι διαβεβαιώσεις του κ. Καραμανλή δεν πείθουν στελέχη και βουλευτές που προετοιμάζονται για την «μετά Καραμανλή εποχή». Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο κ. Καραμανλής οφείλει να λέει ότι «θα δώσει τη μάχη, ότι είναι αισιόδοξος και ότι θα μείνει σε κάθε περίπτωση» αλλά το αν θα φύγει είναι ανοικτό και θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ήττας. Μετά το εσωκομματικό πρόβλημα που προκάλεσε ο αποκλεισμός Τσιτουρίδη και οι δηλώσεις του βουλευτή τα πράγματα ξεκαθαρίζουν: Οι περισσότεροι εντός και εκτός ΝΔ θεωρούν ότι το κόμμα οδηγείται σε συντριπτική ήττα που θα αγγίξει το ιστορικό χαμηλό του κόμματος του 1981. Σε αυτή την περίπτωση ψυχολογικά και πολιτικά ο κ. Καραμανλής δεν θα μπορεί να παραμείνει. Τα ψηφοδέλτια και τα όσα επακολούθησαν έδωσαν την χαριστική βολή στην προσπάθεια του κ. Καραμανλή να ανατάξει το εσωκομματικό κλίμα. Ο αποκλεισμός των κ.κ. Σάββα Τσιτουρίδη, Πέτρου Δούκα, Αριστοτέλη Παυλίδη και η εθελούσια αποχώρηση του κ. Βασίλη Μαγγίνα την ώρα που παρέμειναν οι δύο «βατοπεδινοί» κ.κ. Ευάγγελος Μπασιάκος και Απόστολος Κοντός, με τον τρόπο και στην χρονική στιγμή που έγιναν αντί να ωφελήσουν τον κ. Καραμανλή προκάλεσαν επιπλέον πολιτικό κόστος. Ο κ. Καραμανλής δεν έδειξε ο αποφασισμένος έστω και την δωδεκάτη ώρα να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος αλλά ότι ενεργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά και προστατεύει τους ευνοούμενούς του.

Το πράγμα γίνεται πιο περίπλοκο στην περίπτωση του κ. Τσιτουρίδη ο οποίος δεν είχε ανάμειξη ούτε στο σκάνδαλο Βατοπεδίου ούτε σε καμία άλλη υπόθεση μετά τις εκλογές του 2007 οπότε και επανεξελέγη. Μοιάζει παράδοξο να τον τιμώρησε ο κ. Καραμανλής για «πολιτικά αμαρτήματα» προ του 2007 ενώ θα έπρεπε να το έχει κάνει στις προηγούμενες εκλογές. Ο κ. Καραμανλής πάντως δεν έδωσε εξήγηση και επικαλέστηκε απλώς την αρχηγική του αυθεντία. Είπε συγκεκριμένα στην συνέντευξη στον Στρατή Λιαρέλη: «Εδώ και πολύν καιρό είχα κάνει σαφές ότι όταν έρθει η ώρα του καταρτισμού των ψηφοδελτίων, όλοι αξιολογούνται. Κρίνονται συνολικές πολιτικές διαδρομές και συμπεριφορές. Και αυτή είναι βαριά απόφαση, απόφαση του Προέδρου του Κόμματος, ποιοι τελικά συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια και ποιοι όχι». Ο κ. Καραμανλής τονίζοντας ότι ήταν δική του απόφαση θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι πήρε την απόφαση κατόπιν εισήγησης του κ. Γιώργου Σουφλιά. Δεν έδωσε απάντηση όμως στην βαριά μομφή του κ. Τσιτουρίδη ότι «στη Ρηγίλλης και στο Μαξίμου κάνουν κουμάντο εκλεκτοί της διαπλοκής» λέγοντας «δε θ’ αναφερθώ ούτε θα σχολιάσω μεμονωμένων προσώπων τις δηλώσεις». Έτσι όμως μένει ανοικτό το ερώτημα του κ. Τσιτουρίδη που έθεσε επιτακτικά με επιστολή του στον πρωθυπουργό «για ποιο λόγο διεγράφη;».

Η εσωκομματική αντιπαράθεση στην οποία αναμείχθηκε και ο κ. Σουφλιάς επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το ήδη κακό εσωκομματικό κλίμα. Εκτιμάται ότι η αρνητική εξέλιξη θα αυξήσει περισσότερο την διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ που κινείται από 6-7,9% ανάλογα με την δημοσκόπηση. Ορισμένοι λένε ότι «ο κομματικός μηχανισμός έχει πετάξει πετσέτα, έχει κατεβάσει τα χέρια και απλώς περιμένει την συντριβή και προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα».

Μεταξύ των προσώπων που επικοινώνησαν με τον κ. Τσιτουρίδη τη νύχτα της Δευτέρας για να του ζητήσουν να μην δώσει συνέχεια στο θέμα για να μην προκληθεί περαιτέρω ζημιά στο κόμμα ήταν οι κ.κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Αντώνης Σαμαράς δηλαδή οι τρεις δελφίνοι. Η μεν κ. Μπακογιάννη έχει δηλώσει ότι εφόσον αποσυρθεί ο κ. Καραμανλής θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Το ίδιο λέει σε προσωπικές του συνομιλίες ο κ. Αβραμόπουλος. Αλλά και ο κ. Σαμαράς λέει σε συζητήσεις με πολιτικά στελέχη και δημοσιογράφους ότι «δεν έχει άλλη επιλογή και ότι θα θέσει υποψηφιότητα». Η κ. Μπακογιάννη έχει το προβάδισμα και ο μηχανισμός της οικογένειας κινείται και με το πρόσχημα της εκλογικής μάχης παίρνει θέσεις στο κόμμα που άλλωστε γνωρίζει από το παρελθόν. Επίσης αρκετοί ήταν οι φίλοι της οικογένειας που συμπεριελήφθησαν στα ψηφοδέλτια για τους συσχετισμούς της κοινοβουλευτικής ομάδας στην επόμενη ημέρα. Το παιχνίδι όμως είναι ανοικτό. Το βράδυ της 4ης Οκτωβρίου η κατάσταση θα είναι εντελώς διαφορετική όταν θα είναι ορατά η οργή, η απογοήτευση και ο κίνδυνος της διάσπασης. Ήδη υπάρχουν στελέχη που παίρνουν θέση και θα μιλούν «για τους υπευθύνους της ήττας που οδήγησαν το κόμμα στις εκλογές σημαδεύουν τον κ. Σουφλιά και την κ. Μπακογιάννη». Επιπλέον ο καραμανλικός πυρήνας του κόμματος είναι αμφίβολο αν θα στηρίξει την κ. Μπακογιάννη παρότι ήδη κυκλοφορούν σενάρια ότι «αν ο κ. Καραμανλής αποχωρήσει θα δώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στην υπουργό Εξωτερικών τηρώντας την συμφωνία που έχουν οι δύο τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: