Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΟΥ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΗΤΤΑ


Ρεπορτάζ : Χριστίνα Κοραή

Ο πανικός που προκαλεί η αναμενόμενη πανωλεθρία στις 4 Οκτωβρίου οδηγεί σε κινήσεις αναζήτησης αποδιοπομπαίου τράγου στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά τον αποκλεισμό του Σάββα Τσιτουρίδη από τα ψηφοδέλτια και τη δήλωσή του για «εκλεκτούς της διαπλοκής, που κάνουν κουμάντο στο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης», που επιδείνωσε κι άλλο το κλίμα.
Ο Κ. Καραμανλής...
πήρε πάνω του την ευθύνη και κάλυψε πλήρως τον Γιώργο Σουφλιά, καθώς θεωρήθηκε ότι ο πρώην υπουργός εκείνον φωτογράφισε στη δήλωσή του ότι τον έκοψε από τις λίστες. Ο Σ. Τσιτουρίδης ασκούσε έντονη κριτική σε βάρος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ όλο το προηγούμενο διάστημα και για τα μέτρα που έπαιρνε, χωρίς να συνεννοείται με τον υπουργό Οικονομίας, όπως τον κατηγορούσε, ενώ έκανε σκληρή δήλωση εις βάρος του και για τη συμβουλή που έδωσε στον Καραμανλή να πάει σε πρόωρες εκλογές τώρα, ενώ είχε μπροστά του άλλους έξι μήνες.
«Ελήφθη μια απόφαση, δική μου απόφαση, χωρίς να έχει επιρροή κανενός», δήλωσε ο πρωθυπουργός στον «ΑΝΤ1». «Εκρινα, ζύγισα και αποφάσισα βάσει συνολικών πολιτικών διαδρομών και με κριτήριο το τι είναι καλύτερο βέβαια για τη Ν.Δ. Ενας πολιτικός κρίνεται από όλα: πράξεις, παραλείψεις, χειρισμό θεμάτων, δηλώσεις, τοποθετήσεις. Ολα μαζί, λοιπόν, συνθέτουν μια συνολική πολιτική συμπεριφορά. Αυτό είναι το κριτήριο, αυτή είναι η απόφαση, την πήραμε την απόφαση, τέλος, προχωράμε».
Αμεση ήταν η αντίδραση και του Γιώργου Σουφλιά. «Επειδή διαβάζω και ακούω αδιανόητα πράγματα, έχω να δηλώσω κατηγορηματικά ότι δεν ασχολήθηκα με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε κανένα νομό - ούτε καν στον νομό Λαρίσης», δήλωσε. «Πολιτεύομαι 35 χρόνια και δεν έχω δώσει ποτέ το δικαίωμα να πιστεύει κανείς ότι θα είχα τη μικροψυχία που μου αποδίδουν για κάποιο συνάδελφο, επειδή είχε εκφράσει διαφορετική γνώμη από τη δική μου για ένα πολιτικό θέμα».
Πολύ πικραμένος φέρεται να είναι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ από τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν πολλά στελέχη της Ν.Δ., τα οποία στο πρόσωπό του ήδη άρχισαν να αναζητούν τον αποδιοπομπαίο τράγο της επόμενης μέρας. «Μας πήρε στο κεφάλι του», λένε. Πολιτικοί του φίλοι απαντούν ότι «είναι ένας αγνός πολιτικός». «Επειδή δίνει δημόσια έργα, δεν σημαίνει ότι είναι και άνθρωπος της διαπλοκής», τονίζουν. «Είναι κρίμα, αλλά και ντροπή να του αμαυρώνουν τη μεγάλη προσφορά στην παράταξη και τη χώρα». Πολλές είναι οι αιχμές και για τον Γιάννη Λούλη.
Η ουσία, όμως, είναι ότι στο κάδρο έχει μπει πλέον ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής. Οι ισχυρισμοί ότι τον παρέσυραν οι σύμβουλοι δεν αντέχουν σε καμιά σοβαρή κριτική. Εκείνος ήταν ο πρωθυπουργός. Οι αναφορές στο πρόσωπό του, ακόμη και από κορυφαίους υπουργούς στις κατ' ιδίαν συζητήσεις είναι απαξιωτικές.
Αυτά τα μηνύματα προφανώς φτάνουν και στο Μαξίμου. Στη χθεσινή του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, όταν ο Στρατής Λιαρέλλης τον ρώτησε αν η απόφασή του να παραμείνει στη Ν.Δ. και από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι σε συνάρτηση και από το αποτέλεσμα των εκλογών (εννοούσε προφανώς το μέγεθος της ήττας), απάντησε: «Ναι, μα να σας πω κάτι; Εγώ πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό».
Η κινητικότητα για την επόμενη μέρα έχει αρχίσει. Μεταξύ των στελεχών που τηλεφώνησαν στον Σάββα Τσιτουρίδη ήταν και οι τρεις δελφίνοι. Η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν βρίσκεται πίσω από τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αντώνης Σαμαράς τού εξέφρασαν τη συμπάθειά τους.
Ο πρώην υπουργός κατέβασε τους τόνους στην επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό. Του ζήτησε να μάθει τους λόγους που κόπηκε από τα ψηφοδέλτια, αφού κρίθηκε στις προηγούμενες εκλογές όταν επανεξελέγη. Θυμίζουμε ότι δύο φορές αποπέμφθηκε από υπουργός. Οταν κατηγορήθηκε για προνομιακή μετεγγραφή του γιου του και μετά για την εμπλοκή του στην υπόθεση των ομολόγων και των κουμπάρων των καρτέλ.
Ηπια αντέδρασαν και οι άλλοι δύο κομμένοι, ο Πέτρος Δούκας και ο Αριστοτέλης Παυλίδης. Για τους «βατοπεδινούς» ο Καραμανλής είπε ότι δεν βρέθηκε κάτι εις βάρος τους στις εξεταστικές και επέμεινε ότι οι επιλογές ποιοι θα μείνουν (Κοντός, Μπασιάκος) και ποιοι θα κοπούν (Βουλγαράκης, Δούκας) έγιναν με τα ίδια κριτήρια, τη συνολική διαδρομή.
Ο Π. Δούκας δεν άφησε καμιά αιχμή ότι έπαιρνε «άνωθεν» εντολές στην υπόθεση Βατοπεδίου. «Σε όλες τις υποθέσεις, που λόγω αρμοδιότητας χειρίστηκα, ενήργησα με διαφάνεια, νομιμότητα, εντιμότητα και σύμφωνα με τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών οργάνων και των άλλων αρμοδίων οργάνων του Κράτους (όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους)», δήλωσε. «Συνεχίζω να αγωνίζομαι για την παράταξή μου».
Ο πρώην υπουργός Αιγαίου άφησε κάποιες αιχμές ότι οι ψηφοφόροι του, που τον εκλέγουν από το 1977 με βάση τη «διαδρομή» και τη «συμπεριφορά», «απαιτούν εξηγήσεις, γιατί τους αφαιρέθηκε η άδεια να με κρίνουν και εκείνοι». Τους κάλεσε, όμως, σε προεκλογική συστράτευση.
* Ο πολιτικός μηχανικός της Ν.Δ. Κώστας Ζαγναφέρης παραιτήθηκε χθες από υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Ξάνθης, διαμαρτυρόμενος για την παρουσία του «Βατοπεδινού» πρώην υπουργού Αλ. Κοντού στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: