Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙΝ "ΚΟΜΜΕΝΟΙ" ΤΗΣ Ν.Δ.


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος

Σημαντικό πλήγμα στην εικόνα του πρωθυπουργού έχει επιφέρει - λίγες εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες - το θέμα με τους αποκλεισμούς στελεχών της ΝΔ από τους εκλογικούς συνδυασμούς του κόμματος. Η ακύρωση - στην πράξη - των προσδοκιών των ψηφοφόρων της ΝΔ για γενναίες πρωτοβουλίες... του κ. Καραμανλή από τη μια πλευρά και οι έντονες αντιδράσεις εκείνων που καρατομήθηκαν από την άλλη «ανοίγουν» πιο γρήγορα απ όσο κανείς θα περίμενε τον χρόνο της εσωστρέφειας στο κυβερνών κόμμα.
Τα στελέχη της Ρηγίλλης αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου αντιμετωπίζουν με αμηχανία το γεγονός των καρατομήσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχαν χαράξει καν «γραμμή» για το πώς θα προβάλουν την απόφαση του κ. Καραμανλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί που έσπευδαν από το βράδυ της Δευτέρας για να ζητήσουν έστω ένα «non paper» με τις θέσεις της ΝΔ, προκειμένου να έχουν επιχειρήματα απέναντι στη θύελλα των αντιδράσεων που έχει ξεσπάσει, ελάμβαναν ως απάντηση μια σύσταση για αυτοσχεδιασμό.
Eπιστολή στον K. Kαραμανλή έστειλε ο Σ. Tσιτουρίδης ζητώντας να μάθει γιατί κόπηκε από υποψήφιος με τη NΔ. Πιο ήπια η αντίδραση του Π. Δούκα. Eδωσε «ραντεβού» μετά τις εκλογές. Aρ. Παυλίδης: Aποφεύγω επί του παρόντος να σχολιάσω την απόφαση της μη συμμετοχής μου στο ψηφοδέλτιο της NΔ
Αγνοια από ΖαγορίτηΤην ίδια ώρα, με διαφορετικό τρόπο αντέδρασαν οι «κομμένοι». Ο κ. Σ. Τσιτουρίδης λίγες ώρες μετά το δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσε προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε τον αποκλεισμό του από τους συνδυασμούς, απέστειλε επιστολή στον κ. Καραμανλή, με την οποία του ζητεί να ενημερωθεί για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση καρατόμησης.
«Ρώτησα τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κ. Λ. Ζαγορίτη και μου είπε ότι δεν γνώριζε τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αποκλεισμού μου από τα ψηφοδέλτια. Θα ήθελα λοιπόν να με ενημερώσετε εσείς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιτουρίδης στο κείμενο που δεν υπερέβαινε τη μία σελίδα και το οποίο έφτασε νωρίς χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρώην υπουργός Απασχόλησης είχε αποφασίσει να «κινηθεί» θεσμικά και γι αυτό μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ζαγορίτη προχώρησε στην επιστολή προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, όπου θα τοποθετηθεί για όλα τα τελευταία γεγονότα.
Από την ομιλία του είναι βέβαιον ότι δεν θα λείψουν οι αιχμές κατά της ηγεσίας της ΝΔ, ενώ θα ξεκαθαρίσει στο κομματικό του ακροατήριο ότι δεν προτίθεται να πολιτευθεί με άλλο κόμμα.
Πιο ήπιος στην αντίδρασή του ήταν ο κ. Π. Δούκας, ο οποίος έδωσε ουσιαστικά ραντεβού με τον κ. Καραμανλή την επομένη των εκλογών. Σε γραπτή δήλωσή του ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαριστεί τους ψηφοφόρους του για τη στήριξή τους, προσθέτει.
«Προτιμώ να μη σχολιάσω τώρα την απόφαση να μην περιληφθώ στα ψηφοδέλτια του κόμματός μου.
Το αποτέλεσμα θα κρίνει τις στρατηγικές επιλογές». Χαρακτηρίζει «αυθεντική ετυμηγορία» τη στήριξη των πολιτικών του φίλων, τους οποίους και καλεί να υπερψηφίσουν τη ΝΔ στις εκλογές, ενώ σε ό,τι αφορά το επίμαχο ζήτημα της εμπλοκής του στην υπόθεση του Βατοπεδίου επαναλαμβάνει, απευθυνόμενος αυτή τη φορά προς τον κ. Καραμανλή: «Σε όλες τις υποθέσεις, που λόγω αρμοδιότητας χειρίστηκα, ενήργησα με διαφάνεια, νομιμότητα, εντιμότητα και σύμφωνα με τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών οργάνων και των άλλων αρμοδίων οργάνων του κράτους (όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους). Οχι αυθαίρετα».
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: