Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

ΟΥΤΕ ΤΗ ΒΑΣΗ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ...



Ολοένα και περισσότερες μελέτες και κατατάξεις για θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας έρχονται στο φως της δημοσιότητας τον τελευταίο μήνα. Μετά την γνωστή έκθεση που έδειξε πως η Μποτσουάνα υπερέχει της χώρας μας σε θέματα ανταγωνιστικότητας, αλλά και τη "διάκριση" για τις υψηλές προμήθειες των εγχώριων τραπεζών, τη σκυτάλη πήρε ο διεθνής φορέας διαφάνειας που φέρνει την Ελλάδα στην 57η θέση επί του ζητήματος με "βαθμό" 4,7 με άριστα το 10 (μηδενική διαφθορά). Ούτε τη βάση δηλαδή...

Όπως διαβάσαμε στο www.capital.gr: "Στην 57η θέση μεταξύ 180 χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα, σε έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά για το 2009, ενώ η υπόθεση της Siemens και η εμπλοκή των ασφαλιστικών ταμείων στην υπόθεση των ομολόγων είναι τα δύο στοιχεία που «κυριαρχούν» στην έκθεση σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας.

Η Διεθνής Διαφάνεια κάνει αναφορά στα νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες της χώρας μας προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης των φαινομένων διαφθοράς, τονίζει ωστόσο την διατήρηση των νομοθετικών κενών και την πολυπλοκότητα των μηχανισμών απονομής δικαιοσύνης.

Η Ελλάδα, μαζί με χώρες όπως η Αργεντινή, η Τσεχία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Μ. Βρετανία ανήκει στην κατηγορία των χωρών που δεν προβλέπουν ποινικές ευθύνες για νομικά πρόσωπα ή που οι προβλέψεις είναι ανεπαρκείς.

Από έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας μεταξύ ανθρώπων του επιχειρηματικού κόσμου και αναλυτών για την αντίληψη τους περί της κατάστασης στην Ελλάδα, η χώρα μας βαθμολογείται με 4,7, σε μία κλίμακα όπου το «0» αντιστοιχεί σε υψηλή διαφθορά και το «10» σε χαμηλή.

Η βαθμολογία αυτή αντανακλά επίσης μία επιδεινούμενη εικόνα ως προς την αντίληψη των ερωτηθέντων για τη διαφθορά στη χώρα, καθώς το 2008 η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν 6".
/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: