Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

"Ανοίγουμε μεγάλα μέτωπα αλλαγών"

"Τις τελευταίες ημέρες έγιναν και κερδοσκοπικά παιχνίδια και αναλύσεις που αδικούν τη χώρα" σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανοίξει πολύ μεγάλα μέτωπα τομών και αλλαγών.

Μίλησε για την εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος με ένα νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Μάρτιο στη Βουλή. Χαρακτήρισε "απαράδεκτο" τα δημόσια έσοδα να είναι στην Ελλάδα κατά πέντε μονάδες χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε ότι "πρέπει να γίνουν σημαντικές τομές και στον τρόπο ελέγχου διασταυρώσεων και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής".

Αναφορικά με τις δημόσιες δαπάνες, επισήμανε ότι αυτές είναι στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά παράλληλα είναι τελείως αναποτελεσματικές. "Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό θα είναι ο προϋπολογισμός προγραμμάτων", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σχετικά με το Ασφαλιστικό, σημείωσε ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει είναι πάρα πολύ δύσκολος γιατί ενέχει μεγάλες συγκρούσεις, ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων ως "βόμβα για τη χορήγηση των συντάξεων στο μέλλον".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε ότι η διεθνής κρίση και η ύφεση έφεραν στην επιφάνεια τις πραγματικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που κρύβονταν επί σειρά ετών.

"Το σημερινό αναπτυξιακό πρότυπο έκλεισε τον κύκλο του και χωρίς μεταφορά πόρων στην πράσινη ανάπτυξη η Ελλάδα θα συνεχίσει να χάνει μερίδιο στις διεθνείς αγορές. Κύρια κινητήρια δύναμη", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου".

"Η κυβέρνηση δίνει ένα σαφές στίγμα αλλαγών και με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή και με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που θα υποβληθεί τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή" είπε και κάλεσε φορείς και επιχειρηματικό τομέα να είναι αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

Γ. Πεταλωτής για την οικονομία και το ασφαλιστικό

"Η ελληνική οικονομία θα βγει από την κρίση, εργαζόμαστε γι’ αυτό καθημερινά, ξεδιπλώνοντας μέρα με τη μέρα, θέμα με το θέμα, το σχέδιό μας για τη χώρα. Το γεγονός ότι το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσίαζε η ΝΔ - κάτι για το οποίο είναι αποκλειστικά υπόλογη στον ελληνικό λαό - μας υποχρεώνει να μείνουμε ακόμα περισσότερο πιστοί στη φιλοσοφία και στο πρόγραμμά μας, γιατί δεν μας νοιάζει απλώς να βελτιωθούν οι αριθμοί και τα μεγέθη, αν δεν έχουμε πάνω από όλα την ευημερία των πολιτών της χώρας μας", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

"Αύριο ο κ. Παπακωνσταντίνου θα αντιμετωπίσει στο Eco/Fin την ΕΕ, αύριο καταθέτοντας και τον προϋπολογισμό θα κριθούμε για το τι έκανε ή τι δεν έκανε η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους 6 μήνες, άρα μιλάμε για τις πολιτικές της ΝΔ", πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι "καταθέτουμε τον προϋπολογισμό όπου φαίνονται οι στοχεύσεις και οι πολιτικές μας, τον Ιανουάριο καταθέτουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τον Φεβρουάριο το Ecofin θα κρίνει τι θα κάνει αυτή η κυβέρνηση. Εκεί πραγματικά θα είμαστε υπόλογοι εμείς".
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: