Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Σκληρό πόκερ και πάλι για ΟΛΠ και Cosco



Σκληρό πόκερ και πάλι για ΟΛΠ και Cosco

του Μηνά Τσαμόπουλου

Συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ-«Cosco» μέσω επιτελικών οργάνων για την εφαρμογή των μεταβατικών σταδίων, τα οποία προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης προς όφελος και των δύο μερών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης συναντήθηκε την Παρασκευή με τους Κινέζους εκπροσώπους της «Cosco» προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την πορεία των συζητήσεων.

Οι Κινέζοι λοιπόν δέχτηκαν να συνομιλήσουν με τον ΟΛΠ και τον κ. Ανωμερίτη προκειμένου να υπάρξουν συνέργιες ανάμεσα στην προβλήτα Ι που είναι υπό τον έλεγχό τους και την προβλήτα ΙΙ που κατασκευάζεται τώρα και θα τη διαχειρίζεται η ΟΛΠ Α.Ε. Επίσης, μεταξύ άλλων, οι Κινέζοι δέχτηκαν να προσλάβουν 250 εργάτες του ΟΛΠ.

Το θέμα βέβαια είναι τι ανταλλάγματα ζητάνε

Πληροφορίες θέλουν την πλευρά της «Cosco» να συζητάει τη μείωση του «ενοικίου», παράταση χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση των έργων για τα οποία είναι υπεύθυνη.

Επίσης, υπάρχει θέμα με την απόφαση της ΟΛΠ Α.Ε. να προτείνει το «πάγωμα» των τιμολογίων για το 2010.

Το θέμα είναι αφενός εάν έχουν ερωτηθεί και εάν συμφωνούν οι Κινέζοι και αφετέρου το πώς είναι δυνατόν από τη μία να «παγώνει» ο ΟΛΠ τα τιμολόγια που έχουν άμεση σχέση με τις αυξήσεις της ΣΣΕ και από την άλλη να καλούνται οι Κινέζοι να πληρώσουν πιθανή μεγάλη αύξηση στις ΣΣΕ.

Επίσης, επειδή από 1/6/2010 τα τιμολόγια της «Cosco» απελευθερώνονται, ο ΟΛΠ με την πρόταση για «πάγωμα» σε περίπτωση που είναι έτοιμη η προβλήτα Ι, τότε είναι σαν να πιέζει τους Κινέζους να μην κάνουν αυξήσεις.

Στο μεταξύ, διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους της από την Κίνα και τη Σιγκαπούρη είχε η υπουργός Λούκα Κατσέλη στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου του ΙΜΟ.

Στη συνάντηση έγιναν γενικές αναφορές για την παρουσία της «Cosco» στον Πειραιά:
«Υπογραμμίσαμε ότι τα ζητήματα θα επιλυθούν με καλή διάθεση και μέσω διαλόγου, ώστε να προχωρήσει όχι μόνο αυτή η συνεργασία, αλλά να έχουμε τη δυνατότητα να επεκταθούμε και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», τόνισε η υπουργός.

Η κυρία Λούκα Κατσέλη πρόσθεσε ότι ο Κινέζος ομόλογός της είναι πλήρως ενήμερος για τα θέματα τα οποία έχει ανακινήσει η Κομισιόν και αφορούν στα φορολογικά προνόμια που απολαμβάνει η «Cosco»:

«Τα θέματα αυτά συζητούνται στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ και είμαι σίγουρη ότι θα αναζητηθούν λύσεις οι οποίες θα είναι σύννομες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και θα προάγουν το δημόσιο συμφέρον».

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΛΠ και συνδικάτων του ΟΛΠ και μεταξύ ΟΛΠ και ΣΕΠ συνεχίζονται σε θετικό και παραγωγικό κλίμα, μέσω των Επιτροπών Διαπραγμάτευσης και εν ολομέλεια με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιώργο Ανωμερίτη.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: