Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Λ. Κατσέλη: Οι τέσσερις προτεραιότητες για την τόνωση της αγοράς

Σε τέσσερις προτεραιότητες που προωθούνται άμεσα για την τόνωση της αγοράς και την αναθέρμανση της οικονομίας, αναφέρθηκε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, με θέμα «Η Ώρα της Οικονομίας».

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, οι τέσσερις προτεραιότητες είναι οι εξής:

1. Η διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων ή/και πληρωμής οφειλών,

2. Η στήριξη της επενδυτικής ζήτησης. Για το 2010, προωθούμε έργα συνολικού ύψους 10,3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

3. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας και η πρόταξη ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου με αιχμή την Πράσινη επιχειρηματικότητα, τις πράσινες υποδομές και τις παραγωγικές αναδιαρθρώσεις

4. Η αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή. Η καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, των αθέμιτων χρεώσεων και καταχρηστικών πρακτικών στην αγορά, η προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού αποτελούν πολιτικές τόσο για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας όσο και για την στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων.




«Οι απαιτητικοί οικονομικοί καιροί που ζούμε μας δίνουν την ευκαιρία να βάλουμε τις βάσεις για βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Για να το καταφέρουμε χρειαζόμαστε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, οικοδόμηση ευέλικτων αγορών εργασίας, με υψηλές προδιαγραφές και δουλειά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Η Ελλάδα έχοντας πολύ καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, αν πάρει τα αναγκαία μέτρα θα βρεθεί σε πολύ καλή θέση», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, συνοψίζοντας τις θέσεις του, στο ετήσιο συνέδριο για την «Ώρα της ελληνικής οικονομίας», που οργανώνει το αμερικανο-ελληνικό επιμελητήριο και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο που φέρει τον τίτλο "Πράσινη επιχειρηματικότητα: μονόδρομος για την ανάπτυξη;" ο αμερικανός διπλωμάτης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο "διεθνής συνεργασία, ευέλικτη αγορά εργασίας και προσέλκυση ξένων επενδύσεων" ως τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του παγκοσμιοποιημένου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος. «Είναι τα τρία μαθήματα από τις επιτυχίες και αποτυχίες μας», είπε χαρακτηριστικά.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κεφάλαιο «ευέλικτη αγορά εργασίας», λέγοντας ότι ισχυρές οικονομίες χρειάζονται ευέλικτες αγορές εργασίας.

Είπε ότι η επέκταση της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, όπως εκφράστηκε με τη μετάβαση στην Ομάδα των Είκοσι (G20) από την Ομάδα των Επτά (G7), συνέβαλε στην ταχύτερη ανάκαμψη, η οποία όμως δεν θα διαρκέσει χωρίς τη δημιουργία θέσεων εργασίας και μάλιστα, θέσεων εργασίας με επαρκή ευελιξία για να μπορούμε να προσαρμοστούμε στον μεταλλασσόμενο κόσμο.

Οι άκαμπτες αγορές εργασίας υποσκάπτουν το εξωτερικό εμπόριο, μειώνουν τις εξαγωγές και τελικά τη ζήτηση εργασίας, πρόσθεσε ο κ. Σπέκχαρντ.

«Χώρες με ακαμψία στην αγορά εργασία τους, ακόμη και με κυβερνητική προστασία, βάζουν τους εργαζόμενους στον κίνδυνο της ανεργίας μακροπρόθεσμα» τόνισε, και συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι «στο βαθμό που κάποιες κυβερνήσεις επιθυμούν να εγγυηθούν τη δια βίου απασχόληση, αυτό συχνά αποβαίνει ένα δυσβάστακτο δημοσιονομικό βάρος».

Σημείωσε ότι πρέπει να αναζητείται ισορροπία συμφερόντων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για την προστασία των εργαζομένων. Ότι «εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν στο πνεύμα του win-win και όχι του μηδενικού αποτελέσματος.», όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται τα πρότυπα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, το δικαίωμα για συλλογικές διαπραγματεύσεις, την απαγόρευση της εργασίας των παιδιών, την ισότιμη μεταχείριση των φύλων στην εργασία.

Ως στοιχείο ευελιξίας ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κατέχουν πολλαπλές δεξιότητες ώστε να καλύπτουν διαφορετικές θέσεις απασχόλησης. Δυνατότητα που προαπαιτεί υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και διαβίου κατάρτιση.

Μιλώντας για τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εστιάζει στην πράσινη ανάπτυξη. Αλλά αυτή η μεταμόρφωση της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσαρμόσιμη αγορά εργασίας και αυτό με τη σειρά του απαιτεί επενδύσεις σε κεφάλαια και εκπαίδευση

Για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τα συστατικά, είπε, είναι πρόσβαση σε κεφάλαια, σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, αποτελεσματικές και διαφανείς δημόσιες υπηρεσίες και κυβέρνηση που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.



«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά της για να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να προσελκύσει νέα κεφάλαια», δήλωσε.

Οι επενδυτές ψάχνουν επίσης τα καινοτόμα μυαλά. Η Ελλάδα βρίθει από λαμπρά μυαλά και οι θύλακες πληροφορικής που θέλει να δημιουργήσει, δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισάγουν νέες τεχνολογίες χωρίς να απαιτούν μεγάλες επενδύσεις.

Μπορούν να προαχθούν τα σχετικά προγράμματα των Πολυτεχνείων, συνέχισε, και θεώρησε ευκτέο να δημιουργηθούν κέντρα καινοτομίας όπως αυτό της Μάικροσοφτ (Microsoft).

«Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων στην Ελλάδα, που είναι τεράστιο δυναμικό και για τις ΗΠΑ, για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επεκταθούν μέσω της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη» υπογράμμισε.

Συνεχάρη την Ελλάδα για την ανάπτυξη δικτύων υποδομών και επικοινωνίας και για το νέο ενεργειακό δυναμικό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πρόσθεσε ότι αν γίνουν αυτές οι υποδομές ως το 2020 θα προσελκύσετε τεράστιες επενδύσεις στο πεδίο αυτό, με πολλά οφέλη, δυναμώνοντας τη δική σας οικονομία αλλά και την οικονομική επάρκεια της ΕΕ είπε ο κ. Σπέκχαρντ.

Κλείνοντας την ομιλία του, παρούσης της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ ότι «προσβλέπουμε στην ενδυνάμωση και εμβάθυνση των σχέσεων μαζί σας, για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.
.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: