Τρίτη 13 Απριλίου 2010

AYΞΗΜΕΝΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ 30% ΣΤΟΥΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ Β' ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ


Κατατέθηκε την Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων χώρων.Στο σχέδιο νόμου υπάρχει ρύθμιση η οποία δεν είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα από την κυρία Μπιρμπίλη...

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές, όπου η τιμή ζώνης είναι μεγαλύτερη από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα είναι προσαυξημένα κατά 30%.

Έτσι, ενώ τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες που διατηρούν εξοχικά και ακίνητα άλλης χρήσης (δηλαδή, εκτός από κατοικία) σε εκτός σχεδίου περιοχές κυμαίνονται από 7,2% έως 15% επί της τιμής ζώνης του ακινήτου, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 1.000 ευρώ/τ.μ. τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 9,4% έως 19,5% επί της τιμής ζώνης.

Περιοχές όπου τα εκτός σχεδίου εξοχικά κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι, μεταξύ άλλων, οι Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κρήτη, Κέρκυρα, Σκιάθος, Ύδρα, Σπέτσες και Χαλκιδική.

Η διευθέτηση των παράνομα κλειστών ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που βρίσκονται εντός του νόμιμου περιγράμματος του κτιρίου (σοφίτες, πατάρια, υπόγεια, γκαράζ και όχι τα δώματα) γίνεται για 40 χρόνια με την καταβολή προστίμου που κυμαίνεται από 5% έως 15% επί της τιμής ζώνης του ακίνητου (με εξαίρεση τα εξοχικά των ακριβών εκτός σχεδίου περιοχών).

Στο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται ότι το τεκμήριο διαβίωσης δεν θα αυξάνεται λόγω «κλεισμένων» τετραγωνικών μέτρων. Οι χώροι αυτοί θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ και δεν πρόκειται για νομιμοποίηση αλλά για υπαγωγή σε ειδικό καθεστώς.

Η διαδικασία των δηλώσεων θα διαρκέσει 8 μήνες από την ημέρα που θα δημοσιευθεί ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ, οπότε υπάρχει έκπτωση 10%, είτε σε 6 ισόποσες δόσεις που καταβάλλονται σε διάστημα 18 μηνών.

Το παράβολο είναι 250 ευρώ για τους ημιυπαίθριους και 350 ευρώ για τους λοιπούς χώρους.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης εντοπιστεί να έχει κλείσει παράνομα χώρους και δεν τους έχει δηλώσει, οι χώροι αυτοί θα υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων.

Γι' αυτούς θα επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αξίας του αυθαιρέτου με βάση την τιμή ζώνης κατά τον χρόνο που διαπιστώνεται η παράβαση και πρόστιμο διατήρησης 5%.

/fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: