Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟ


Ρεπορτάζ: Γιώργος Κανελλόπουλος (απο ΤΑ ΝΕΑ)

Το πρώτο πραγματικό τεστ για την αντίδραση των αγορών είναι η σημερινή δημοπρασία έντοκων γραμματίων εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας, συνολικής αξίας 1,2 δισ.
ευρώ...


Η δημοπρασία θα αποτελέσει περαιτέρω ένδειξη για την πορεία των επιτοκίων με τα οποία θα συνεχίσει να δανείζεται η χώρα μας. Η πορεία των επιτοκίων το αμέσως επόμενο διάστημα θα καθορίσει το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό βοήθειας ή όχι.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα συνεχιστεί το θετικό κλίμα στις αγορές, οι οποίες χθες υποδέχτηκαν με χαμόγελα και- συγκρατημένη- αισιοδοξία την απόφαση των ευρωπαίων εταίρων να οριστικοποιήσουν τους όρους της βοήθειας που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα, εάν αυτή κριθεί τελικά απαραίτητη από την Αθήνα. Η διαφορά των επιτοκίων ανάμεσα στα 10ετή ελληνικά κρατικά ομόλογα με τα αντίστοιχα γερμανικά (spread) υποχώρησε χθες από τις 400 μονάδες βάσης την Παρασκευή στις 350 μονάδες βάσης, μειώνοντας πρακτικά το επιτόκιο του 10ετούς δανεισμού της Ελλάδας από 7% σε περίπου 6,5%. Ράλι πραγματοποίησαν εξάλλου οι τραπεζικές μετοχές στο Χ.Α. συμπαρασύροντας τον Γενικό Δείκτη σε άνοδο 3,51%, πάνω από τις 2.000 μονάδες, ενώ τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων επτά μηνών σημείωσε και το ευρώ, που σκαρφάλωσε στα 1,36 δολάρια.

Ανησυχία ωστόσο έφερε αργά χθες το μεσημέρι στις αγορές η πληροφορία ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για το εάν η ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από τη Σύνοδο Κορυφής- όπως υποστηρίζει το Βερολίνο- ή όχι, όπως υποστηρίζει η Ε.Ε. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την εξέλιξη αυτή μειώθηκε ο «ενθουσιασμός» των αγορών. Νωρίτερα τα spreads είχαν φτάσει να υποχωρούν έως τις 332 μονάδες βάσης, το ευρώ είχε σκαρφαλώσει στα 1,369 δολάρια και το Χ.Α. ενισχυόταν σχεδόν 5%.

Τι θα δώσει κάθε χώρα
Πάντως χθες άρχισαν να διαρρέουν λεπτομέρειες για το ποσό βοήθειας που θα χορηγήσουν χώρες της ευρωζώνης στην περίπτωση που η Ελλάδα ζητήσει τελικά ρευστό από την Ευρώπη. Πιο βαθιά από όλους θα βάλει το χέρι στην τσέπη η Γερμανία, η οποία από τα 30 δισ. της βοήθειας που υποσχέθηκε η Ε.Ε. αναμένεται να δώσει τα 8,4 δισ. ευρώ. Η Ισπανία θα διαθέσει περίπου 3,6 δισ. ευρώ, η Ολλανδία 1,8 δισ. και η Ιρλανδία 450 εκατ. ευρώ. Ακόμη και η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζει κι αυτή μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αναμένεται ότι θα διαθέσει περίπου 775 εκατ. ευρώ για βοήθεια προς την Ελλάδα, που αναλογεί σε... 77 ευρώ για κάθε Πορτογάλο. Μέχρι αργά χθες το βράδυ τα ποσά που θα μπορούσαν να διαθέσουν άλλες χώρες δεν είχαν ανακοινωθεί. Σημειώνεται ότι τα ποσά που θα χορηγήσει κάθε χώρα προκύπτουν από τη συνεισφορά της στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας αποτέλεσε το κύριο θέμα στον διεθνή Τύπο αλλά και στις αναλύσεις κορυφαίων επενδυτικών οίκων. Στη στήλη Lex οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αναφέρουν πως η Ελλάδα δεν έχει πλέον καμιά δικαιολογία να μη βάλει σε τάξη τα του οίκου της, επισημαίνοντας ότι ο δημοσιονομικός εφιάλτης δεν έχει ακόμη τελειώσει. Η Μorgan Stanley θεωρεί καλή εξέλιξη την απόφαση για βοήθεια και προβλέπει συρρίκνωση 2,5% της ελληνικής οικονομίας φέτος. Αναφέρει ακόμη δε ότι ο αντίκτυπος από την απόφαση αυτή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος και ότι ο κίνδυνος για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας μακροπρόθεσμα παραμένει.

Θετικοί οι οίκοι αξιολόγησης

Η ΜΟΟDΥ΄S χαρακτήρισε τη συμφωνία θετικό βήμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της, ενώ θετικό χαρακτηρίζει το πακέτο και ο οίκος Fitch, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ακόμα αφήνει κάποια ερωτήματα αναπάντητα.

Επίσκεψη στις ΗΠΑ (roadshow) στα τέλη του μήνα με στόχο την προσέλκυση επενδυτών για την έκδοση ομολόγων σε δολάρια θα πραγματοποιήσουν μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Η Αθήνα ελπίζει να καταφέρει να αντλήσει από αμερικανούς επενδυτές 5 έως 10 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει μέρος από το χρέος της.


«Σας περιμένουν δύσκολες μέρες»

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ περιμένουν την Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν. Ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ θεωρεί ότι ο αποπληθωρισμός είναι ο μόνη λύση που έχει απομείνει στη χώρα μας, κάτι που έχει προτείνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ο ίδιος είπε, και ζήτησε για μια ακόμη φορά την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των ευρωπαίων εταίρων να παράσχουν βοήθεια προς την Ελλάδα και επανέλαβε ότι ο διεθνής οργανισμός είναι έτοιμος να παρέμβει σε περίπτωση που αυτό ζητηθεί.

Θετική χαρακτήρισε εξάλλου τη συμφωνία και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ.Κ. Τρισέ. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λ. Παπαδήμος εκτιμά ότι οι αναταράξεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα επεκταθούν και σε άλλα κράτη-μέλη.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: