Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

"Πανεθνική προσπάθεια για τις αλλαγες"


nooz.gr
"Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως αν και στο μεγαλύτερό του μέρος έχει αποφευχθεί", ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κάλεσε σε πανεθνική προσπάθεια ώστε για αλλαγές και μάλιστα σύντομα, καθώς, όπως είπε, είναι αδύνατον να αλλάξουν τη χώρα 15 έως 20 υπουργοί μόνο.

"Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το κράτος αποτελεί τον μεγάλο ασθενή στην Ελλάδα", τόνισε ότι "δεν πρέπει να στοχοποιούμε τον δημόσιο υπάλληλο, αλλά τη δημόσια διοίκηση, που δεν λειτουργεί σωστά, πρώτα από όλα με ευθύνη των πολιτικών".

Ανέφερε ότι "ο δημόσιος υπάλληλος πληρώνει μεγάλο μερίδιο του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί" και τόνισε "από την άλλη, το γεγονός ότι ενώ οι λειτουργικές δαπάνες της δημόσιας διοίκησης μειώθηκαν κατά 50%, χωρίς να χειροτερέψουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, αυτό δείχνει τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν".

Υπογράμμισε ότι απαιτείται ριζική ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας και ανέφερε ότι πρέπει να επιτευχθεί μέσω της εθνικής προσπάθειας μία εθνική κοινωνική συμφωνία όπως τον Ιούλιο.

Πρόσθεσε ότι είναι εύκολο να περάσει στην κοινωνία μια ψυχολογία παθητικότητας ή ένα κλίμα που να ρίχνει τις ευθύνες "στις Βρυξέλλες ή και την Ουάσιγκτον" και ανέφερε ότι αν είχαμε αντιμετωπίσει τα προβλήματά μας έγκαιρα δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση.

"Αν πετύχουμε θα είναι κάτι το πολύ θετικό, αν σκοντάψουμε ως χώρα- όχι ως κυβέρνηση- το αρνητικό μήνυμα θα πολλαπλασιαστεί στο δεκαπλάσιο από ό,τι απηχεί στη σημερινή πραγματικότητα", είπε ο και ανέφερε ότι στο προηγούμενο διάστημα πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού ανέδειξαν αρνητικές εικόνες της Ελλάδας, με αποκορύφωμα, όπως είπε, τη δολοφονία των εργαζομένων στη Marfin " έστω και από αμέλεια, από μολότοφ στις διαδηλώσεις.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Ελλάδα.

"Παραγωγικότητα αντί παρασιτισμού"


"Πρέπει να ενισχυθεί στη χώρα η παραγωγικότητα αντί του παρασιτισμού, να αποδαιμονοποιηθεί η επιχειρηματικότητα", είπε, ενώ σε ό,τι αφορά στις τράπεζες επισήμανε ότι "σώζουμε τις τράπεζες τώρα", αλλά πρέπει να συμβάλλουν και αυτές από την μεριά τους στην ρευστότητα της οικονομίας.

Επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί τη φορολογία ως χαράτσι , αλλά ως κοινωνική αλληλεγγύη, τόνισε ότι "πρέπει να εξεταστεί η φορολογική πολιτική, ώστε να αποτελέσει και αυτή ένα κίνητρο μαζί με την πάταξη της γραφειοκρατίας για επενδύσεις, που θα δώσουν ανάπτυξη στην οικονομία".

Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να βοηθηθούν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα να αποφευχθεί η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή και πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα το ΤΕΜΠΜΕ, για το οποίο, είπε ότι γνωρίζει πως υπάρχει κριτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: