Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΞΕΤΑΣΗ Σ.ΚΟΚΚΑΛΗ Κ ΣΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS


Διέψευσε ότι έδωσε μίζες για να πάρει δουλειές, αλλά αρνήθηκε με έντονο ύφος να απαντήσει, αν έδωσε χορηγίες σε πολιτικά κόμματα και πολιτικούς, ο Σωκράτης Κόκκαλης που εξετάστηκε από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens...
Ο επιχειρηματίας απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου της επιτροπής Παναγιώτη Ρήγα, είπε ότι είναι πράγματι η δωροδοκία μία από τις μεθόδους που ακολουθούνται από εταιρείες που θέλουν να πάρουν δουλειές στην Ελλάδα.


Αρνήθηκε όμως ότι ο ίδιος δωροδόκησε, λέγοντας ότι τα βασικά στοιχεία που διέθετε και έπαιρνε τις δουλειές ήταν η καλή ποιότητα προϊόντων, οι καλές τιμές και η υψηλή προστιθέμενη αξία που προσέφερε δημιουργώντας πολλές θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα. Σε επόμενη ερώτηση του κ. Ρήγα, αν έχει δώσει χορηγίες σε κόμματα και πολιτικούς ο μάρτυρας απάντησε επιθετικά -όπως το μετέφερε ο βουλευτής- λέγοντας: «Εδώ με καλέσατε να σας πω για τη Siemens και όχι τι έκανα εγώ. Αυτά που με ρωτάτε δεν έχουν σχέση με τη Siemens και δεν είμαι υποχρεωμένος να σας απαντήσω»


-Είστε μάρτυρας και θα σας υποβάλλουμε όποια ερώτηση κρίνεται απαραίτητη, ανταπάντησε ο βουλευτής, σημειώνοντας ότι όταν ένας τόσο σημαντικός επιχειρηματίας αρνείται να δώσει στοιχεία για την πάταξη της σήψης και της διαφθοράς, τι να αναμένει κανείς για τον τόπο.


Πάντως ο μάρτυρας διέψευσε όσα κατέθεσαν στο πλαίσιο της έρευνας της Debevoise & Plimpton οι κ.κ. Σίκατσεκ και Κουτσενρόϊτερ ότι η Ιντρακόμ και η Siemens λειτουργούσαν ως καρτέλ, λέγοντας ότι αντιθέτως οι δύο εταιρείες ήσαν ανταγωνιστικές.


Διέψευσε επίσης τα όσα υποστήριξαν οι δύο γερμανοί- στελέχη της Siemens ότι ο ίδιος συνηθέστατα δωροδοκούσε ως άνθρωπος του Χριστοφοράκου, ενώ για όσα είχε πει ο ίδιος ο φυγόδικος πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ελλάς, ζητώντας περισσότερα κονδύλια «γιατί ο Κόκκαλης πλήρωνε μεγαλύτερες μίζες», ο μάρτυρας περιορίστηκε να πει ότι ο Χριστοφοράκος ήταν καλός μάνατζερ, ενώ πρόσθεσε ότι για όσα τον κατηγόρησαν ο ίδιος έχει τέσσερα απαλλακτικά βουλεύματα.


Διέψευσε τα όσα είχε καταθέσει και ενώπιον της εξεταστικής ο πρώην υπουργός Μεταφορών της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα Γιάννης Κεφαλογιάννης, για το πώς δόθηκαν με σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων οι 475.000 ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ στις εταιρείες Siemens/Intrakom υπονοώντας ότι «ο Κόκκαλης πλήρωσε όλα τα κόμματα»:


«Όλα αυτά είναι αναλήθειες και δεν συνέβησαν. Κι αν ήθελα εγώ να ρίξω την κυβέρνηση Μητσοτάκη πληρώνοντας δήθεν το Συμπιλίδη, θα μπορούσα να το κάνω με τον κουμπάρο μου, τον Κατσίκη», είπε ο Σωκράτης Κόκκαλη εννοώντας τον Θεόδωρο Κατσίκη τον 151ο βουλευτή της ΔΗΑΝΑ που στήριξε τη δημιουργία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Ο κ. Κόκκαλής ρωτήθηκε και για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών και είπε αναφορικά με το γεγονός ότι ένα από τα κέντρα από όπου γίνονταν οι υποκλοπές ήταν της Ιντρακομ στην Παιανία, ότι η εταιρεία του δεν είχε το λογισμικό του απομακρυσμένου κέντρου πρόσβασης, δηλαδή τα λογισμικό παρακολουθήσεων, που, όπως είπε, είχε η Siemens και πιθανόν και η Vodafone.


Από την επιτροπή της Βουλής εξετάσθηκε ακόμη ο πρώην υπουργός Αμύνης της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος είχε διαφωνήσει με την επαναδιαπραγμάτευση για τα προβλήματα του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, θεωρώντας ως επιβεβλημένη την καταγγελία της σύμβασης.


Καταθέτοντας ενώπιον της εξεταστικής ο μάρτυρας είπε ότι δεν είχε ουσιαστική αρμοδιότητα για το C4I, γιατί τις αποφάσεις τις έπαιρνε, είτε το ΚΥΣΕΑ, είτε η Διυπουργική Επιτροπή Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων υπό την προεδρία του τότε υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Χρήστου Μαρκογιαννάκη.


Πρόσθεσε ότι υπήρχε σύμφωνη γνώμη του ΚΥΣΕΑ τον Ιούλιο του 2004 να γίνει μερική παραλαβή του συστήματος μόνο και μόνο για τις ανάγκες τέλεσης των ολυμπιακών αγώνων, ενώ το Δεκέμβριο του ίδιου έτους με επιστολή του προ του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, στην οποία συνιστούσε λόγω της υψηλής επικινδυνότητας στην εφαρμογή των όρων της συμβάσεως του C4I «τη συνολική επανεξέταση της σύμβασης και τη γενική αναθεώρηση της ισχύουσας απόφασης του ΚΥΣΕΑ με ανάλογη τεκμηρίωση των λόγων για τους οποίους δεν υλοποιείτο»


. Ζητούσε δηλαδή να γίνει γενική δοκιμή του συστήματος, κι αν εξακολουθούσε να έχει προβλήματα να προχωρούσε η κυβέρνηση στην καταγγελία της σύμβασης. Ωστόσο δεν έγινε αυτό και αποφασίστηκε επαναδιαπραγμάτευση με την ανάδοχο SAIC, τροποποίηση της σύμβασης και τμηματική παραλαβή του συστήματος.


Δήλωσε πλήρη άγνοια για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, ενώ σε ερώτηση γιατί κανείς δεν έλεγξε τις καταγγελίες που έκανε στην επιστολή που έστειλε τον τότε πρωθυπουργό για μη υλοποίηση της κάθαρσης που ήταν προεκλογική δέσμευση απάντησε: Όταν η πολιτική χειραγωγείται από την οικονομική εξουσία, δεν έχει σημασία ποιος κυβερνά, αλλά ποιος εξουσιάζει. Καλέστε όλους όσοι διετέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς και στελέχη των ΔΕΚΟ να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: