Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Επίθεση ΣΕΒ κατά των κατηγόρων του Μνημονίου

nooz.gr
Βολές κατά των κατηγόρων του Μνημονίου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος.

"Σήμερα, από ορισμένα κέντρα και ποικιλόμορφα συμφέροντα, επιχειρείται η δαιμονοποίηση του Μνημονίου, ως φορέα δεινών για την ελληνική οικονομία και κοινωνία", ανέφερε ο Δ. Δασκαλόπουλος.

Και πρόσθεσε: "Πράγματι, τα στενά δημοσιονομικά μέτρα του Μνημονίου ήταν σκληρά και ορισμένα εξ αυτών αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικά. Οι δημόσιοι κατήγοροι του όμως, παραβλέπουν ότι το Μνημόνιο απαριθμεί, ιεραρχεί και θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης όλων εκείνων των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που η χώρα μας όφειλε εδώ και χρόνια να είχε κάνει και τις οποίες το πολιτικό σύστημα κατονόμαζε ή και εξήγγειλε, αλλά δεν τολμούσε να προωθήσει. Η ατολμία αυτή έφερε τη χώρα στο κατώφλι της χρεοκοπίας. Η αλλαγή είναι ζήτημα εθνικής ανάγκης και όχι ξένης επιβουλής ή επιβολής. Μεταξύ αλλαγής και πτώχευσης, η αλλαγή είναι μονόδρομος".

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κοινωνία σταδιακά συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα της αλλαγής και είναι διατεθειμένη να πληρώσει το κόστος προκειμένου να κερδίσει το στοίχημα του μέλλοντος της. "Εκείνο που δίκαια ζητούν οι πολίτες είναι να αισθανθούν ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο και θεμελιώνουν μια νέα προοπτική προκοπής και αναβάθμισης για το σύνολο της κοινωνίας. Μεσοπρόθεσμα ωστόσο, η οποιαδήποτε υπαναχώρηση ή αναστολή στο εγχείρημα της αλλαγής θα έχει πολύ μεγαλύτερο πολιτικό κόστος και καταστροφικές συνέπειες για την ίδια τη χώρα και τον λαό μας", είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επανέλαβε ότι έχουν εξαντληθεί τα κοινωνικά και πολιτικά όρια επιβολής νέων περικοπών και νέων φόρων, ενώ αναφερόμενος στην υστέρηση των εσόδων είπε ότι η φορολογική πολιτική δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, επειδή υπερεκτιμήθηκε τόσο η φοροδοτική ικανότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο και οι δυνατότητες των εισπρακτικών μηχανισμών.

Οι προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί η οικονομική πολιτική κατά τον ΣΕΒ είναι η μείωση των πάσης φύσεως δαπανών τόσο της κεντρικής κυβέρνησης όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία και ο περιορισμός του μεγέθους του κράτους, η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα, το άνοιγμα όλων των αγορών και επαγγελμάτων, η εγκαθίδρυση όρων πραγματικού ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: