Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ταραχές σε Υεμένη και Αλγερία Άγρια καταστολή με πάνω από 100 νεκρούς στη Λιβύη


Με πρωτοφανή βία κατά των διαδηλωτών αντιδρούν τα καθεστώτα σε Λιβύη, Υεμένη και Αλγερία, προκειμένου να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις πριν πάρουν διαστάσεις.

Στη Λιβύη οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν κατά των αντιφρονούντων ακόμη και στις κηδείες. Στους δρόμους της Βεγγάζης επέστρεψαν σήμερα οι Λίβυοι διαδηλωτές, ζητώντας την παραίτηση του Μουαμάρ Καντάφι.

Όπως καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (HRW), οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 104, από την περασμένη Τετάρτη οπότε ξέσπασαν οι ταραχές.

«Ο ερευνητής μας στη Λιβύη επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 104 νεκροί», δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου της οργάνωσης, Τομ Πορτέους.

Όπως σημείωσε, η εικόνα είναι ατελής, διότι οι επικοινωνίες με την Λιβύη είναι εξαιρετικά δυσχερής. «Έχουμε μεγάλες ανησυχίες (...) ότι μια καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Επίκεντρο της αντίστασης κατά του 40ετούς καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι είναι η πόλη της Βεγγάζης, όπου είναι αδύνατο να εκτιμήσει κανείς το εύρος της καταστολής, καθώς το καθεστώς έχει φροντίσει να αποκλείσει κάθε δυνατότητα ενημέρωσης εντός και εκτός Λιβύης.

Ωστόσο, γιατροί που μίλησαν στο αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, μαρτυρούν ότι οι νεκροί είναι δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, από τις ταραχές που μαίνονταν όλη τη νύχτα. Ένας κάτοικος της Βεγγάζης που επισκέφθηκε τα νοσοκομείο ανέφερε στους New York Times ότι 200 σκοτώθηκαν και περίπου 850 τραυματίστηκαν.

Ο στρατός επενέβη ακόμη και με ελεύθερους σκοπευτές, οι οποίοι πυροβολούσαν από τις ταράτσες των κτιρίων του διαδηλωτές, καθώς εκείνοι έκαναν έφοδο σε τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες έκαναν έκκληση στις στρατιωτικές δυνάμεις «να σταματήσουν τη σφαγή», ενώ τα νοσοκομεία της Βεγγάζης έχουν υποδεχθεί αρκετές δεκάδες τραυματιών.

Οπαδοί της κυβέρνησης διοργανώνουν πολυπληθείς αντισυγκεντρώσεις στην πρωτεύουσα της Τρίπολης.

Παράλληλα, η κυβέρνηση «ανοιγοκλείνει» την πρόσβαση στο Διαδίκτυο: Το πρωί του Σαββάτου η κίνηση στο Ίντερνετ είχε διακοπεί. Επέστρεψε σε μειωμένα επίπεδα αρκετές ώρες αργότερα πριν μπλοκαριστεί ξανά την Κυριακή.

Η άγρια καταστολή που εφαρμόζει το καθεστώς Καντάφι προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από τη Δύση.

Στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ αποκάλυψε ότι έχει στα χέρια του αναφορές που λένε ότι χρησιμοποιήθηκε βαρύς οπλισμός και ελεύθεροι σκοπευτές κατά των διαδηλώσεων που έγιναν σε έξι πόλεις. «Αυτό είναι απαράδεκτο και τρομακτικό», δήλωσε ο κ. Χέιγκ.

Στην Υεμένη

Στο αίμα βάφτηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και στην Υεμένη, καθώς εγκάθετοι της κυβέρνησης άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερις.

Σήμερα οι υποστηρικτές του προέδρου της χώρας, Αλί Σαλέχ, επιχείρησαν να διαλύσουν συγκέντρωση διαδηλωτών που ζητούν την παραίτησή του, με τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε ανταλλαγή πυροβολισμών. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Η κυβέρνηση της χώρας κάνει λόγο για «ξένο δάκτυλο» πίσω από τις διαδηλώσεις των τελευταίων εννέα ημερών, λέγοντας ότι είναι προϊόν συνωμοσίας «εναντίον της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Υεμένη».

Στο Μπαχρέιν

Στο Μπαχρέιν, ανώτατος αξιωματούχος της σιιτικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι η έναρξη του πολιτικού διαλόγου εξαρτάται από την παραίτηση της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση που δεν μπορεί να προστατεύσει το λαό της πρέπει να παραιτηθεί και οι υπεύθυνοι της σφαγής πρέπει να δικαστούν», ανέφερε ο Αμπντέλ Τζαλίλ Χαλίλ, επικεφαλής του σιιτικού αντιπολιτευόμενου κόμματος Wefaq.

Η αντιπολίτευση -όπως πρόσθεσε- δεν αρνείται τον διάλογο που πρότεινε ο πρίγκιπας διάδοχος Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα, αλλά ζητά μια πλατφόρμα που θα ευνοεί τον διάλογο.

Έπειτα από τις μαζικές διαδηλώσεις που συντάραξαν τη χώρα αλλά και την πίεση από το εξωτερικό -ιδιαίτερα από τη Σαουδική Αραβία- η κυβέρνηση του βασιλείου απέσυρε από τους δρόμους το στρατό και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο.

Το μικρό σε έκταση Μπαχρέιν έχει τεράστια στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ: Ο πέμπτος στόλος του Αμερικανικού Ναυτικού σταθμεύει στο νησιωτικό κράτος, εμποδίζοντας το Ιράν να επεκτείνει την στρατιωτική του παρουσία στον Περσικό Κόλπο.

Εκατοντάδες διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα στην πλατεία του Μαργαριταριού στη Μανάμα, την οποία κατέλαβαν μετά την αποχώρηση του στρατού. Η κατάσταση τη νύχτα ήταν ήρεμη, ωστόσο διαδηλωτές δηλώνουν ότι φοβούνται μια ενδεχόμενη αιφνιδιαστική επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας, όπως έγινε την περασμένη Πέμπτη.

Στην Αλγερία εκατοντάδες αστυνομικοί διέλυσαν τους διαδηλωτές με γκλομπ।

.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: