Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΓΑΛΑΖΙΟ "ΣΦΥΡΙ" ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ...


Ρεπορτάζ : Γιάννης Σαραντάκος
(από το Έθνος της Κυριακής)
H ΝΔ, που σήμερα διατρανώνει την αντίθεσή της στην πώληση οποιουδήποτε ακινήτου του Δημοσίου θεωρώντας σχεδόν αντεθνική αυτήν την πράξη, ήταν η παράταξη που ως κυβέρνηση έφερε στην Ελλάδα με τη μορφή νόμου το «sale and lease back» για...
τη δημόσια περιουσία. Πρόκειται για τον Νόμο 3581 της 28ης Ιουνίου του 2007 (αριθμός φύλλου ΦΕΚ 140), που έδινε τη δυνατότητα στο κράτος, δηλαδή στην ίδια την κυβέρνηση, να πωλήσει οποιοδήποτε ακίνητο επιθυμεί και στη συνέχεια να το ενοικιάσει από τον αγοραστή για χρονικό διάστημα που μπορεί να φτάσει έως και τα 99 χρόνια.

Ο Νόμος 3581, που φέρει τις υπογραφές των τότε υπουργών κ. Αλογοσκούφη, Μαγγίνα και Παυλόπουλου και φυσικά ήταν σε γνώση του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, προέβλεπε ρητώς τη δυνατότητα πώλησης ακινήτων του Δημοσίου, γεγονός που αποτυπώνει τη διγλωσσία που σήμερα επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Σαμαράς αντιτίθεται -και το δηλώνει σε όλους τους τόνους- στην πώληση ακινήτων του Δημοσίου, ενώ ο προκάτοχός τους, κ. Κ. Καραμανλής, ως πρωθυπουργός προώθησε την ακριβώς αντίθετη πολιτική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο άρθρο του εν λόγω νόμου αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «Το Δημόσιο δύναται να συνάπτει τις ακόλουθες συμβάσεις: α) Σύμβαση μεταβίβασης κυριότητας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος ή παραχώρησης ενοχικού δικαιώματος επί ακινήτου έναντι ανταλλάγματος με ταυτόχρονη μίσθωση του ίδιου ακινήτου.
Αντικείμενο της εν λόγω σύμβασης είναι η έναντι ανταλλάγματος μεταβίβαση της κυριότητας ή άλλου εμπράγματου δικαιώματος ή η παραχώρηση ενοχικού δικαιώματος χρήσης ή και εκμετάλλευσης επί ολόκληρου ή μέρους ακινήτου του Δημοσίου με ταυτόχρονη συμφωνία με τον αγοραστή ή φορέα του δικαιώματος χρήσης ή και εκμετάλλευσης του ακινήτου να εκμισθώνει το ίδιο ακίνητο προς το Δημόσιο.
Η σύμβαση δύναται να έχει διάρκεια μέχρι ενενήντα εννέα (99) έτη». Δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνον προωθούσε την πολιτική πώλησης δημόσιας περιουσίας, αλλά για να κάνει ακόμη πιο ελκυστική την προσφορά των ακινήτων διεμήνυε -μέσω του νόμου- στον επίδοξο αγοραστή ότι εφόσον «έκλεινε» η συμφωνία αγοραπωλησίας, το κράτος θα μπορούσε να είναι ο πρώτος ενοικιαστής μέχρι και για τα επόμενα 99 χρόνια.
Αυτήν ακριβώς την πολιτική αποδομεί -μέσα από την επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Παπανδρέου- ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος μάλιστα εάν τελικά ψηφίσει υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός για απαγόρευση πώλησης δημόσιας γης, θα ακυρώνει πολιτικά και τον νόμο που ψήφισε το κόμμα του πριν από τέσσερα χρόνια.
Αυτή η «στροφή» έχει οδηγήσει και σε σύγχυση στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς πολλοί βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση Καραμανλή θεωρούν ότι ένα φιλελεύθερο κόμμα δεν πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο πώλησης μέρους της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης το δήλωσε δημόσια, ενώ σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους ανάλογες θέσεις εκφράζουν στελέχη όπως είναι οι κ. Δένδιας, Χατζηδάκης και Παπαθανασίου, ο οποίος μάλιστα και ως υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Καραμανλή συνέχισε σε αυτό το θέμα την πολιτική του προκατόχου του, κ. Γ. Αλογοσκούφη.
Τους φρέναρε το βατοπέδι
Πωλητήριο και στο... ΥΠΕΞ!
Σειρά ακινήτων που χαρακτηρίζονται και ως «φιλέτα» σχεδίαζε να πουλήσει με τη μέθοδο του «sale and lease back» η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου επί των ημερών της ΝΔ, βασιζόμενη στον νομό 3581 της κυβέρνησης Καραμανλή. Ωστόσο, τίποτε από τον αρχικό σχεδιασμό δεν προχώρησε, καθώς η ΚΕΔ αποτέλεσε, λίγους μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, το επίκεντρο της υπόθεσης του Βατοπεδίου και η εντολή που υπήρξε εκείνη την περίοδο ήταν να «παγώσουν» τα πάντα. Ο τότε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κ. Γκράτσιος, πάντως, είχε εισηγηθεί στον τότε υπουργό Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, τη διάθεση προς πώληση σειράς ακίνητων του Δημοσίου που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της εποχής εκείνης, μεταξύ των ακίνητων που προτείνονταν τότε ήταν και τα εξής:
1 Το νέο κτίριο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, στην οδό Πειραιώς.
2 Το κτίριο της Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων, στο Μοσχάτο.
3 Το παλαιό κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στη Σοφοκλέους.
4 Το κτίριο της Γ.Γ. Εμπορίου, στην πλ. Κάνιγγος.
5 Το κτίριο του υπουργείο Εξωτερικών (πρώην «Αστέρας») στην πλ. Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: