Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε πλήθος επικρίσεων για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης μετά τη συνέντευξη της τρόικας Πεταλωτής στο... απόσπασμα

ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ του Πρωθυπουργού έχουν πλήρη επίγνωση του προβλήματος που κατατρύχει την κυβέρνηση, στο πεδίο του συντονισμού. Με αφορμή τις υπόγειες συγκρούσεις μεταξύ του
περιβάλλοντος του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση και του αντίστοιχου του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, πρόσωπα που έχουν ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα συνοχής στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια.
Είναι άλλωστε γνωστό στους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ότι οι συνεδριάσεις και οι δράσεις της ομάδας σχεδιασμού που δημιουργήθηκε μετά τον ανασχηματισμό έχουν αραιώσει λόγω και των ανειλημμένων υποχρεώσεων όλων των εμπλεκομένων.

Oι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου σημειώνουν ότι αυτή την περίοδο η κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης υπερβαίνει κάθε είδους ενδοκυβερνητικές έριδες. Υπαινίσσονται με αυτούς τους λόγους ότι όλοι οι υπουργοί οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν συντεταγμένα στην προώθηση του κυβερνητικού έργου. Δεν αποκλείουν από το περιβάλλον του κ. Παπανδρέου κάποιες αναδιατάξεις στο κεντρικό κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να περιοριστούν τα δαιδαλώδη και πολυπρόσωπα σχήματα των τελευταίων μηνών, ενώ ο κ. Παπανδρέου έχει ήδη προχωρήσει σε μια πολιτική παρέμβαση με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης: ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών τη δημιουργία ενός χαμηλόβαθμου οργάνου υπό την εποπτεία του, το οποίο θα συντονίζει τις διυπουργικές δράσεις και συνεργασίες που σχετίζονται με την οικονομική πολιτική και τα δημόσια έσοδα. Πέραν όλων των άλλων, με την κίνησή του αυτή ο Πρωθυπουργός θέλησε να παρέμβει πυροσβεστικά στο μέτωπο κατά του κ. Παπακωνσταντίνου. Επικοινωνιακό πρόβλημα
Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής , ως το πρόσωπο που διαχειρίζεται το τελικό στάδιο της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Βουλευτές και υπουργοί τού καταλόγισαν αρχικώς καθυστέρηση στις αντιδράσεις, αλλά και άστοχες παρεμβάσεις σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Ειδικώς δε όσον αφορά την καθυστέρηση στην έκδοση της ανακοίνωσης για τη συνέντευξη της τρόικας ο κ. Πεταλωτής δέχθηκε τον κύριο όγκο των επικρίσεων, έστω και αν δεν είχε την ευθύνη γι΄ αυτό.

Για κάποια κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γίνεται στόχος στην παρούσα περίοδο, ως αποδέκτης της κριτικής για το έλλειμμα που παρουσιάζεται στο επικοινωνιακό πεδίο. Οι γνωρίζοντες όσα συμβαίνουν σε κορυφαίο επίπεδο σημειώνουν ότι, καθώς οι συνεδριάσεις της ομάδας σχεδιασμού έχουν ατονήσει τις τελευταίες εβδομάδες, πολλές φορές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει την έγκαιρη και ουσιαστική πληροφόρηση για τα πεδία στα οποία εκδηλώνονται κρίσεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η εκ μέρους του αντίδραση ώρες ή και ημέρες αργότερα.

Οπως όμως επισημαίνουν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες, το στοιχείο αυτό είναι χαρακτηριστικό του συνολικού τρόπου λειτουργίας κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Υπό αυτή την έννοια, στον κ. Πεταλωτή προσωποποιείται μεν η κριτική για το επικοινωνιακό έλλειμμα, το οποίο όμως στην πραγματικότητα οφείλεται σε έναν συνολικό τρόπο λειτουργίας, που δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα των συνθηκών. «Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν»
Ενα ακόμη πεδίο ασυνεννοησίας μεταξύ κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκδηλώθηκε κατά τη συζήτηση για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων στη Βουλή. Η διάταξη που έδινε τη δυνατότητα ίδρυσης δικηγορικών εταιρειών από μέλη διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων συνάντησε έντονες αντιδράσεις από περίπου 30 βουλευτές της συμπολίτευσης. Το θέμα είχε συζητηθεί τις προηγούμενες ημέρες και είχε διαμηνυθεί στον υπουργό Οικονομικών ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστούσε απελευθέρωση επαγγέλματος, αλλά παροχή δυνατότητας σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία να «καρτελοποιήσουν» την αγορά. Παρά ταύτα, η διάταξη παρουσιάστηκε σχεδόν χωρίς καμία αλλαγή, με αποτέλεσμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας να καλεί τον υφυπουργό Οικονομικών να αποσύρει τη σχετική παράγραφο, όπως και συνέβη. Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής και με αφορμή άλλο άρθρο του ίδιου νομοσχεδίου, παρενέβη ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης , ο οποίος σημείωσε, μεταξύ των άλλων: «Η χώρα είναι σε κατάσταση πολέμου. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, να πάμε τότε στον λαό».


tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: