Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Ρεπορτάζ : Κ. Π. Παπαδιόχος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Μία από τις πλέον κρίσιμες καμπές της έως τώρα θητείας του διανύει ο πρωθυπουργός, που καλείται να διαχειριστεί πολλαπλά κρίσιμα μέτωπα εντός και εκτός της χώρας. Ο κ. Γ. Παπανδρέου διαπιστώνει αίφνης ότι η εικόνα της κυβέρνησης έχει...
επιδεινωθεί δραματικά, οι σχέσεις της Αθήνας με την τρόικα δοκιμάζονται μετά τους ατυχείς χειρισμούς σε σχέση με την προοπτική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα τέλη Μαρτίου, την οποία θεωρούσε «σωσίβιο» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας, μπορεί να αποδειχθεί κατώτερη των προσδοκιών.
Στο εσωτερικό είναι πλέον εμφανές ότι η κυβέρνηση πάσχει από έλλειμμα συντονισμού, με τις ορατές και υπόγειες αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών να κυριαρχούν, ενώ ομολογείται αδυναμία αποτελεσματικού ελέγχου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου καταγράφονται ισχυρές αντιστάσεις στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών τις οποίες επιτάσσει το Μνημόνιο.
Οι ατυχείς χειρισμοί με την εγκύκλιο του κ. Γ. Ντόλιου για τους ημιυπαίθριους και την απόσυρση της διάταξης του υπουργείου Οικονομικών που επέτρεπε σε δικηγορικές εταιρείες να ιδρύουν παραρτήματα σε όλη τη χώρα αποτελούν απλά την κορυφή του παγόβουνου. Στο κυβερνητικό επιτελείο αναγνωρίζεται πως απουσιάζει ένα συντονιστικό κέντρο που θα είχε την ευθύνη «κεντρικής» διαχείρισης και ελέγχου των επιμέρους κυβερνητικών δράσεων. Η Ομάδα Πολιτικού Σχεδιασμού που είχε συγκροτήσει παράλληλα με τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου ο κ. Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή των κ.κ. Γ. Ραγκούση, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνου, Δ. Δρούτσα και Ρεγγίνας Βάρτζελη, έχει ουσιαστικά πάψει να λειτουργεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αφορμή αποτέλεσε η επιλογή του πρωθυπουργού η ομάδα να μην έχει πλήρη ενημέρωση για τις επιλογές του οικονομικού επιτελείου, ενώ τα αρνητικά αποτελέσματα της απουσίας της έγιναν ορατά με τους ατυχέστατους χειρισμούς που οδήγησαν στη δεινή επικοινωνιακή ήττα της κυβέρνησης στην υπόθεση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Επί της ουσίας, πέραν του κ. Γ. Παπανδρέου, μόνο σημείο αναφοράς στο κυβερνητικό σχήμα αποτελεί πλέον η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, που όμως τοποθετήθηκε γενική γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου με εντελώς διαφορετικές αρμοδιότητες. Η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού οδηγεί παράλληλα και σε φαινόμενα «αυτονόμησης» υπουργών. Κατά πολλούς, εκεί οφείλεται η σύγκρουση των κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Χ. Καστανίδη για τα ποινικά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ της κ. Τίνας Μπιρμπίλη και του κ. Γ. Ντόλιου για τους ημιυπαίθριους, αλλά και η υπόγεια σύγκρουση μεταξύ των κ. Γ. Ραγκούση και Χρ. Παπουτσή για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών της Υπατίας. Τέλος, σε «ναρκοπέδιο» για τα μέλη της κυβέρνησης έχει μετατραπεί και η Βουλή, λόγω των «αντάρτικων» που εκδηλώνονται με μεγάλη συχνότητα από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα οποία αντιδρούν σε πτυχές του Μνημονίου.
Βαριά «σύννεφα» όμως καλύπτουν και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, εξέλιξη που εξηγεί την επιλογή του πρωθυπουργού να επισκεφθεί αύριο το Βερολίνο, προκειμένου να συναντηθεί με την κ. Αγκελα Μέρκελ. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζονται ειδικότερα φόβοι ότι η επιμονή της Γερμανίας για την διαμόρφωση Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας θα συναντά μέχρι τέλους την ισχυρή αντίσταση πολλών κρατώνμελών, με αποτέλεσμα η σύνοδος κορυφής της Ε. Ε. να οδηγηθεί είτε σε πλήρες αδιέξοδο είτε σε ένα συμβιβασμό «χαμηλής πτήσης». Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πολύ πιθανό ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης να μην έχει επαρκή χρηματοδότηση, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, αρχής γενομένης από την Ελλάδα. Επίσης, στο πρωθυπουργικό επιτελείο ουδείς πλέον αποκλείει το ενδεχόμενο η διαφαινόμενη επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου των 110 δισ. ευρώ από την Ε. Ε. και το ΔΝΤ να συνοδευτεί από ευθεία πίεση για αποτελεσματικότερη και ταχύτερη εφαρμογή του Μνημονίου.
Εξ άλλου το κλίμα για την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, και όχι μόνο λόγω της σύγκρουσης που προκάλεσε η ανακοίνωση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Οι δανειστές μας φέρονται να εκτιμούν πως η κυβέρνηση εμφανίζει σημάδια «κόπωσης» και έχει απολέσει τη μεταρρυθμιστική της δυναμική, ενώ εμφανίζεται αδύναμη απέναντι στις συντεχνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: