Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Νέα μέτρα 6 δισ. ζητά ο Όλι Ρεν – Ανέφικτος ο προϋπολογισμός, λέει η Alpha Bank

newpost.gr

Νέα μέτρα 6 δισ. ζητά ο Όλι Ρεν – Ανέφικτος ο προϋπολογισμός, λέει η Alpha Bank
Να επιταχύνει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις καλεί την Ελλάδα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, ενώ υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Alpha Bank χαρακτηρίζει υπερεκτιμημένους τους ετήσιους στόχους για τα έσοδα του προϋπολογισμού, γεγονός το οποίο αποδίδεται στη σημαντική απόκλιση στα έσοδα του πρώτου τετραμήνου της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Όλι Ρεν την Παρασκευή, η χώρα μας θα πρέπει να επιταχύνει σημαντικά τις μεταρρυθμίσεις και εφέτος θα χρειαστεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ αφού τα έσοδα είναι λιγότερα απ' όσα αναμένονταν και οι δαπάνες δεν συγκρατήθηκαν όσο θα έπρεπε. Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ προσέθεσε ωστόσο, ότι το θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου είναι ενθαρρυντικό, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να δείξουν υπευθυνότητα.

Αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης, ο κ. Ρεν σχολίασε ότι η ΕΕ αναμένει από τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης και την κυβέρνηση να βρουν μια πιο συναινετική γραμμή, ούτως ώστε όλα τα κόμματα να στηρίξουν το «αναγκαίο» πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η δημοσιονομική προσπάθεια του περασμένου έτους είναι «άνευ προηγουμένου». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και σε ένα επίσης θαρραλέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως.

Την ίδια στιγμή, η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων χαρακτηρίζει τους ετήσιους στόχους για τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υπερεκτιμημένους, τονίζοντας ότι η επίδοση της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου «δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική, δεδομένης της μεγάλης ανάγκης που υπάρχει για αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 8,5% το 2011».

Εκτιμά, μάλιστα, ότι με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, στους υπόλοιπους οκτώ μήνες της χρονιάς, «η αύξηση των εσόδων το 2011 δεν θα ξεπεράσει το 3,5%, πράγμα που συνεπάγεται μια υστέρηση των καθαρών εσόδων της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ».

Υποστηρίζεται, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί ο στόχος. Η δεινή κατάσταση, που επικρατεί στα έσοδα των δημόσιων ταμείων, μεταφράζεται σε επιπλέον μέτρα για φέτος, τα οποία θα είναι πολύ υψηλότερα της αρχικής εκτίμησης των 3 δισ.ευρώ.

Μάλιστα τα μέτρα που θα απαιτηθούν , σύμφωνα με την έκθεση της Alpha Bank, αναμένεται να προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν τα 6 δισ., όπως ζητούν – σύμφωνα με πληροφορίες – οι ελεγκτές της τρόικας.

Η Alpha Bank, αποδίδει την άσχημη κατάσταση στα έσοδα του προϋπολογισμού στην υπερβάλλουσα συσσώρευση των επιστροφών φόρων στο πρώτο τετράμηνο.

Στις μειωμένες εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων το πρώτο τρίμηνο, που ερμηνεύεται λόγω της σημαντικά μειωμένης παρακράτησης φόρου σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και της αύξησης της ανεργίας και των περικοπών μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Από την άλλη πλευρά, εκτιμάται ότι τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται να είναι σημαντικά αυξημένα από τον Ιούνιο και μετά, λόγω των τεκμηρίων. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρείται μάλλον υποτιμημένος ο στόχος για τις εισπράξεις αυτού του φόρου το δεύτερο εξάμηνο.

Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες, ανάσα θα δώσουν η είσπραξη των υπόλοιπων εσόδων από την περαίωση και τους ημιυπαίθριους, του ΕΤΑΚ του 2009 και του φόρου ακίνητης περιουσίας του 2010, οι μειωμένες επιστροφές φόρου, η εφαρμογή των τεκμηρίων και τα υπόλοιπα προγραμματισμένα μέτρα.

Έτσι η Alpha Bank καταλήγει στα εξής συμπεράσματα:

- Η αρνητική πορεία των καθαρών εσόδων στο πρώτο τετράμηνο δεν επιτρέπει την επίτευξη του στόχου για αύξησή τους κατά 8,5% στο σύνολο της χρονιάς,

- Μπορεί να επιτευχθεί αύξηση κατά μόλις 3,5%, με την προϋπόθεση όμως ότι θα ενεργοποιηθούν οι φορολογικές αρχές και θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην είσπραξη των εσόδων και στη μείωση της φοροδιαφυγής,

Ότι η κυβέρνηση μπορεί ακόμα και τώρα να αυξήσει έως και κατά 4 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ τα καθαρά έσοδα τους τελευταίους επτά μήνες, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αν υλοποιήσει το σύνολο των απαιτούμενων μέτρων, ώστε η απόκλιση από το στόχο να περιοριστεί κάτω από τα 2,3 δισεκατομμύρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: