Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΚΟΥΒΕΛΗΣ:''Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ SIEMENS ΜΥΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ''


«Η υπόθεση των σκανδάλων λειτουργεί διαλυτικά για το πολιτικό σύστημα και προσβάλλει βαθύτατα την κοινωνία», τονίζει σε δήλωσή του για την υπόθεση της Siemens ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.Ο κ. Κουβέλης σημειώνει ότι η υπόθεση αυτή «μυρίζει και μυρίζει προς...

πολλές κατευθύνσεις» και προσθέτει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα «έχουν υποχρέωση να μιλήσουν και για τα κομματικά τους ταμεία».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα ταυτόχρονα - και είναι υποχρέωση της κυβέρνησης - οφείλει καθαρά, σθεναρά, χωρίς ταλαντεύσεις να αξιώσει την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από το σκάνδαλο της υπόθεσης Siemens.
Στο μεταξύ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης επί του πορίσματος για την υπόθεση Siemens, ζήτησε «να αποδειχθούμε δίκαιοι στην κρίση, ανεξάρτητα από παραλείψεις ή παθογένειες του παρελθόντος και καταμερισμούς κομματικών ευθυνών». Ο κ. Καστανίδης, ζήτησε επιπλέον, «να είμαστε δίκαιοι στην αναγνώριση πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιθυμούν πραγματικά να ριχθεί φως, να προσεγγίσουμε την αλήθεια με ακρίβεια και να καταλογιστούν ευθύνες όπου πρέπει. Και να είμαστε δίκαιοι - γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο γινόμαστε και πιο αποτελεσματικοί».
Ο κ. Καστανίδης τόνισε τη σημασία που έχει το γεγονός ότι «κινήθηκαν οι διαδικασίες με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πως άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο πολλών νόμων στην κατεύθυνση της διαφάνειας, πως αλλάξαμε το πλαίσιο για τις εξωχώριες εταιρίες και τη διαδικασία για το 'πόθεν έσχες' των πολιτικών».
Όπως είπε, γίνεται μία επιχείρηση «να προσδιορίσουμε τη ζημία με ακρίβεια, ώστε να αξιωθούν αποζημιώσεις από το Δημόσιο και επιχειρούμε μια νέα νομική ανάγνωση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που, προσφάτως, με μεγάλη πλειοψηφία, άλλαξε η Βουλή».
Στο τέλος της παρέμβασής του, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Εγκλήματα, όπως η δωροδοκία, δεν μπορεί να υπάγονται στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ούτε να υπάρχουν σύντομες παραγραφές τους. Και συμφωνώ με συνάδελφο που είπε πως πράγματι η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει το λυτρωτικό μέσο για την κάθαρση και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: