Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Σε τοίχο... Σαμαρά έπεσε η τρόικα

newpost.gr








Σε τοίχο... Σαμαρά έπεσε η τρόικα
Σιγήν ιχθύος τηρούν επισήμως στην Συγγρού για τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής του τριμελούς ελεγκτικού κλιμακίου –της γνωστής Τρόικας- κάνοντας λόγο για τυπική συνάντηση, στο πλαίσιο των επαφών που έχουν πάντοτε οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, στη σκιά της κουβέντας που έχει ανοίξει για τα περί συναίνεσης, το ρεπορτάζ που προκύπτει πίσω από τις κλειστές πόρτες του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, αναδεικνύεται σε ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Η χθεσινή, ξεκάθαρα αρνητική τοποθέτηση του κ. Σαμαρά στο Ζάππειο για το ενδεχόμενο συναίνεσης φαίνεται πως «έκοψε τη φόρα» των τροϊκανών. Όπως φαίνεται όμως, αυτό δεν τους εμπόδισε από το να επιχειρήσουν με διακριτικό τρόπο, να βολιδοσκοπήσουν περιφερειακά τις προθέσεις του Προέδρου της ΝΔ και παράλληλα να στείλουν το μήνυμα τους ότι θα επιθυμούσαν τη συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.

Στη λογική αυτή, οι εκπρόσωποι της Τρόικας ενημερώθηκαν για το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ και φέρονται να στάθηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων εστιάζοντας στην πολιτική ταύτιση που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κόμματα, ακόμη και παρά τις διαφορές που εμφανίζουν ως προς τη μεθοδολογία. Επ’ αφορμής αυτής όμως, φαίνεται ότι οι τροϊκανοί πήγαν ένα βήμα παραπάνω εκφράζοντας εκ νέου την ευχή που και άλλη φορά έχουν διατυπώσει, αυτή η διακομματική ταύτιση να επεκτεινόταν και σε άλλα πεδία.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, παρουσία των δύο αντιπροέδρων, του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ και των οικονομικών του συμβούλων, προσπέρασε την επισήμανση των εκπροσώπων της τρόικας και εστίασε στους λόγους για τους οποίους η ΝΔ αντιτίθενται στο πρόγραμμα.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι οι τροϊκανοί εμφανίστηκαν μερικώς ενημερωμένοι για το Ζάππειο ΙΙ αλλά και εφοδιασμένοι με επιχειρήματα προερχόμενα κυρίως από την πλευρα του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά από μία συνοπτική παρουσίαση, από την πλευρά της ΝΔ δεσμεύτηκαν ως το βράδυ να έχουν αποστείλει μεταφρασμένο το πλήρες κείμενο του «Ζαππείου ΙΙ» στου εκπροσώπους ώστε να έχουν σαφή εικόνα των θέσεων της ΝΔ.

Οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά επιδιώκουν να καταγραφεί περίπου ως νίκη τους απέναντι στα κέντρα που τα τελευταία 24ωρα διαρρέουν ότι η Τρόικα σχεδόν θα εκβίαζε τον Πρόεδρο της ΝΔ να συναινέσει στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του τριμελούς οικονομικού κλιμακίου, απέφυγαν να θέσουν σχετικό ζήτημα για συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων προκειμένου είτε για το μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είτε για το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Γι’ αυτό άλλωστε και οι πληροφορίες που προέρχονται από το περινβάλλον του Προέδρου της ΝΔ κάνουν λόγο για συνάντηση ρουτίνας και μάλιστα, με δεδομένη την αδιαπραγματευτη θέση Σαμαρά ότι η συναίνεση ισούται με συνενοχή, δε διστάζουν να χαρακτηρίσουν τη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών, περισσότερο άνευρη από όλες όσες έχουν προηγηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: